385
Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα φωτογραφίζεται με το νεογέννητο αγοράκι της, την Πέμπτη | REUTERS/Athit Perawongmetha

Ταϊλάνδη: Ξανά στις προεκλογικές επάλξεις η υποψήφια πρωθυπουργός που γέννησε τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 13:37
Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα φωτογραφίζεται με το νεογέννητο αγοράκι της, την Πέμπτη
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Ταϊλάνδη: Ξανά στις προεκλογικές επάλξεις η υποψήφια πρωθυπουργός που γέννησε τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 13:37

Τρεις μόλις ημέρες χρειάστηκε η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, υποψήφια για την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης, μετά τη γέννηση του γιου της, για να επιστρέψει στην προεκλογική της εκστρατεία.

Την Πέμπτη, η κόρη του αυτοεξόριστου πρώην πρωθυπουργού, Tακσίν Σιναουάτρα, έδωσε συνέντευξη Τύπου μέσα στο μαιευτήριο της Μπανκόγκ, όπου την Δευτέρα έφερε στη ζωή ένα αγοράκι.

Με τον σύζυγό της και την αδελφή της δίπλα της, η 36χρονη Σιναουάτρα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι επιστρέφει στον προεκλογικό αγώνα, 10 ημέρες πριν τις εκλογές και ότι είναι σίγουρη πως το κόμμα της, Pheu Thai, θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη μάλιστα διαφορά.

«Χρειαζόμαστε έναν θρίαμβο για το Pheu Thai, ώστε να αλλάξουμε τη χώρα πολύ γρήγορα και άμεσα. Αν το κόμμα σχηματίσει κυβέρνηση και βγάλει πρωθυπουργό, η πολιτική μας θα φτάσει στον λαό», είπε.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε στους δημοσιογράφους το νεογέννητο, που βρίσκεται σε θερμοκοιτίδα.

«Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι η μυστική μου δύναμη στη δουλειά μου και στη ζωή μου», δήλωσε η μητέρα του.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο πάντως, ακόμα και αν το κόμμα της βγει πρώτο με διαφορά, ότι η ίδια θα γίνει πρωθυπουργός, καθώς πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τους 250 γερουσιαστές που διορίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014, το οποίο απομάκρυνε τη θεία της από την εξουσία.

Πραξικόπημα είχε γίνει και το 2006, με το οποίο εκδιώχθηκε ο πατέρας της από την πρωθυπουργία. Τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του, διέφυγαν στο εξωτερικό για να μην περάσουν από δίκη.

Τη Δευτέρα, μετά τη γέννηση του εγγονού του, ο Τακσίν Σιναουάτρα δήλωσε ευτυχής και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη, ακόμα και αν κινδυνεύει να συλληφθεί, ώστε να είναι με την οικογένειά του.

Κάποιοι όμως ανησυχούν ότι αυτό θα προκαλέσει αστάθεια στη χώρα, για αυτό και η κόρη του έσπευσε να τους καθησυχάσει, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο πατέρας της δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική σε περίπτωση που επιστρέψει.

Αντίπαλος της Σιναουάτρα είναι ο Πραϊούθ Τσανότσα, ο οποίος ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος το 2014 και εξελέγη με τις ευλογίες των ενόπλων δυνάμεων το 2019.

Αν το Pheu Thai δεν κερδίσει άνετα τις εκλογές, θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνεργασία με άλλα κόμματα, ενδεχομένως με το πιο προοδευτικό Move Forward, που προωθεί την μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα αυτό έπεται του Peu Thai με 29,2% έναντι 35,4%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...