752
Καρέ από βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως και φαίνεται να δείχνει ρώσους στρατιώτες να καπνίζουν χασίς. Διακρίνονται πίσω τους ένας αυτοσχέδιος πάγκος και μπύρες | Telegram

Τα ρωσικά χαρακώματα στην Ουκρανία «σαν το Λας Βέγκας», λόγω των ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 19:16
Καρέ από βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως και φαίνεται να δείχνει ρώσους στρατιώτες να καπνίζουν χασίς. Διακρίνονται πίσω τους ένας αυτοσχέδιος πάγκος και μπύρες
|Telegram

Τα ρωσικά χαρακώματα στην Ουκρανία «σαν το Λας Βέγκας», λόγω των ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 19:16

Φως στους ισχυρισμούς περί διαδεδομένης χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στην Ουκρανία, στις πρώτες γραμμές των οποίων φαίνεται πως έχει την τιμητική του ένα συνθετικό διεγερτικό γνωστό ως «αλάτι», επιχείρησαν να ρίξουν οι λονδρέζικοι Times.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας βασίστηκε στον ανεξάρτητο ρωσικό ιστότοπο Verstka, ο οποίος μίλησε με δεκάδες στρατιώτες, χρήστες ναρκωτικών και κατοίκους στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα για το φαινόμενο.

Οπως συμπέρανε ο ιστότοπος, οι στρατιώτες μπορούσαν εύκολα να φέρουν ναρκωτικά στα χαρακώματά τους στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

«Είναι όπως στο Λας Βέγκας» είπε χαρακτηριστικά ένας στρατιώτης. «Φυσικά, οι πάντες ξέρουν ότι κάνεις χρήση ουσιών στα χαρακώματα, αφού το όρυγμα είναι μικρό. Ομως κανείς δεν δίνει δεκάρα. Το βασικό είναι να μην ενοχλείς κανέναν και να μη φύγεις από το χαράκωμα» αφηγήθηκε ένας άλλος στρατιώτης, τακτικός χρήστης ο ίδιος.

«(Οι στρατιώτες) κάνουν ναρκωτικά από πλήξη» πρόσθεσε. «Πόλεμος είναι όταν συνεχώς περιμένεις για κάτι, ενώ περιστασιακά προσεύχεσαι όλο αυτό να τελειώσει. Οταν κάπνιζα αλάτι στο χαράκωμα, δεν με ένοιαζε το ενδεχόμενο να φρικάρω. Η πλήξη είναι πολύ χειρότερη» εξήγησε την οπτική του.

Οι προμήθειες «πυρίτιδας» (αμφεταμίνη) και «κουκουναριών» (κάνναβη) ήταν άμεσα διαθέσιμες, συνέχισε το ρεπορτάζ: είτε πωλούνται από ντόπιους είτε παραδίδονται άθελά τους από εθελοντές που φέρνουν εξοπλισμό στους στρατιώτες, είτε απλώς εισήχθησαν από τους ίδιους τους άνδρες λόγω χαλαρών ελέγχων.

Επαγγελματίες στρατιώτες και επίστρατοι χρησιμοποιούν εξίσου τον μισθό που καταβάλλει ο ρωσικός στρατός για τις παραγγελίες των παραπάνω ουσιών στους ντίλερ μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διαπίστωσε εξάλλου ο Verstka.

Σημειώνεται ότι το μηνιάτικο των νεοσύλλεκτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να φθάνει έως και τα 200.000 ρούβλια (περί τα 1.900 ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο τετραπλάσιο του μέσου μισθού στη Ρωσία.

Οι αγορές που καταγράφηκαν, λοιπόν, περιελάμβαναν μεφεδρόνη, μια διεγερτική ουσία, αμφεταμίνες και «αλάτι» ή alpha-PVP, ένα συνθετικό ναρκωτικό που μπορεί να προκαλέσει παράνοια, παραισθήσεις, επιθετικότητα, ακόμη και τον αυτοτραυματισμό του χρήστη. Ενας στρατιώτης περιέγραψε ότι κάπνιζε alpha-PVP από το καπάκι ενός δοχείου χρησιμοποιώντας ένα στυλό, συνοδεία βότκας.

Οι τιμές είναι υψηλές λόγω των κινδύνων μεταφοράς των ουσιών στην εμπόλεμη ζώνη, ανέφερε η ίδια πηγή. Τρεις σύριγγες μιας παράνομης ουσίας κοστίζουν περίπου 15.000 ρούβλια (148 ευρώ), δήλωσε στο Verstka ένας χρήστης.

Ο Βαντίμ, ένας χρήστης ναρκωτικών από την κατεχόμενη Μαριούπολη, κατέθεσε κι εκείνος στον ιστότοπο ότι οι τιμές των ναρκωτικών στις «νέες περιοχές» που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία ήταν τουλάχιστον διπλάσιες σε σύγκριση με τις τιμές στη Μόσχα, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν φάνηκε να αποθαρρύνει την πελατεία.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί (χρήστες), όπως και πριν…» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι γνώριζε και για ουκρανούς στρατιώτες που έπαιρναν ναρκωτικά προτού η Ρωσία καταλάβει την πόλη.

«Και ξοδεύουν τα χρήματά τους για όλα αυτά τα πράγματα. Οι περισσότεροι στρατιώτες στην πόλη παίρνουν αμφεταμίνη, μεφεδρόνη, αλάτι – έχω δει (ρώσους στρατιώτες “φτιαγμένους”) και όχι μόνο μία φορά. Μπορούσα να διακρίνω ότι δεν ήταν στα καλά τους» συμπλήρωσε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Κιρίλ, ενός άλλου στρατιώτη, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε στον Verstka ότι ο 27χρονος φίλος του βρέθηκε στον στρατό παρότι ήταν εθισμένος επί μια τριετία.

«Το πώς πέρασε την ιατρική επιτροπή στη Μόσχα είναι ένα μεγάλο ερώτημα», δεδομένου ότι γιατρός συμπέρανε ότι ο άνδρας είχε υποστεί overdose όταν άρχισε να τρέμει και να ιδρώνει πολύ, όντας ανίκανος να κινηθεί, κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής αποστολής, συμπλήρωσε.

Παρά τη χρήση ναρκωτικών στα μετόπισθεν, ορισμένοι στρατιώτες ήταν δύσπιστοι ως προς το αν οι καταχρήσεις είναι πράγματι διαδεδομένες στην πρώτη γραμμή των μετώπων.

«Απλώς, μη σχηματίσετε την εικόνα ότι βρισκόμαστε στα χαρακώματα πολεμώντας “φτιαγμένοι”. Ποτέ δεν έχω ακούσει για αυτό. Πίνουν πολύ (αλκοόλ) όσοι βρίσκονται μπροστά, τώρα αν πάνε στην επίθεση “φτιαγμένοι”, ποιος ξέρει;» είπε ένας στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων στο Verstka, προσθέτοντας ότι το κύριο πρόβλημα στα μετόπισθεν ήταν η πλήξη. «Καταλαβαίνετε, έχω πυροβολήσει δύο φορές από τον Μάρτιο του 2022» ανέφερε.

Πάντως, ανεκδοτολογικά στοιχεία χρήσης ουσιών από ρώσους στρατιώτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προηγουμένως, θύμισαν οι Times, παραπέμποντας σε ένα βίντεο που δείχνει στρατιώτες να καπνίζουν χασίς, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Αύγουστο. Οι άνδρες, που φορούν στολή παραλλαγής, φαίνονται να «πασάρουν» εναλλάξ την κάνναβη ο ένας στον άλλον, μέσα σε ένα δάσος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρωσικές δυνάμεις πιστεύεται ότι δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν την πειθαρχία και το ηθικό του στρατεύματος στην Ουκρανία, με τους στρατιώτες να εξοργίζονται από την ανικανότητα των ανωτέρων τους και τους μεγάλους αριθμούς απωλειών, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα.

Προς επαλήθευση αυτού του ισχυρισμού, η Ουκρανία δημοσίευσε τον Φεβρουάριο ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει ρώσους μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ να χτυπούν τον τραυματισμένο διοικητή τους με φτυάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...