Σε τροχιά νέας εμφύλιας σύγκρουσης φαίνεται πως εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το στρατόπεδο όσων επικρίνουν τις επιλογές της ηγεσίας να εμφανίζει τάσεις συσπείρωσης, αν όχι μεγέθυνσης.
Η πλέον ηχηρή όσο και μαζική αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την αποχώρηση όσων δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, εκδηλώθηκε την Πέμπτη από 87 προβεβλημένα κομματικά στελέχη, που συνυπογράφουν κείμενο μέσω του οποίου συγκεκριμένες κινήσεις του προέδρου τίθενται υπό αμφισβήτηση ενώ ζητείται ακόμη και η προσφυγή στη βάση –στα «μέλη και τους φίλους του κόμματος»– προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα κακώς κείμενα που διαπιστώνουν.
Παρατηρητές των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου οι οποίοι χαρακτήριζαν την πολυσυζητημένη ανάρτηση Κασσελάκη τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ως κήρυξη πολέμου στον Αλέξη Τσίπρα δεν ξαφνιάστηκαν, φυσικά, ούτε από τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ούτε από το γεγονός ότι πολλές από τις αιχμές προς τον πρώην πρωθυπουργό απαντήθηκαν από δικούς του ανθρώπους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην κίνηση των «87» εντάχθηκαν πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα καθώς και άλλα στελέχη που βρίσκονταν κοντά στον προκάτοχο του Στέφανου Κασσελάκη. Μεταξύ αυτών οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Περιλαμβάνονται επίσης πρόσωπα της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού: ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας και η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα.
Το ίδιο κείμενο υπέγραψαν και επτά βουλευτές του κόμματος, στους οποίους επίσης περιλαμβάνονται ονόματα των άλλοτε «προεδρικών». Πρόκειται για τους Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστο Γιαννούλη, Μίλτο Ζαμπάρα, Διονύση Καλαματιανό, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Αθηνά Λινού και Κατερίνα Νοτοπούλου.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές που συμμερίζονται τις θέσεις των «87» είναι ακόμη περισσότεροι από όσους εμφανίζονται να υπογράφουν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
Οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν, ακόμη, πως το κείμενο υπογράφουν και αρκετά στελέχη της «ομάδας Παππά» καθώς και άλλα πρόσωπα που στήριξαν εξαρχής τον κ. Κασσελάκη, όπως η Ελένη Αυλωνίτου, ορισμένοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και περιφερειάρχες με το κόμμα κ.ά., σε μία ακόμη ένδειξη της ισχυροποίησης του μπλοκ των «αντικασσελακικών».
Εξυπακούεται ότι στο πλευρό των τελευταίων θα βρεθούν και οι Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας και όλα εκείνα τα μέλη και στελέχη του κόμματος που έχουν ήδη στείλει μηνύματα αμφισβήτησης της ηγεσίας.
Εμπρηστικές αντιδράσεις
Την αίσθηση ότι εντός της Κουμουνδούρου εγκυμονείται ένας ακόμη εμφύλιος επέτεινε η εμπρηστική ρητορική των «νεοπροεδρικών» και των κασσελακικών τρολ τύπου «Πεν Νταλαούρα», οι οποίοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τους «87» ως «πραξικοπηματίες».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Στέλιος Κασσελάκης, ο οποίος ταύτισε τους «87» με τη διαπλοκή και τα «μαύρα χρήματα» για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη ανάρτηση της Δευτέρας. Ο αδελφός του Στέφανου Κασσελάκη έσβησε, πάντως, τις σχετικές αναρτήσεις του λίγη ώρα αργότερα.
Σε μία περισσότερο επίσημη διαρροή της η Κουμουνδούρου διερωτήθηκε την Πέμπτη γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή –που μεταξύ άλλων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της «αδράνειας» των κομματικών οργάνων– εφόσον έχει ανακοινωθεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.
Οπως έχει ανακοινωθεί, το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του κόμματος θα συνεδριάσει στις 7 Ιουλίου. Οι «87» πρότειναν η συνεδρίαση της Κ.Ε. «να γίνει άμεσα και επι διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη», κάτι που δεν είναι σαφές αν θα συμβεί.
Μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των στρατοπέδων στην αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να διαμορφωθεί σε μία συνεδρίαση που θα προηγηθεί, αυτή της Πολιτικής Γραμματείας, στις 4 Ιουλίου. Σημειώνεται πως έξω από την Κουμουνδούρου προγραμματίζουν να βρεθούν, την ίδια ημέρα κι εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι της «Αυγής», της οποίας η ημερήσια έκδοση ανεστάλη αιφνιδιαστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News