1130
To φυτίλι άναψε από την επίθεση, σε αγοραίο ύφος, του Παύλου Πολάκη στον πρώην πρωθυπουργό | CreativeProtagon

Τα σκάγια του Σημίτη «πήραν» και τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 17:04
To φυτίλι άναψε από την επίθεση, σε αγοραίο ύφος, του Παύλου Πολάκη στον πρώην πρωθυπουργό
|CreativeProtagon

Τα σκάγια του Σημίτη «πήραν» και τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 17:04

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά (εδώ) δεν ενόχλησε μόνο τους λεγόμενους «καραμανλικούς» (εντός και εκτός ΝΔ), αλλά τα… «σκάγια» «πήραν» και τον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της διαδικασίας διεύρυνσης που ήδη προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις λόγω της αθρόας ένταξης στον υπό διαμόρφωση νέο «προοδευτικό» φορέα παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό διότι στο εγχείρημα της διεύρυνσης μετέχουν και πρώην στελέχη του αποκαλούμενου «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, η παρουσία των οποίων ήδη προκαλεί «αλλεργία» σε πολλούς στην Κουμουνδούρου.

Ανάμεσά τους, ο Παύλος Πολάκης, που βρήκε την ευκαιρία, βάλλοντας με το γνωστό του αμετροεπές ύφος κατά του Κώστα Σημίτη, τον οποίο και συμβούλεψε να πάει να κρυφτεί σε καμιά τρύπα (εδώ)!

Το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού έδωσε στον Παύλο Πολάκη αφορμή και για μία ακόμη επίθεση στον νυν Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τι θέλεις, να θυμίσεις στον Κυριάκο Μητσοτακη πως επί των ημερών σου διορίστηκε μέσω Καρατζά στην Εθνική Τράπεζα, για να βάλεις υποψηφιότητα για πρόεδρος; (σ.σ. της Δημοκρατίας)», έγραψε στην ανάρτησή του απευθυνόμενος στον Κώστα Σημίτη, ο «αψύς Σφακιανός», όπως αποκαλούσε τον πρώην υπουργό του ο Αλέξης Τσίπρας,.

Και αν από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε επισήμως αντίδραση στα όσα γράφει στο άρθρο του ο κ. Σημίτης, κάτι το οποίο θέλησε να σημειώσει και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης (δείτε πιο κάτω τη σχετική δήλωσή του), στον ΣΥΡΙΖΑ σχηματίστηκαν ήδη δύο μπλοκ:

Αυτό των παλαιοκομματικών που όπως έγραψε (εδώ) και η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, δεν θέλουν να δουν το κόμμα της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» να μετατρέπεται σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις «αμαρτίες» του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, και εκείνο όπου ανήκουν όσοι υπογραμμίζουν μέσω των social media ή φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων, ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Σημίτη.

Χρηστίδης: Η σιωπή της ΝΔ επιβεβαιώνει τον Σημίτη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Χρηστίδη, το γεγονός ότι μέρες ετά τη δημοσίευση του άρθρου κ. Σημίτη δεν υπάρχει κανένας από τη Νέα Δημοκρατία που να έχει αρνηθεί την πραγματικότητα, επιβεβαιώνει τον πρώην πρωθυπουργό και τα όσα περιγράφει.

«Και επειδή πρέπει να μιλάμε πάντα στη βάση της αλήθειας είναι γνωστό το τι έκανε ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπαντρέου ως υπουργός Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Κύπρο, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και αυτό είναι κάτι που σήμερα εγγυάται και τα συμφέροντα της Κύπρου, όπως προφανώς και της Ελλάδας και δυστυχώς μία πολύ μεγάλη ευκαιρία χάθηκε, διότι τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν φοβική μπροστά στις εξελίξεις», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Χρηστίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, στον Παύλο Πολάκη βγήκαν να απαντήσουν -έστω και με ολίγη καθυστέρηση- οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν), θερμοί υποστηρικτές του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενοι από το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».

«Οταν η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», σημείωσαν με νόημα σε δήλωσή τους.

Για ακροδεξιά ρητορική από τον κ. Πολάκη μίλησε ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

«Ο κ. Πολάκης έκανε λάθος», σχολίασε για την ανάρτηση του πρώην υπουργού μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.  «Πρόκειται», τόνισε ο ευρωβουλευτής, «για μία κριτική που κυρίως προέρχεται από ακροδεξιούς κύκλους. Αλλωστε η αντιπαράθεση στα Ίμια σημειώθηκε μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Σημίτης. Προφανώς αυτοί που υποστηρίζουν ότι “γκρίζαρε” το Αιγαίο θα ήθελαν να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Και δυστυχώς ακούγονται και σήμερα φωνές που καλούν σε αύξηση των εξοπλισμών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και βλέπω πίσω από όλα αυτά εμπόρους όπλων να τρίβουν τα χέρια τους».

«Ο κ. Σημίτης έχει δίκιο. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν το 2004 και κυρίως την την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.», εκτίμησε ο κ. Κούλογλου, από  εκεί και πέρα, όμως, σημείωσε, «ο κ. Σημίτης έχει επιλεκτική μνήμη, ή μάλλον δρα επιλεκτικά», καθώς -όπως υποστήριξε- στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν πήρε θέση, παρότι γνώριζε το συμφέρον της χώρας.

«Λειτούργησε κομματικά, όχι ως ηγέτης εθνικού διαμετρήματος και πρώην πρωθυπουργός», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Προ ημερών εξάλλου, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Βαλντέν, έγραφε ότι ναι μεν κατανοεί τις φωνές ενάντια στην «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι και αυτούς που περιφρονούν τα «σημαντικά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ».

«Τις κατανοώ όταν επικαλούνται τη φθορά και διαφθορά του κόμματος αυτού, όπως και τη γενικότερη κρίση της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν τις κατανοώ όταν σβήνουν σημαντικά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ (όπως τις αλλαγές του 1981 ή την ένταξη στο ευρώ), αντιτίθενται στη μαζικοποίηση του κόμματος ή και παραγνωρίζουν πως η σοσιαλδημοκρατία παραμένει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ευρώπη. Κυρίως, όμως, έχει σημασία ποιο ΠΑΣΟΚ έχουμε κατά νου. Λ.χ. στην εξωτερική πολιτική υπάρχει το ΠΑΣΟΚ του “βυθίσατε το ‘Χόρα’” και του εμπάργκο κατά της Βόρειας Μακεδονίας, υπάρχει όμως και το ΠΑΣΟΚ του Ελσίνκι, της άρσης της “εμπολέμου” με την Αλβανία, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, της βαλκανικής Θεσσαλονίκης, ναι, και της επιλογής της ειρήνης στην κρίση των Ιμίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις Πρέσπες, έδειξε πως συνέχισε και ανάπτυξε τη γραμμή του “δεύτερου” ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα την εγκαταλείψει, γιατί βέβαια μια “πατριωτική πασοκοποίηση” θα ήταν πράγματι αρνητική», κατέληγε με νόημα στο άρθρο του ο κ. Βαλντέν.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι δεν επιθυμούν να πάρουν στην Κουμουνδούρου τον… «μουτζούρη» του ΠΑΣΟΚ. Εκφραστές τους, και εκπρόσωποι του Τύπου όπως η Κατερίνα Ακριβοπούλου που βγήκε αφενός να υπερασπιστεί τον Παύλο Πολάκη για την επίθεση στον Κώστα Σημίτη, και αφετέρου να χτυπήσει καμπανάκι προειδοποίησης προς τους «συντρόφους» στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Το δίκιο χάνεται όταν κάνεις γαργάρα τον τρόπο που τα κάνουν. Και αν αποτιμήσουμε τα όσα καταστροφικά στο διηνεκές έκανε σε αυτή τη χώρα το σύστημα του σημιτικού εκσυγχρονισμού, ο Πολάκης μάλλον με τη μεγαθυμία του ανθρώπου που έχει τα κότσια- και το έργο- να κοντράρεται στα ίσα με τη θεσμοθετημένη διαφθορά, εμφανίστηκε», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η δημοσιογράφος, δίνοντας θάρρος και σε άλλους να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη διεύρυνση με τους «πασοκογενείς», είτε αυτοί προέρχονται από το «παλιό» είτε το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.

Βαρέθηκα την καραμέλα της αβάσταχτης κορεκτίλας ,ότι ο Πολάκης χάνει το δίκιο του ,με τον τρόπο πού τα λέει Το δίκιο…

Geplaatst door Katerina Akrivopoulou op Zondag 15 december 2019

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κόντρα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των «παλιών» και των «νέων συμμάχων» άρχισε για τα καλά εν όψει Συνεδρίου και μέχρι τότε ερωτήματα τύπου «πού και με ποιους πάμε;», «τι και πώς θέλουμε να πετύχουμε;» φαντάζουν δύσκολο να απαντηθούν. Ειδικά όταν η ηγεσία τηρεί -τουλάχιστον προς το παρόν- στάση αναμονής.

Σε κάθε περίπτωση το ηλεκτρικό κολάρο στο λαιμό της θα χτυπά κάθε φορά που θα έρχονται στο προσκήνιο ονόματα όπως των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου και των πρώην συνοδοιπόρων τους που συντάσσονται στο εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...