Πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουλίου, η Ρουμανία, εφαρμόζοντας τις «ουκρανικές» κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας, μπλοκάρισε τη μεταφορά ρωσικών όπλων στη Σερβία λέει το γερμανικό έντυπο Welt – ήταν ένα φορτίο με τεθωρακισμένο υλικό, άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ομως οι Ρώσοι βρήκαν άλλον τρόπο να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αποστολή του στρατιωτικού υλικού, αεροπορικώς, με πτήσεις πάνω από την Ουγγαρία. Στις 29 Ιουλίου ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούσιτς ευχαρίστησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή «ενίσχυσε την μαχητική ικανότητα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων».
Το γερμανικό Μέσο εκτιμά ότι τα νέα δείχνουν τις φιλοδοξίες της Σερβίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της και να δημιουργήσει τη δική της ισχυρή αμυντική βιομηχανία – και κρίνει την είδηση «εκρηκτική», επειδή η Σερβία εξαρτάται από τη Ρωσία, «μία χώρα που έδειξε στην Ουκρανία τη βούλησή της να μεγαλώσει το πεδίο επιρροής της χρησιμοποιώντας τα όπλα».
Οι Γερμανοί θυμίζουν τους πολέμους της Σερβίας με την Κροατία και με το Κόσοβο, την ανάμειξή της στον βοσνιακό εμφύλιο, και ρίχνουν όλο το φταίξιμο στους Σέρβους. Θεωρούν «απειλητική» την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου ότι η Σερβία θα επιτεθεί στο Κόσοβο αν τελικά υπάρξει κοσοβαρικός στρατός. (Η ίδρυσή του αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή στην Πρίστινα.)
Η Welt σημειώνει επίσης ότι από την Πολωνία μέχρι τη Βουλγαρία όλες οι χώρες που ήταν κάποτε κάτω από τη σοβιετική ομπρέλα και τώρα κάτω από τη ΝΑΤΟϊκή εκσυγχρονίζουν ταχύτατα το σοβιετικό, πεπαλαιωμένο οπλοστάσιό τους. Ολες τους έχουν μακροπρόθεσμα προγράμματα εξοπλισμών, από το 2014 μέχρι το 2030. Στην Ανατολική Ευρώπη πρωταθλήτρια των εξοπλισμών είναι η Πολωνία. Η Ουγγαρία και η Κροατία θέλουν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F35 και F-16, ενώ η Ρουμανία τα γερμανικά τανκς Λέοπαρντ. Ολα αυτά, συνεχίζει η Welt, «σημαίνουν ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία αντιδρά». Οι ΗΠΑ έχουν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία της Βοσνίας.
Το γερμανικό Μέσο δεν παραλείπει να τονίσει ότι, εκτός από τα τεθωρακισμένα, η Ρωσία έδωσε εφέτος στη Σερβία και μαχητικά αεροσκάφη, για τα οποία όμως η κυβέρνηση του Βελιγραδίου πρέπει να ξοδέψει 185 εκατ. δολάρια ώστε να τα εκσυγχρονίσει.
Oι αμυντικές δαπάνες στα Βαλκάνια δείχνουν ότι Σερβία και Αλβανία ξοδεύουν πολλά σε σχέση με το ΑΕΠ τους (731 εκατ. δολάρια η πρώτη, ενώ η δεύτερη 168 εκατ. δολ. + τα 98 εκατ. δολάρια των Κοσοβάρων). Πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβεται ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, η λεγόμενη «μεγάλη Αλβανία» που προκαλεί το Βελιγράδι. Το κείμενο της Welt υπογραμμίζει το ενδεχόμενο ενός πολιτικο-στρατιωτικού ντόμινο στα Βαλκάνια, ακόμη και την πιθανότητα διαίρεσης του σκοπιανού κράτους «όπου ζουν πολλοί Αλβανοί». Τονίζει επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «προσπαθεί να μετριάσει τις εντάσεις». Και καταλήγει μάλλον απαιδιόδοξα, ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν εγγυάται την ομαλότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News