749
Αν το νέο συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο -το πιο ακριβό στα χρονικά του ΝΒΑ- σας φαίνεται τερατώδες, έχουν υπάρξει και μεγαλύτερα | Kim Klement-USA TODAY Sports/File Photo

Τα παίρνουν, γιατί τα φέρνουν

Sportscaster Sportscaster 17 Δεκεμβρίου 2020, 16:52
Αν το νέο συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο -το πιο ακριβό στα χρονικά του ΝΒΑ- σας φαίνεται τερατώδες, έχουν υπάρξει και μεγαλύτερα
|Kim Klement-USA TODAY Sports/File Photo

Τα παίρνουν, γιατί τα φέρνουν

Sportscaster Sportscaster 17 Δεκεμβρίου 2020, 16:52

Οσες φορές και να το δεις γραμμένο, το ποσό που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα εισπράξει από το νέο του, πενταετές συμβόλαιο με τους Μπακς (228.200.420 δολάρια) σου φαίνεται αδιανόητο. Με τα χρήματα αυτά μπορούν να ζήσουν μια άνετη ζωή, όχι μόνον τα εγγόνια του (που πρέπει να του φτιάξουν άγαλμα, όπως είπε ο ίδιος, χαριτολογώντας), αλλά και τα παιδιά των παιδιών τους. Στα σχόλια που γράφτηκαν στα social media -οτι είναι σκάνδαλο να κερδίζουν τόσα λεφτά οι αθλητές, ακόμη και οι κορυφαίοι-, η απάντηση είναι απλή: παίρνουν πολλά, γιατί φέρνουν πολύ περισσότερα.

Το 2020 οι 100 πιο ακριβοπληρωμένοι, που πρωταγωνιστούν σε 10 διαφορετικά σπορ, εμφάνισαν συνολικές αποδοχές 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ασύλληπτο! Ναι, αλλά το NHL (χόκεϊ επί πάγου), για παράδειγμα, καταγράφει κάθε χρόνο έσοδα που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ναι, ο πασίγνωστος πυγμάχος Φλόιντ Μέιγουέδερ εισέπραξε 450 εκατ. δολάρια για έξι αγώνες, όμως ένας από αυτούς, εναντίον του Μάνι Πακιάο, απέφερε στους διοργανωτές 400 εκατ. δολάρια. Πλέον, ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι θέαμα. Σόου-μπιζ. Με τζίρους που, σε πολλές περιπτώσεις, θα ζήλευαν η μουσική ή ο κινηματογράφος.

Αν το νέο συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο -το πιο ακριβό στα χρονικά του ΝΒΑ- σας φαίνεται τερατώδες, έχουν υπάρξει και μεγαλύτερα. Οπως του Πάτρικ Μαχόμς, στο αμερικανικό φούτμπολ (503 εκατ. δολάρια για 10 χρόνια). Σε απόλυτα ποσά, ο έλληνας σούπερ-σταρ είναι μόλις 18ος στην κατάταξη με τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Τον ξεπερνούν, 14 παίκτες του μπέιζμπολ, δύο μποξέρ και ο Μαχόμς. Οι συγκρίσεις, βεβαίως, είναι κάπως αυθαίρετες. Αλλοι πληρώνονται με τη δεκαετία (φούτμπολ και μπέιζμπολ), κι άλλοι με το δευτερόλεπτο (μποξ και μικτές πολεμικές τέχνες).

Τα περισσότερα χρήματα προσφέρονται στις τρεις πλουσιότερες επαγγελματικές λίγκες των ΗΠΑ, δηλαδή στο αμερικανικό φούτμπολ (NFL), το μπέιζμπολ (MLB) και το μπάσκετ (ΝΒΑ), στην πυγμαχία, το τένις, το γκολφ, τη Φόρμουλα-1, το χόκει σε πάγο, το κρίκετ και το ποδόσφαιρο. Στη λίστα των 100 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών για το 2020, κυριαρχούν οι μπασκετμπολίστες (ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται κι εδώ στο Νο 18) και οι παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου (με 31 εκπροσώπους). Αλλά στην κορυφή φιγουράρει ο «βασιλιάς» του τένις, Ρότζερ Φέντερερ, με κέρδη προ φόρων ύψους 106 εκατ. δολαρίων – υπερδιπλάσια από τα 47,6 εκατ. δολάρια του «Greek Freak». Ο Ελβετός διαθέτει το καλύτερο χαρτοφυλάκιο διαφημιστικών συμβολαίων στον χώρο των σπορ. Σε αυτό περιλαμβάνονται, η Uniqlo, η Credit Suisse, η Mercedes-Benz κι άλλοι 10 χορηγοί.

Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, ακολουθούν στις τρεις επόμενες θέσεις, όμως δεν υπάρχει άλλος ποδοσφαιριστής στο top-10. Η αλήθεια είναι πως δεν θα συναντήσουμε πολλούς σε ολόκληρο τον κατάλογο των 100, αν και το ποδόσφαιρο εμφανίζεται σε όλες τις έρευνες ως το δημοφιλέστερο των σπορ: το παρακολουθούν τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού τη Γης. Στο Νο 5 ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι ο πιο καλοπληρωμένος μπασκετμπολίστας, με αποδοχές 88,2 εκατ. δολαρίων για το 2020.

Οι αμοιβές των αθλητών δεν συνδέονται, απαραιτήτως, με τη δημοτικότητα του αθλήματός τους. Η πυγμαχία, για παράδειγμα, διαθέτει φανατικό αλλά όχι πολυάριθμο κοινό. Κι όμως: ένας και μόνον αγώνας μπορεί να αποφέρει σε έναν μποξέρ πάνω από 70 εκατ. δολάρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Φόρμουλα-1, όπου κορυφαίοι πιλότοι όπως ο Λιούις Χάμιλτον ή ο Σεμπάστιαν Φέτελ κερδίζουν περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τι τα κάνουν, τόσα λεφτά; Οι περισσότεροι τα κατασπαταλούν προκλητικά στη χλιδάτη ζωή και στα ακριβά τους χόμπι. Σε ακίνητα – παλάτια, ιδιωτικά αεροσκάφη και γιοτ, πανάκριβα αυτοκίνητα, κοσμήματα, άλογα κούρσας, ή πάρτι σαν αυτά που διοργάνωνε ο Μάικ Τάισον (των 400.000 δολαρίων). Κι άλλοι πέφτουν θύματα επιτήδειων, κυρίως από το φιλικό ή συγγενικό τους περιβάλλον, που προσφέρονται να τα τοποθετήσουν σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου για να αυγατίσουν. Χάνονται, πιο εύκολα απ’ όσο κερδήθηκαν.

Ο Μάικ Τάισον έβγαλε από την πυγμαχία -και τους χορηγούς- γύρω στα 400 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το 2003 κατέθεσε αίτηση για πτώχευση. Δεν περίμενε να ζήσει τόσο πολύ, όπως είχε πει. Ακόμη και ο Πελέ, που οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν πολύ «σφιχτό» με το χρήμα, το 1975 βρέθηκε στο κατώφλι. Κι έτσι, στα 34, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στα γήπεδα. Επαιξε για τη New York Cosmos και κέρδισε περισσότερα απ’ όσα του είχε αποφέρει η 18χρονη καριέρα του στη Σάντος.

Σύμφωνα με παλιά έρευνα του Sport Illustrated, απόμαχοι του NFL, του NBA και του MLB, που έβγαλαν εκατομμύρια, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τρία έως πέντε χρόνια μετά την απόσυρσή τους από τη δράση. Εκατοντάδες μετάλλια, δαχτυλίδια και άλλα έπαθλα, ενεχυριάζονται, ή πωλούνται στον εξειδικευμένο ιστότοπο championship-rings.com. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Μάικλ Τζόρνταν και μερικοί, ακόμη, θρύλοι των σπορ, που έκαναν τα πολλά, περισσότερα, ανήκουν στις σπάνιες εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...