Τα σχολεία είναι από τα πιο δύσκολα σημεία διαχείρισης μιας επιδημίας όπως αυτή του κορονοϊού. Με ευκολία τα κλείνεις –για να περιορίσεις τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους– αλλά τι γίνεται όταν αυτό κρατάει πολύ; Τα σχολεία έκλεισαν πανελλαδικά στις 11 Μαρτίου (ορισμένα είχαν κλείσει και νωρίτερα, καθώς είχαν υπάρξει τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στη χώρα μας) και μερικά, τα Δημοτικά, δεν επαναλειτούργησαν παρά την 1η Ιουνίου και αυτά εκ περιτροπής. Και με δεδομένο ότι με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει –τουναντίον, βρισκόμαστε ενώπιον ενός επαπειλούμενου δεύτερου κύματος– υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα ανοίξουν για τη νέα χρονιά στις 7 Σεπτεμβρίου.
Πώς όμως θα υποδεχτούν τους μαθητές τότε; Τι πρέπει να περιμένουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ότι θα γίνει σε 41 ημέρες από σήμερα; Ολο και περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν ότι η χρήση μάσκας στα σχολεία θα πρέπει να είναι υποχρεωτική – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ψυχολογία των παιδιών και για τον τρόπο που θα γίνεται το μάθημα. Ομως το άλλο σενάριο είναι επίσης δύσκολο: να επαναληφθεί η εκ περιτροπής διδασκαλία, σενάριο που κόβει στο μισό τις μέρες στο σχολείο και δημιουργεί προβλήματα και στους γονείς των μικρών μαθητών.
Για το θέμα της μάσκας στα σχολεία μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τρίτης ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Στα σχολεία, υπάρχει η θέληση να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και από στοιχεία που έρχονται από άλλες χώρες όπου άνοιξαν τα σχολεία κανονικά. Φαίνεται ότι τα παιδιά χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Αυτά που είναι 10 με 18 και αυτά που είναι κάτω από 10 ετών. Πιθανώς να συστήσουμε διαφορετικά μέτρα για αυτά τα γκρουπ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον Σκάι, έχει αφήσει και αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας στα σχολεία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η ίδια η Νίκη Κεραμέως, πάντως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, επιβεβαίωσε τον προβληματισμό που επικρατεί για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβριο.
Η υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών τον Σεπτέμβριο:
α) να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.
β) να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία, με επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας, χωρίς όμως να είναι σαφές τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς τους (μέτρο που είχε εφαρμοστεί στο lockdown)
Oπως είπε η υπουργός, «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς».
Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων.
«Σε όλη την κρίση προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον μήνα Αύγουστο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα Covid-19 σε σχολείο, η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι η επιτροπή των ειδικών θα εκδώσει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με το πώς μεταχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση.
Ωστόσο, επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο ιός θα είναι κοντά μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News