429
Καλλιτέχνης του τατουάζ «χτυπάει» ένα μοτίβο από vyshyvanka, το παραδοσιακό ουκρανικό κεντητό πουκάμισο, στο χέρι νεαρού άνδρα | Joe Raedle/Getty Images

Τα τατουάζ του πολέμου: Βόμβες, ρουκέτες και… καρβέλια

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2022, 17:02
Καλλιτέχνης του τατουάζ «χτυπάει» ένα μοτίβο από vyshyvanka, το παραδοσιακό ουκρανικό κεντητό πουκάμισο, στο χέρι νεαρού άνδρα
|Joe Raedle/Getty Images

Τα τατουάζ του πολέμου: Βόμβες, ρουκέτες και… καρβέλια

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2022, 17:02

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και μαζί με αυτόν, εξακολουθεί και ο αγώνας που κάνει ο καθένας ξεχωριστά για να στηρίξει τη χώρα του και να εναντιωθεί στον εχθρό. Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες εφηύραν έναν νέο τρόπο να στηρίξουν τους στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας τους. «Χτυπούν» στο σώμα τους τατουάζ με εικόνες ή σύμβολα του πολέμου. Το αντίτιμο γι’ αυτή την πράξη πάει κατευθείαν σε έναν κουμπαρά, που όταν γεμίσει αρκετά θα φτάσει με κάποιον τρόπο στα χέρια των στρατιωτών που πολεμούν τους Ρώσους. Αυτά που θα χαράξουν πάνω στο σώμα τους σημαίνουν και κάτι άλλο: Είναι ένας τρόπος να μη ξεχάσουν τον εχθρό ποτέ! Ενα «στίγμα» από μελάνι στο μπράτσο ή στην πλάτη τους θα θυμίζει για πάντα τον εφιάλτη που έζησαν.

Οι Ουκρανοί επιστρέφουν σιγά σιγά στο Κίεβο, αφού τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους να το καταλάβουν και οι δημιουργοί της τέχνης του τατουάζ παρατήρησαν ξαφνικά μια αυξανόμενη ζήτηση στις υπηρεσίες τους.  Εδώ και πολλά Σαββατοκύριακα, στην ουκρανική πρωτεύουσα αλλά και άλλες πόλεις, ομάδες καλλιτεχνών συγκεντρώνονται σε κλειστά μπαρ και κέντρα διασκέδασης και «ζωγραφίζουν» τα σώματα των συμπατριωτών τους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει σε αυτά τα μέρη για να κάνει ένα τατουάζ, αρκεί να δώσει ό,τι αντέχει οικονομικά για να ενισχύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Στην αρχή του πολέμου ήταν αδύνατο να δουλέψεις, δεν υπήρχαν πελάτες. Αλλά ξαφνικά, πολλοί άρχισαν να ρωτούν για τα τατουάζ και έτσι σκεφτήκαμε να οργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση», είπε ο Αλεξάντερ, ένας 34χρονος καλλιτέχνης τατουάζ με 11 χρόνια εμπειρίας. «Στην αρχή μαζευτήκαμε κάποιοι φίλοι και τώρα κάθε Σαββατοκύριακο μαζευόμαστε όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες». Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100.000 γρίβνα  (2.700 δολάρια δηλαδή) για τον στρατό και όσο υπάρχει μελάνι και βελόνες ο αγώνας δε θα σταματήσει.

Τα σχέδια των τατουάζ δεν είναι όλα εμπνευσμένα από τον στρατό και τον πόλεμο. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν τη ζοφερή πραγματικότητα και αντί για βόμβες, «χτυπούν» στα μπράτσα τους γάτες ή άλλα θέματα, χωρίς άμεση αναφορά στον πόλεμο.

Το ψωμί… password

«Ηθελα να κάνω ένα πατριωτικό τατουάζ και ήθελα να θυμάμαι αυτή τη χρονική περίοδο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό, αλλά δεν ήθελα τίποτα επιθετικό», είπε ο Φιοντόρ, ένας 23χρονος διευθυντής πληροφορικής, που επέλεξε να χαράξει στο χέρι του τη λέξη palyanytsia – ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού. Γιατί όμως ένα ψωμί μπορεί να αποτελεί σύμβολο πολέμου; «Γιατί οι Ρώσοι δυσκολεύονται να το… προφέρουν. Κι εμείς αστειευόμενοι, λέμε ότι το ψωμί είναι ένας ανεπίσημος εθνικός «κωδικός πρόσβασης» για τη σύλληψη πιθανών Ρώσων κατασκόπων. Οι άνθρωποι που θα το δούν, θα ρωτήσουν τι σημαίνει αυτό και θα εξηγήσω. Θέλω να τονίσω την ουκρανική ταυτότητα», είπε ο νεαρός Ουκρανός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...