Ασχημα νέα στο οικονομικό μέτωπο για την Κίνα. Πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια το ΑΕΠ της τρέχοντος έτους θα αυξηθεί λιγότερο από άλλων ασιατικών χωρών, μάλιστα λιγότερο και από την κρατική πρόβλεψη.
Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης μόλις αναθεώρησε τα σχετικά στοιχεία επί τα χείρω: η Κίνα θα προσθέσει +3,3% στο ΑΕΠ της, υποχωρώντας δύο και πλέον μονάδες από τη θετικότερη πρόβλεψη του κινεζικού κράτους (+5,5) που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.
Τον Σεπτέμβριο η Ινδία προχωρεί με +7%, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες με +6,5%, η Ινδονησία με +5,4%, η Μαλαισία με +6%. Οι αιτίες της επιβράδυνσης στο Πεκίνο είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό: η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του εθνικού ΑΕΠ.
Ρόλο στην ανεπιτυχή πορεία του κινεζικού ΑΕΠ έπαιξαν και τα ατελείωτα λοκντάουν που επέφερε η πολιτική «μηδενικού κρούσματος» (κορονοϊού), διότι συνετέλεσαν στα μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα: επιβράδυναν τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ φυλάκισαν στα διαμερίσματα τόσο τους εργαζομένους όσο και τους καταναλωτές.
Σημειωτέον ότι η κινεζική ανεργία στην κατηγορία των νέων καταγράφεται στο 19%.
Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή της οικονομίας από τα παράλογα υγειονομικά βαρίδια του κράτους, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πάσης φύσεως περιορισμοί θα χαλαρώσουν την άνοιξη του 2023. Συνεπώς δεν είναι σίγουρο αν η τάση του κινεζικού ΑΕΠ θα έχει αντιστραφεί του χρόνου τον Δεκέμβριο.
Οι προβλέψεις για τον κλάδο των ακινήτων είναι ακόμη χειρότερες: οι πωλήσεις νέων διαμερισμάτων τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση και οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 2,1%. Η τράπεζα HSBC, εκτεθειμένη με 12 δισ. δολάρια στα χρέη των κατασκευαστικών εταιρειών, εκτιμά ότι το 1/3 της πίστωσής της πρέπει να θεωρηθεί σε κίνδυνο. Και η απόδειξη προέρχεται από το ίδιο το «πεδίο».
Κινέζοι που δεν έχουν παραλάβει τα κλειδιά για πληρωμένα πλην ημιτελή σπίτια έχουν ξεκινήσει εκστρατεία μποϊκοτάζ της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων. Η κίνηση αυτή έχει πλήξει προς το παρόν 312 μεγάλα εργοτάξια σε 112 πόλεις, και η κυβέρνηση στο Πεκίνο αδυνατεί να βρει λύση.
Ετσι οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι κινέζοι αποταμιευτές θα μετατοπίσουν μαζικά τις επενδύσεις τους: 127 τρισ. γουάν (18 τρισ. δολάρια) θα αφαιρεθούν από τις κατασκευές και από μετοχές τα επόμενα 10 χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News