1133
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του διαγωνιστικού προγράμματος. Ομως οι Κάννες εφέτος έχουν και πολλά άλλα | REUTERS/Philippe Wojazer

Τα ζουμερά που θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 28 Απριλίου 2017, 19:47
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του διαγωνιστικού προγράμματος. Ομως οι Κάννες εφέτος έχουν και πολλά άλλα
|REUTERS/Philippe Wojazer

Τα ζουμερά που θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 28 Απριλίου 2017, 19:47

Ο Λάνθιμος μας αφορά, επειδή είναι Ελληνας και γενικώς συνηθίζουμε να κολλάμε σε κάθετί ελληνικό. Η ερώτηση «πόσους Ελληνες αφορούν πράγματι οι ταινίες του Λάνθιμου;», μένει χωρίς απάντηση. Ωστόσο όταν «το δικό μας παιδί», παίρνει για πρωταγωνίστριά του τη Νικόλ Κίντμαν, μια σταρ πρώτης γραμμής, τότε η περηφάνια για τα επιτεύγματα «του δικού μας παιδιού» στο εξωτερικό φουντώνει. Ετσι πανε αυτά.

Ο Λάνθιμος λοιπόν θα παρουσιάσει στο 70ο Φεστιβάλ Καννών τη νέα πολυαναμενόμενη διεθνώς ταινία του, με τίτλο «The killing of a sacred deer» με συμπρωταγωνιστές την Κίντμαν, τον Κόλιν Φάρελ και την Αλίσια Σίλβερστοουν. Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία προβολής στην Ελλάδα.

37960B8C00000578-3759441-image-a-126_1472187753437
H Νικόλ Κίντμαν στο σετ του «The killing of a sacred deer» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου

Η δε Κίντμαν εφέτος έχει συνολικά τέσσερις συμμετοχές στο φεστιβάλ. Οι άλλες τρεις είναι οι ταινίες «Beguilded» της Σοφία Κόπολα και «How to Talk to Girls at Parties» του Τζον Κάμερον Μίτσελ και το σήριαλ «Top of the Lake: China Girl» της Τζέιν Κάμπιον.

Και μιας που ο λόγος γίνεται για ωραίες σταρ, σε αυτήν, την 70στή διοργάνωση του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει την πρώτη σκηνοθετική απόπειρά της η Κρίστεν Στιούαρτ. Πρόκειται για τη μικρού μήκους ταινία «Come Swim».

Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη σκηνοθεσία της η Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Πρόκειται για τη μεγάλου μήκους ταινία με τον τίτλο «Sea Sorrow» η οποία έχει θέμα το Προσφυγικό και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ρέιφ Φάινς και Εμα Τομσον. Θυμάστε που είχε έρθει κι η Ρεντγκρέιβ το 2015 στην Ελλάδα; Και είχε πάει να δει τη Ντενίση στο «Σμύρνη μου αγαπημένη»;

MV5BOGRlYzZkNTQtZjEzNC00ZDYxLTljZjUtZjUyMmZiZTczN2Q4XkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@._V1_SY1000_CR0,0,760,1000_AL_
Η Σοφία Κόπολα (πρώτη σειρά στη μέση) με τις ηθοποιούς της στα γυρίσματα της ταινίας «The Beguiled»

Για να συνεχίσουμε λίγο με τις γυναίκες, φέτος η Κόπολα και η Κάμπιον, κάνουν παιχνίδι στις Κάννες. Η Κόπολα έχει ετοιμάσει ένα δράμα εποχής. Τιτλοφορείται «The Beguiled». Είναι κατά το ήμισυ ριμέικ της ομώνυμης ταινίας που είχε σκηνοθετήσει ο Κλιντ Ιστγουντ το 1971 και κατά το άλλο μισό κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τόμας Π. Κάλιναν με τίτλο «A Painted Devil» (1966). Το μυθιστόρημα αυτό ούτως ή άλλως είχε αποτελέσει τη βάση και για την ταινία του Ιστουγντ. Στην εκδοχή της Κόπολα παίζουν πέρα από τη Νικόλ Κίντμαν, ο Κόλιν Φάρελ, η Ελ Φάνινγκ και η Κίρστεν Ντανστ. Θέμα της ταινίας είναι το σεξ, η σεξουαλική ζήλεια και η ένταση που αυτά τα δύο προκαλούν σε μία ταραγμένη εποχή, όπως εκείνη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Οσο για τη Τζέιν Κάμπιον, αυτή παρουσιάζει μαζί με τον συμπατριώτη της Αυστραλό σκηνοθέτη Αριελ Κλάιμαν τον δεύτερο κύκλο της πολύ πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς της «Top of the Lake: China Girl». Η πρωταγωνίστρια Ελίζαμπεθ Μος είχε κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της σε στον πρώτο κύκλο το 2014.

Το έτερο αναμενόμενο σήριαλ των φετινών Καννών, είναι η σύγχρονη εκδοχή του «Twin Peaks» από τον Ντέιβιντ Λιντς. Το εν λόγω σήριαλ, θα προβάλλεται στην Ελλάδα από την Cosmote TV.

redoubtable
Στην νέα ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους ο Λουί Γκαρέλ (από αριστερά) υποδύεται τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και η Στέισι Μάρτιν την πρώην σύζυγο του γάλλου σκηνοθέτη, Αν Βιαζέμσκι

Το φαβορί του φεστιβάλ πάντως φέτος είναι ο αυστριακός Μίκαελ Χάνεκε [«Λευκή κορδέλα» (2009) και «Αγάπη» (2012)] με το «Happy End» στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόμπι Τζόουνς και Ματιέ Κασοβίτς. Ο Χάνεκε όμως κονταροχτυπιέται με τον Μισέλ Χαζαναβίσιους και το «Redoubtable» του. Η ταινία του Γάλλου είναι αφιερωμένη στον επίσης γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και στην ερωτική ιστορία του με την πρώην σύζυγό του Αν Βιαζέμσκι (1967-1979). Το ζευγάρι είχε παντρευτεί όταν η Βιαζέμσκι ήταν 17 ετών. Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία της πρώην συζύγου, με τίτλο «Un An Après» (Έναν χρόνο μετά). Ο Γκοντάρ έχει ήδη χαρακτηρίσει την επιλογή θέματος του Χαζαναβίσιους «stupid, stupid idea». Παρόλα αυτά ο δημιουργός της είναι αστέρι και ο Γκοντάρ είναι ενδιαφέρον θέμα. Επιπλέον, ο Λουί Γκαρέλ που πρωταγωνιστεί μαζί με τη Στέισι Μάρτιν, είναι αυτή τη στιγμή ίσως ο πιο ωραίος και ο πιο πολλά υποσχόμενος ηθοποιός της Γαλλίας.

MV5BMzZmYzczNTktZjQwNC00NmU0LWE0MzktNDMwYTA5MDA0OGVlXkEyXkFqcGdeQXVyNDI2NzczOTg@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_
Η αφίσα της virtual μικρού μήκους ταινίας του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου με τίτλο «Carne y Arena»

Άλλο ενδιαφέρον του φετινού φεστιβάλ είναι η κινηματογραφική virtual reality μικρού μήκους ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου με τίτλο «Carne y Arena» (Σάρκα και άμμος). Και εδώ θέμα είναι το μεταναστευτικό – στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως. Ο σπουδαίος μεξικανός σκηνοθέτης φιλμάρει τους συμπατριώτες του που περνάνε τα αμερικανικά σύνορα. Επίκαιρο. Ισως και εμπορικό.

Προσωπικά με ενθουσίασε η είδηση για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ του εξαιρετικού Ρώσου, Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ, δημιουργού του «Λεβιάθαν» (2014) ο οποίος φέτος παρουσιάζει την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Loveless». Θέμα της ταινίας είναι ένα διαζευγμένο ζευγάρι το οποίο πρέπει με κάποιον τρόπο να συνεργαστεί για να εντοπίσει τον χαμένο γιο του.

Καινούργια δουλειά θα παρουσιάσει και ο αμερικανός Τοντ Χέινς, που με το «Κάρολ» (2015) είχε ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς στις Κάννες. Η νέα ταινία του αφορά νέα παιδιά, έχει τίτλο «Wonderstruck» και πρωταγωνίστρια τη Τζούλιαν Μουρ.

MV5BNzM4MWY3Y2MtMGU0Yy00MWQ2LTkyOWQtZGNjM2UxZTQ0MWQ1XkEyXkFqcGdeQXVyNjMzMzMwMw@@._V1_SY1000_CR0,0,693,1000_AL_
Η Τζούλιαν Μουρ στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τοντ Χέινς με τίτλο «Wonderstruck»

Ενας από τους δημοφιλείς πρωταγωνιστές που θα βολτάρουν φέτος στις Κάννες είναι και ο Ρόμπερτ Πάτινσον. Η ταινία στην οποία παίζει έχει τίτλο «Good Time» και τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι αμερικανοί Μπένι και Τζος Σάφντι – του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. «Η ταινία μιλάει για μια ληστεία τράπεζας με εντελώς ψυχοπαθολογικό τρόπο» έχει πει ο Πάτινσον.

Αλλοι σούπερ πρωταγωνιστές είναι ο Μπεν Στίλερ, ο Ανταμ Σάντλερ και ο Ντάστιν Χόφμαν – παίζουν όλοι στην καυστική σάτιρα του Νόα Μπάουμπαχ με τίτλο «The Meyerowitz Stories». Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει το αμερικανικό συνδρομητικό κανάλι Netflix.

Και κλείνουμε αυτή την επιλογή ταινιών από τις Κάννες με δύο ακόμα γυναίκες. Τη σκωτσέζα Λίνε Ράμσεϊ η οποία παρουσιάζει το «You Were Never Really There» με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ. Αυτός υποδύεται έναν αμερικανό βετεράνο πολέμου ο οποίος προσπαθεί να σώσει μία γυναίκα (Εκατερίνα Σαμσόνοφ) από το τράφικινγκ με τραγικά τελικά αποτελέσματα.

MV5BMzg4MWQyZjQtZGYzOC00NTdlLWI1YmItN2Y2OGZjMmU5ZmY0XkEyXkFqcGdeQXVyNjE0NzE4ODQ@._V1_
Ο Χοακίν Φίνιξ πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία της σκωτσέζας Λίνε Ράμσεϊ με τίτλο «You Were Never Really There»

Η άλλη ελπιδοφόρα γυναικεία συμμετοχή στις Κάννες είναι η γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε. Η σκηνοθέτιδα του «Γλυκού φασολιού» (2015) θα παρουσιάσει τη νέα ταινία της με τίτλο «Radiance». Το θέμα είναι πρωτότυπο και γλυκερό: μια γυναίκα ανακαλύπτει την κλίση της στη συγγραφή περιγραφής ταινιών για άτομα με προβλήματα στην όραση. Και κάποια στιγμή ερωτεύεται έναν φωτογράφο που χάνει την όρασή του. Πιθανότατα και με αυτή την ταινία της η Καβάσε θα διχάσει τους κριτικούς. Αλλοι θα τη βρουν γλυκερή. Αλλοι πολυεπίπεδη.

Αλλά στο κάτω κάτω αυτή η κουβέντα δεν είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα στα φεστιβάλ;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...