596
Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα έχει τεράστια οφέλη για την παγκόσμια υγεία | Shutterstock/Lane V. Erickson

Τα ορυκτά καύσιμα «σκοτώνουν 5 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 23:31
Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα έχει τεράστια οφέλη για την παγκόσμια υγεία
|Shutterstock/Lane V. Erickson

Τα ορυκτά καύσιμα «σκοτώνουν 5 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 23:31

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι υπεύθυνη για 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο – αριθμός πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί.

Τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα (Cop28) στο Ντουμπάι, αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους διεθνείς ηγέτες ώστε να αναλάβουν δράση. Μεταξύ των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ είναι αν θα συμφωνήσουν, για πρώτη φορά, στη σταδιακή «απόσυρση» των ορυκτών καυσίμων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σώσει πολλές ζωές από την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις θνησιμότητας διέφεραν ευρέως, επισημαίνει ο Guardian.

Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία, στην παραγωγή ενέργειας και στις μεταφορές ευθύνεται για 5,1 εκατ. θανάτους ετησίως, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό BMJ.

Η συμβολή των ορυκτών καυσίμων αντιστοιχεί στο 61% των συνολικά εκτιμώμενων 8,3 εκατ. θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από κάθε ενεργειακή πηγή μέσα στο 2019.

Οι νέες εκτιμήσεις των θανάτων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα είναι υψηλότερες από τις περισσότερες ήδη δημοσιευμένες τιμές, υποδηλώνοντας ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αποδιδόμενη σε αυτά θνησιμότητα από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία – πολύ μεγαλύτερα από ό,τι υποδείκνυαν οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες» έγραψε η διεθνής ομάδα ερευνητών στο BMJ. «Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την αύξηση του μεριδίου της καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ μέσω των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, και των φιλοδοξιών για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που οδηγεί σε ασθένειες και σε θάνατο, αλλά λίγες διεθνείς μελέτες έχουν αποδώσει τους θανάτους σε συγκεκριμένες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης – και τα αποτελέσματά τους διαφέρουν ευρέως.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Κύπρο χρησιμοποίησε ένα νέο μοντέλο εκτίμησης των θανάτων εξαιτίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, και αξιολόγησης των πιθανών οφελών στην υγεία από πολιτικές που τα αντικαθιστούν με καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ομάδα των ερευνητών αξιολόγησε τους υπερβολικούς θανάτους χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease (Παγκόσμιο Βάρος Νόσων) του 2019 για τα λεπτά σωματίδια, πληθυσμιακά στοιχεία με βάση τους δορυφόρους της NASA, καθώς και την ατμοσφαιρική χημεία, τα αεροζόλ και μια μοντελοποίηση του σχετικού κινδύνου για το 2019.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μέσα στο 2019, 8,3 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως οφείλονταν σε αιωρούμενα λεπτά σωματίδια (PM2,5) και όζον (O3), που βρίσκονται στον αέρα του περιβάλλοντος – εκ των οποίων το 61% (5,1 εκατ. θάνατοι) συνδέονταν με ορυκτά καύσιμα.

«Οι σημαντικές μειώσεις των εκπομπών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το βάρος θνησιμότητας που αποδίδεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι υψηλότερο από τις περισσότερες προηγούμενες εκτιμήσεις» έγραψαν οι ερευνητές.

Ανέφεραν ότι ένας λόγος που το μοντέλο τους παράγει υψηλότερες εκτιμήσεις από τις προηγούμενες μελέτες είναι ότι βασίστηκε αποκλειστικά σε έρευνες για την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Η αβεβαιότητα παραμένει, αλλά δεδομένου του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 «η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχει τεράστια οφέλη για τη δημόσια υγεία και το κλίμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...