508
Ενα ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata στην Κόκκινη Πλατεία – το Κρεμλίνο δεν έστειλε τέτοιου τύπου τεθωρακισμένα στην Ουκρανία | EPA/VLADIMIR PESNYA / HOST PHOTO AGENCY / POOL

Τα υπερσύγχρονα ρωσικά τανκς είναι μόνο για… παρελάσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 16:01
Ενα ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata στην Κόκκινη Πλατεία – το Κρεμλίνο δεν έστειλε τέτοιου τύπου τεθωρακισμένα στην Ουκρανία
|EPA/VLADIMIR PESNYA / HOST PHOTO AGENCY / POOL

Τα υπερσύγχρονα ρωσικά τανκς είναι μόνο για… παρελάσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 16:01

Μήπως όλο αυτό το ρωσικό ατσάλι που παρήλασε στην Κόκκινη Πλατεία τη Δευτέρα 9 Μαΐου για να γιορτάσει την ήττα του Τρίτου Ράιχ είναι… «χάρτινο»; Το βέβαιον είναι ότι αυτά τα τεθωρακισμένα δεν πήγαν ακόμη στην Ουκρανία, άρα δεν έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν και αν πράγματι είναι τόσο τρομερά όσο διαφημίζονται.

«Μοιάζουν με τις πανοπλίες των ιπποτών του 16ου αιώνα στις βασιλικές πομπές, που ήταν φόβητρα από πλευράς εμφάνισης αλλά άχρηστες στο πεδίο της μάχης» έγραψε στην Repubbilca o συντάκτης της Τζανλούκα ντι Φέο. Ο ίδιος, παράλληλα με την κριτική του στα τανκς, χαρακτήρισε και τα πεζοπόρα τμήματα που έλαβαν μέρος στη ρωσική παρέλαση «ηττημένα» – στην Ουκρανία, δηλαδή.

Ο Ντι Φέο έγραψε ότι τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης T-14 Armata «παρουσιάζονται από το 2015 σαν τα ισχυρότερα όλου του κόσμου». Και παραδέχθηκε ότι η εμφάνισή τους σοκάρισε τους Δυτικούς παρατηρητές όταν τα πρωτοείδαν. Γιατί; Επειδή φέρουν πυροβόλο 125 χιλιοστών ικανό να εκτοξεύει 10 βλήματα ανά λεπτό, η αυτοματοποίησή τους έχει μειώσει των αριθμό του πληρώματος σε τρεις φαντάρους, διαθέτουν ραντάρ και αναπτύσσουν επιθετικά την αντιπυραυλική προστασία τους – εν είδει αντιμέτρων.

Από τότε, όμως, «η Μόσχα δεν τα παράγει, αφού δεν λειτουργούν». Ο Ιταλός υπέθεσε ότι η εμπιστοσύνη του Κρεμλίνου στους κατασκευαστές αυτών των τανκς, στο εργοστάσιο Uralvagonzavod, δεν είναι παρά φιλοφρονητικό αντίδωρο «για τη στήριξη που οι εργάτες έδωσαν στον Πούτιν όταν προσφέρθηκαν να “καθαρίσουν” τους δρόμους από τους διαδηλωτές που αμφισβητούσαν την εξουσία του στο Κρεμλίνο».

Και δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα άρματα μάχης που έχουν κουσούρια. «Τι ίδιο μπορείς να πεις και για το παράγωγο του τανκς T 15, για το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που στέλνει στη μάχη οκτώ φαντάρους». Θεωρητικώς έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στο Ντονμπάς, αφού διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο, μεγάλη δύναμη πυρός, αμυντική θωράκιση ειδικώς για πυραύλους Javelin. «Ωστόσο επί επτά έτη παραμένει σε στάδιο μοντέλου, χρησιμεύει μόνο στις παρελάσεις».

Το Τ-15 σε έκθεση οπλικών συστημάτων. Παρότι εκτιμάται ότι στο Ντονμπάς θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν χρησιμοποιήθηκε | Mikhail Svetlov/Getty Images

Ο Ντι Φέο επεκτάθηκε και σε άλλα ρωσικά όπλα «του κουτιού» που παραμένουν σε αχρησία: ανέφερε το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S35 Koalitsiya-SV, «με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, ικανό να εξοντώσει τα οβιδοβόλα που προμήθευσε η Δύση στους Ουκρανούς», του οποίου «η παρθενική εμφάνιση στα πεδία των μαχών αναβάλλεται συνεχώς και μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο». Ολα αυτά «τα ημιτελή προϊόντα φανερώνουν τα όρια της ρωσικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας», συμπέρανε ο Ιταλός, «η οποία δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη σοβιετική παράδοση και να προσαρμοστεί στην ηλεκτρονική εποχή».

Tο αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S35 Koalitsiya-SV βγαίνει από τους στρατώνες μόνο για τις παρελάσεις… /REUTERS/Maxim Shemetov

Προς επίρρωσιν όσων έγραψε επικαλέστηκε τη γνώμη κάποιου συνταγματάρχη «του περιβάλλοντος Πούτιν», ονόματι Μιχαήλ Χονταριόνοκ, ο οποίος επέκρινε από τηλεοράσεως την κατάσταση των ρωσικών οπλικών συστημάτων λέγοντας τα εξής: «Δεν πρέπει να στείλουμε άνδρες με εξοπλισμό του παρελθόντος σε έναν πόλεμο του 21ου αιώνα. Πώς θα αντιμετωπίσουν το ΝΑΤΟ; Πόσος καιρός χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα νέο είδος τεθωρακισμένων;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...