931
Συγκρούσεις μεταξύ χωρών έχει προκαλέσει η ασυνέπεια στις παραδόσεις εμβολίων του κορονοϊού | REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Τα πάνω κάτω στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού φέρνουν οι φαρμακευτικές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 20:40
Συγκρούσεις μεταξύ χωρών έχει προκαλέσει η ασυνέπεια στις παραδόσεις εμβολίων του κορονοϊού
|REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Τα πάνω κάτω στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού φέρνουν οι φαρμακευτικές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 20:40

Επιστημονικά δεδομένα που η κάθε χώρα τα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο και μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων του κορονοϊού, φαίνεται πως όχι απλώς ανατρέπουν τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών, αλλά αλλάζουν και όλα όσα είχαμε προγραμματίσει για τις ζωές μας και την οικονομία τους επόμενους μήνες.

Εντονη είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει στη Βρετανία η απόφαση της Γερμανίας να μην χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών (εδώ), «καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα», όπως αποφάνθηκε η ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Βρετανία και οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.

Μάλιστα, η οδηγία της μόνιμης επιτροπής για τους εμβολιασμούς που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση (Stiko), ενδέχεται να είναι προάγγελος μιας παρόμοιας οδηγίας που θα εκδοθεί με την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκτιμά η αναλύτρια της εφημερίδας Σάρα Μπόσλεϊ.

Σύμφωνα με την Εμερ Κούκ, επικεφαλής της ΕΜΑ, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η έγκριση να έχει περιορισμό σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τη στιγμή λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) δίνει μάχη για να παραλάβει όσες περισσότερες δόσεις μπορεί για τα κράτη-μέλη της, οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να δημιουργούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας από τον κορονοϊό.

Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει την κάθε χώρα σε διαφορετική απόφαση σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca μόλις είναι διαθέσιμο. Κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει αναπροσαρμογή στις ηλικιακές ομάδες και τελικά αλλαγές στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού.

Ακόμη και αν η ΕΜΑ αποφασίσει να προτείνει τη χρήση του σε ηλικιωμένους, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν ποιοι πολίτες είναι πιο ασφαλές να το λάβουν, υπογραμμίζει ο Guardian.

Κι αυτό διότι είναι δεδομένο ότι στις κλινικές μελέτες του εμβολίου της Οξφόρδης δεν έχουν συμμετάσχει αρκετά άτομα άνω των 65 ετών, ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του.

Ετσι, μία επιλογή θα ήταν να χορηγηθούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna σε άτομα άνω των 65 ετών και της AstraZeneca σε μικρότερες ηλικίες. Σύμφωνα με την AstraZeneca μόνο το 10% των πολιτών που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες του εμβολίου ήταν άνω των 65 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα ακατάστατα δεδομένα και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με το στήσιμο των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca (εδώ), το εμβόλιο έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα περίπου 70% (εδώ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη la Repubblica ότι οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, οι οποίοι και εφηύραν το εμβόλιο. «Πρόκειται για εξαιρετικά ηθικούς ακαδημαϊκούς. Δεν ήθελαν να εμβολιάσουν τους ηλικιωμένους πριν συγκεντρώσουν πολλά δεδομένα ασφαλείας από την ηλικιακή ομάδα ατόμων από 18 έως 55 ετών. Ουσιαστικά δεν έχουμε δεδομένα επειδή η Οξφόρδη ξεκίνησε να εμβολιάζει ηλικιωμένους αργότερα», υποστήριξε.

Οι Βρετανοί πάντως επιμένουν ότι η απόφασή τους να εμβολιάσουν άτομα άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σωστή. «Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν έλλειψη προστασίας από τον κορονοϊό σε άτομα άνω των 65 ετών. Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση σε άτομα άνω των 65 ετών. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα δεδομένα είναι επαρκή για τη βρετανική ρυθμιστική αρχή και όχι για την γερμανική», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Φροντίδας (MHRA) της Βρετανίας Τζουν Ράιν.

Ο Σοριό από την πλευρά του φαίνεται ότι δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα, καθώς όπως σχολιάζει η AstraZeneca στοχεύει στην παραγωγή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου φέτος και θα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής για χώρες με χαμηλό εισόδημα που μπορεί να μην έχουν την πολυτέλεια άλλων χωρών να αγοράσουν πιο ακριβά εμβόλια.

«Είναι πιθανό κάποιες χώρες να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιό μας σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια της εταιρείας μας για όλους. Επομένως αν θέλει κάποιος να χορηγήσει άλλο εμβόλιο σε ηλικιωμένους και το δικό μας εμβόλιο σε νεότερους, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ωστόσο, μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την AstraZenca, τον αριθμό των δόσεων που θα παραδώσει στην ΕΕ και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΜΑ και η κάθε χώρα, τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αλλάξει οι περιορισμένες προμήθειες των δόσεων του εμβολίου που αποφάσισε η Pfizer, η παραγωγή της οποίας επιβραδύνθηκε.

Οι καθυστερήσεις οδήγησαν την Μαδρίτη να αναβάλει τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης του κορονοϊού για δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε την Τετάρτη στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να αναστείλουν τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες (εδώ).

Περιφερειακά νοσοκομεία στο Παρίσι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε παρόμοια θέση αναφέροντας ότι καθυστερούν τα ραντεβού για την χορήγηση της πρώτης δόσης ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους πολίτες που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Η Πορτογαλία προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες παραπάνω από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμβολιασμών της.

Στη Γερμανία η Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα τους περιφερειακούς ηγέτες της χώρας και εκπροσώπους των παραγωγών των εμβολίων, έπειτα από την προειδοποίηση του  υπουργού Υγείας της Γενς  Σπαν ο οποίος έκανε λόγο για «τουλάχιστον άλλες 10 εβδομάδες ελλείψεων».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν οι καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων. Αν όχι, δήλωσε ότι υποστηρίζει την χρήση «όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων για τον πληθυσμό μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...