Με «Αγώνες Πείνας» και ολίγη από «Χάρι Πότερ» χιλιάδες ταϊλανδοί φοιτητές κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους εναντίον του «Βόλντεμορτ», όπως αποκαλούν τον βασιλιά, από τον «κακό» του βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Οι νεαροί Ταϊλανδοί έχουν απαυδήσει τόσο με τον βασιλιά της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλόνγκορν, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα του εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και δεν παρίσταται καν για τα… τυπικά, όσο και για την άρχουσα τάξη που προστατεύει τις ελίτ και τους πλούσιους, αφήνοντας τη μεσαία και την εργατική τάξη στο έλεος της φτώχειας.
Οι φοιτητές θα διαδηλώσουν στους δρόμους και τις πλατείες της Μπανγκόκ για ακόμη μια φορά ντυμένοι Χάρι Πότερ
Και, για λόγους μεταξύ τους ενότητας και συνεννόησης, οι νεαροί διαδηλωτές χρησιμοποιούν ένα άλλο κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφικής ποπ κουλτούρας: την χειρονομία των πρωταγωνιστών του Hunger Games (Αγώνες Πείνας), με τα τρία υψωμένα δάκτυλα.
Στην Ταϊλάνδη ασκείται για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον βασιλιά σε διαδηλώσεις, αν και οι Αρχές απειλούν με υψηλές ποινές φυλάκισης.
Εδώ και σχεδόν δύο μήνες τώρα, νεαροί Ταϊλανδοί διαμαρτύρονται σχεδόν καθημερινά κατά του κατεστημένου το οποίο αποτελείται από στρατιωτικές και βασιλικές ελίτ, αλλά και τους πλούσιους φίλους τους.
Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο πρώην αρχηγός του Στρατού και σημερινός πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα υπονομεύει τη δημοκρατία, αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τους επικριτές του και συνεχίζει να επεκτείνει τη δύναμή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής. Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.
Πριν μερικές εβδομάδες, έξι εκπρόσωποι των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ζήτησαν δημόσια να περιοριστεί η εξουσία του βασιλιά Βατζιραλόνγκορν.
Ζήτησαν τη μεταρρύθμιση των νόμων που δίνουν επίσης στον βασιλιά της Ταϊλάνδης ευρείες εξουσίες.
Κατηγόρησαν το παλάτι ότι παρακολουθεί αδρανές και ότι η κυβέρνηση, η οποία κυριαρχείται από στρατιωτικούς, καθυποτάσσει τη χώρα.
Το παλάτι και η κυβέρνηση συνδέονται στενά στην Ταϊλάνδη.
Από τότε που ο Μάχα Βατζιραλόνγκορν ανέβηκε στο θρόνο το 2016, επεξέτεινε την εξουσία του ακόμη περισσότερο – και αυτό με την υποστήριξη της κυβέρνησης.
Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση κερδίζει από το γεγονός ότι το παλάτι νομιμοποιεί την επιρροή του στρατού στην πολιτική.
Οι νεαροί Ταϊλανδοί έχουν επίσης μικρή κατανόηση για έναν μονάρχη που περνά λίγο χρόνο στην πατρίδα του.
Η απουσία του έγινε ακόμη πιο αισθητή στην κρίση τoυ κορονοϊού, οπότε ο βασιλιάς δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου σχεδόν για το ξέσπασμά του στην Ταϊλάνδη.
Ο 68χρονος βασιλιάς περνά πολύ χρόνο στη Γερμανία σε μια βίλα στη λίμνη Στάρνμπεργκ ή μένει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Γκάρμις-Πάτενκίρχεν της Βαυαρίας. Θεωρείται εκκεντρικός και αλαζόνας, ενώ η διαβόητη ιδιωτική του ζωή, ο εθισμός του στις… τακτικές εξαφανίσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό και η στρατιωτική του εμφάνιση σε περιόδους που οι Ταϊλανδοί αντιτάχθηκαν στη στρατιωτική χούντα δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά.
Τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο όταν έδιωξε την παλλακίδα του από το παλάτι, η οποία εξαφανίστηκε σε κάποια φυλακή.
Λίγο αργότερα, απέλυσε έξι υπαλλήλους των ανακτόρων- συμπεριλαμβανομένου ενός αυλάρχη που λέγεται ότι ανάγκασε μια αγαπημένη του να κάνει άμβλωση.
Όταν ο μονάρχης βρέθηκε στις αρχές Απριλίου σε τελετή στην Μπανγκόκ, παραβίασε τους κανόνες καραντίνας και επέστρεψε γρήγορα στην Ευρώπη με τον εθνικό αερομεταφορέα Thai Airways.
Μάλιστα, το hashtag «WhyDoWeNeedAKing» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μετά το σύντομο ταξίδι του στην Ταϊλάνδη.
Στο Γκάρμις-Πάτενκίρχεν διαμένει στο «Grand Hotel Sonnenbichl», όπου έλαβε ειδική άδεια διαμονής τον Μάρτιο, καθώς το ξενοδοχείο ήταν κλειστό για τους απλούς επισκέπτες.
Και οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυβέρνηση για τα 68α γενέθλιά του τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν στην Μπανγκόκ χωρίς αυτόν.
Όχι ότι πολυενδιαφέρθηκε ο ίδιος για το θέμα πάντως…
Η ατιμωρησία του κληρονόμου της «Red Bull»
Οι φοιτητές δεν πνέουν μένεα εναντίον μόνο του βασιλιά τους.
Τα έχουν βάλει και με τις οικονομικές ελίτ της χώρας, φέροντας ως το πλέον τρανταχτό παράδειγμα την υπόθεση του 35χρονου κληρονόμου της Red Bull.
Πριν από οκτώ χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο 27χρονος τότε Βοραγιούθ Γιουβίντγια παρέσυρε και σκότωσε με τη Φεράρι που οδηγούσε έναν αστυνομικό στην Μπανγκόκ.
Την ώρα του συμβάντος ο εγγονός του ιδρυτή της Red Bull ήταν μεθυσμένος ενώ είχε κάνει και κατανάλωση κοκαΐνης.
Ο νεαρός παρέσυρε την μηχανή του αστυνομικού και τον έσυρε από κάτω της, για περίπου 100 μέρα.
Ο ίδιος, στη συνέχεια δεν σταμάτησε να βοηθήσει και κρύφτηκε μέσα στο σπίτι των γονιών του.
Φυσικά, έπεσε στα «μαλακά».
Συνελήφθη μετά από μέρες, πλήρωσε μια εγγύηση ύψους 12.500 δολαρίων (που ήταν… φραγκοδίφραγκα για τον πατέρα του) και ορίστηκε η δίκη του για το 2016.
Μόνο που επτά χρόνια μετά, ο πάμπλουτος κληρονόμος δεν εμφανίστηκε για όγδοη φορά στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη του που ξεκίνησε το 2016, επικαλούμενος «επαγγελματικές υποχρεώσεις».
Το Reuters αναφέρει πως ο 35χρονος εξακολουθεί να βαρύνεται από κατηγορίες για τις οποίες, αν τελικά καταδικαστεί, ίσως εκτίσει ποινή φυλάκισης 10 ετών.
Όμως η κατηγορία για υπερβολική ταχύτητα παραγράφηκε ένα χρόνο μετά το δυστύχημα, ενώ η απερίσκεπτη οδήγηση επιφέρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 10 ετών και παραγράφεται σε 10 χρόνια.
Δηλαδή, αν κάνει υπομονή άλλα δυο χρόνια, τα «βάσανα» του θα λάβουν τέλος.
Με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης φυσικά…
Το θέμα έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης της Ταϊλάνδης, αφού είναι γνωστό πως οι πλούσιοι λαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση από το σύστημα δικαιοσύνης.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως η οικογένεια του θύτη έχει πληρώσει με 3 εκατ. μπατ (€70.500) την οικογένεια του θύματος, ώστε αυτοί να σταματήσουν τις αγωγές και τις μηνύσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News