Η Βρετανία, μετά την δραματική ψηφοφορία και την απώλεια της πλειοψηφίας της κυβέρνησης Τζόνσον βρίσκεται για άλλη μία φορά με τον χρόνο να τρέχει προς άλλη μία προθεσμία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά χωρίς λύσης.
Σχεδόν όλα τα σενάρια είναι λίγο ως πολύ εφικτά, από την έξοδο με κάποια συμφωνία έως και την ακύρωση της διαδικασίας εξόδου.Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν την ίδια πιθανότητα υλοποίησης, αλλά στην κινούμενη άμμο της βρετανικής πολιτικής τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα.
Επτά είναι τα σενάρια για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, έπειτα από τα δραματικά γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου, όπως τα καταγράφει το BBC.
Καταρχάς το βασικό σενάριο είναι η έξοδος από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχει πει ότι το Brexit θα γίνει την καθορισμένη ημερομηνία (που ήδη είναι η δεύτερη παράταση στην αρχική) ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Το δεύτερο ενδεχόμενο θέλει τους βουλευτές να ψηφίζουν ενάντια στην έξοδο χωρίς συμφωνία, ωστόσο με δεδομένη την απόφαση για διακοπή εργασιών του Κοινοβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου ο χρόνος για αυτό είναι απελπιστικά λίγος, αν και δεν είναι εντελώς απίθανο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Το τρίτο σενάριο είναι αυτό οι πρόωρες εκλογές γύρω στις 15 Οκτωβρίου.
Ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ο νόμος που ορίζει σταθερή διάρκεια κυβερνητικής θητείας στα πέντε έτη απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την πρόωρη διάλυση του σώματος. Χωρίς τους Εργατικούς (έστω και κατά ένα μέρος τους) δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων. Επιπλέον, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει για τη διάλυση της Βουλής αν δεν περάσει πρώτο ο νόμος που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Ένα παραθυράκι για τον πρωθυπουργό θα είναι να περάσει ένα νόμο που θα ορίζει την ημερομηνία των νέων εκλογών. Αυτό χρειάζεται μόνο απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία.
Αυτός εδώ ο περίπλοκος χάρτης με τα σενάρια για το Brexit (ως τις 29 Αυγούστου) είναι του συμβούλου πολιτικής επικοινωνίας Τζον Γουόρθ. Δίνει πάνω από 60% στην πιθανότητα να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και να δοθεί μικρή παράταση και μόλις 20% στην έξοδο χωρίς συμφωνία. Αλλά είναι αδύνατον να κάνει προβλέψεις για το τι θα γίνει μετά.
Τέταρτο σενάριο θέλει τους Εργατικούς να ενεργοποιούν το όπλο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Σε περίπτωση καταψήφισης της κυβέρνησης Τζόνσον υπάρχει περιθώριο 14 ημερών για να φανεί αν η τρέχουσα ή μια άλλη εξασφαλίσει την πολυπόθητη εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.
Τίποτα πάντως (θεωρητικά τουλάχιστον) δεν αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ. Αυτή πάντως που έφερε η Τερέζα Μέι έχει καταψηφιστεί πολλάκις από τη Βουλή (και για τον Τζόνσον είναι πια «νεκρή συμφωνία») και η ΕΕ προ πολλού έχει ξεκαθαρίσει αν και πώς θα δεχτεί να συζητήσει νέους όρους.
Στο τραπέζι μένει ακόμη και άλλη μία παράταση στο Brexit, πιθανόν ως τα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που πάντως χρειάζεται την ομόφωνη απόφαση των 27 μελών της ΕΕ για να γίνει δεκτή. Κατά πάσα πιθανότητα η παράταση θα δοθεί αν ζητηθεί.
Τέλος, πάντα υπάρχει –έστω και την ύστατη ώρα- η δυνατότητα ακύρωσης της διαδικασίας εξόδου, κάτι απίθανο μεν για αυτή την κυβέρνηση, όχι όμως και για μια μελλοντική που θα προκύψει έπειτα από νέες εκλογές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News