Τα έλεγαν κάποτε ο Economist και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά κανείς δεν τα έπαιρνε στα σοβαρά: το 2030, σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αλλαγές που έρχονται εξαιτίας της αυτοματοποίησης και της ραγδαίας ανάπτυξης της ρομποτικής.
Και τώρα, έφτασε η ώρα να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Οχι σε κάποια έκθεση, όχι σε υποθετικό περιβάλλον. Αλλά σε ενεστώτα χρόνο, σε συνθήκες του παρόντος και στην πραγματική ζωή. Και τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω για αυτά που έγιναν στο Βέλγιο είναι απόλυτα ενδεικτικά για το τι έρχεται.
Στην Οστάνδη και στη Λιέγη, σε δύο βασικά αστικά κέντρα του Βελγίου δηλαδή, οι διευθύνσεις νοσοκομείων της πόλης αποφάσισαν να τοποθετήσουν στη ρεσεψιόν των νοσοκομείων ρομπότ. Ναι, καλά διαβάσατε. Ρομπότ που αντικαθιστούν τους ανθρώπους και που εξυπηρετούν αυτά τους ασθενείς.
Το Pepper μπορεί να αναγνωρίσει 20 γλώσσες και να ξεχωρίσει αν μιλάει άνδρας, γυναίκα ή παιδί. Τώρα, όσον αφορά το κόστος, ε, εδώ τα πράγματα είναι λίγο απογοητευτικά για όποιον θέλει να το αποκτήσει
Τα –όχι κι άσχημα όσον αφορά την ανθρωπόμορφη φιγούρα τους- ρομπότ ονομάζονται Pepper και εκτελούν τα καθήκοντά τους παραπάνω από ικανοποιητικά, όπως δηλώνουν τόσο οι υπεύθυνοι της εταιρείας που τα εισάγει στο Βέλγιο, όσο και οι… συνάδελφοί τους στο νοσοκομείο.
«Στο στήθος τους έχουν μια οθόνη σαν τάμπλετ και είναι τα πρώτα ρομπότ στον κόσμο που χαιρετούν τους ανθρώπους», λένε οι δημιουργοί τους, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στις παρακάτω φωτογραφίες. Το ύψος τους αγγίζει το ενάμισι μέτρο (1,4 για την ακρίβεια) και κινούνται με ροδάκια τα οποία βρίσκονται κάτω από το λευκό πλαίσιό τους (το οποίο δεν μοιάζει και πάρα πολύ με πόδια, είναι η αλήθεια).
Και το καλύτερο;
Το Pepper μπορεί να αναγνωρίσει 20 γλώσσες και να ξεχωρίσει αν μιλάει άνδρας, γυναίκα ή παιδί.
Τώρα, όσον αφορά το κόστος, ε, εδώ τα πράγματα είναι λίγο απογοητευτικά. Τουλάχιστον όσον αφορά όσους σκοπεύουν να προμηθευτούν τέτοιες μηχανές. Το Pepper κοστίζει 30.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως εάν έχετε έναν υπάλληλο και τον πληρώνετε 1.000 ευρώ τον μήνα, τότε η απόσβεσή σας θα γίνει σε 30 μήνες. Σχεδόν σε τρία χρόνια. Βέβαια, μπορείτε να το βάζετε να δουλεύει όσες ώρες θέλετε, χωρίς να πληρώνετε υπερωρίες…
Στο νοσοκομείο της Οστάνδης το ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε δεν μιλά απλώς στους ασθενείς, μπορεί να τους κατευθύνει στο μέρος που ψάχνουν, χάρη στο λογισμικό που έχει αναπτύξει η κατασκευάστρια εταιρεία στον εγκέφαλό του.
Τα κομμάτια των ρομπότ Pepper προέρχονται από την Ασία αλλά συναρμολογούνται στη Γαλλία.
Θυμηθείτε εδώ τι είχε συμβεί πριν λίγες μέρες στην Αμερική, με τον πρώτο… δικηγόρο-ρομπότ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News