Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε, πάλι, τα νεύρα του – διόλου πρωτότυπο. Στον πρώτο γύρο του indoor τουρνουά «Erste Bank», στη Βιέννη, αντιμετώπιζε τον Ντένις Νόβακ, Νο.155 στην παγκόσμια κατάταξη. Στη διάρκεια του πρώτου σετ δέχτηκε μπρέικ από τον Αυστριακό, που προηγήθηκε με 4-3. Ο πατέρας (και προπονητής) του, Απόστολος Τσιτσιπάς, ο οποίος παρακολουθούσε από το box δίπλα στον γυμναστή και τη μητέρα του έλληνα πρωταθλητή, κάτι τόλμησε να του πει. Η αντίδραση του 24χρονου ήταν μνημείο ασέβειας προς τον άνθρωπο που τον μεγάλωσε και του έδειξε το δρόμο της επιτυχίας. Μια μουτζούρα στη δημόσια εικόνα του.
«Είσαι μ@λ@κ@ς, είσαι μ@λ@κ@ς, φύγετε», του φώναξε σε έξαλλη κατάσταση. Κι έπειτα, με ένα νεύμα του ζήτησε να αποχωρήσει από το γήπεδο. Οι θεατές έμειναν άναυδοι. Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε την απρέπεια του αθλητή, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και έγινε viral. Ο Στέφανος είχε χρησιμοποιήσει την πιο γνωστή ελληνική λέξη. Ολοι κατάλαβαν. Και όλοι οι «φαν» του τένις γνώριζαν ότι ο ασπρομάλλης κύριος που έσκυψε το κεφάλι από ντροπή, ήταν ο πατέρας του.
Το βιογραφικό του κορυφαίου έλληνα τενίστα είναι γεμάτο θριάμβους, αλλά και ανάρμοστες συμπεριφορές που δεν τον τιμούν. Στο τελευταίο του «ξέσπασμα» πριν από το χθεσινό στη Βιέννη, τον περασμένο Ιούλιο, είχε πετάξει με δύναμη ένα μπαλάκι στην εξέδρα. Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος θεατής. Λίγο έλειψε να αποβληθεί – τη γλίτωσε με ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η διαχείριση του θυμού του είναι ένα θέμα στο οποίο δουλεύει πολύ, όμως δεν φαίνεται να έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε, εξακολουθεί να «παίρνει φωτιά» με το παραμικρό.
Ο συνήθης «σάκος του μποξ» είναι ο πατέρας του. Οι τηλεοπτικές κάμερες έχουν συλλάβει τον Στέφανο αρκετές φορές να του συμπεριφέρεται προσβλητικά, σε αγώνες και προπονήσεις. Αλλά το περιστατικό που έμεινε αξέχαστο, ήταν αυτό στο ATP Cup του 2020. Εχοντας χάσει το πρώτο σετ του αγώνα του με τον Νικ Κύργιο, επέστρεψε εκνευρισμένος στον πάγκο και έσπασε τη ρακέτα στην καρέκλα του. Ενα θραύσμα της τραυμάτισε στο χέρι τον Τσιτσιπά τον πρεσβύτερο. Εκείνος, αφού κοίταξε το γιο του απορημένος, αποχώρησε από το κορτ, κρατώντας τον πονεμένο του βραχίονα. «Ηταν ατύχημα, δεν το ήθελα», είπε μετά το ματς στους δημοσιογράφους. «Ντράπηκα, όταν είδα τον εαυτό μου σε αυτή την κατάσταση», εξομολογήθηκε 10 μέρες αργότερα στο Reuters. Προφανώς, όχι αρκετά, ώστε να μάθει να συγκρατεί τα νεύρα του.
Μόλις πριν από μερικές μέρες, στο τουρνουά της Στοκχόλμης, ο Τσιτσιπάς αναγνώρισε τη συμβολή των γονιών του στην καριέρα του. «Η οικογένειά μου είναι στο πλευρό μου από την αρχή. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας, όμως τους αγαπώ πολύ. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν εδώ. Τους στέλνω ένα μεγάλο φιλί». Για την αγάπη του, κανείς δεν αμφιβάλλει. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου χάρισε στον πατέρα του μια Aston Martin DBX, όπως αποκάλυψε η γαλλική ιστοσελίδα orange.fr. Μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το δώρο των 240.000 ευρώ είχε η σκέψη του να σκηνοθετήσει την έκπληξη. Και το ότι φρόντισε, ο αριθμός στην πινακίδα του αυτοκινήτου να αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησης του κυρίου Απόστολου (24/12). Αλλο είναι το πρόβλημα. Ο ευέξαπτος χαρακτήρας του. Σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα ότι ο πατέρας – προπονητής, όλα του τα συγχωρεί. Το είχε πει το 2020, μεταξύ σοβαρού και αστείου, όταν ρωτήθηκε αν θα του επιβαλλόταν κάποια τιμωρία για τη συμπεριφορά του στο ATP Cup: «Μπορεί να με κλειδώσουν στο δωμάτιό μου για τρεις μέρες».
Η οικογενειακή παράδοση παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το σπορ. Δεν είναι λίγοι οι τενίστες που είχαν για προπονητές, τους πατεράδες τους (ΜακΕνρο, Κόνορς, Μποργκ, Μεντβέντεφ…), ή κάποιον θείο (Ναδάλ). Αλλά, όχι για πολύ. Οταν το συναίσθημα έκανε την (έτσι κι αλλιώς, δύσκολη) σχέση αθλητή – προπονητή ακόμη πιο περίπλοκη, συνέχισαν να δουλεύουν με κάποιον επαγγελματία. Γιατί δεν έχει γίνει το ίδιο στην περίπτωση του Τσιτσιπά; Επειδή ο Στέφανος απολαμβάνει την ανοχή του πατέρα του (οποιοσδήποτε κανονικός προπονητής θα είχε παραιτηθεί μετά τα χθεσινά), αλλά και γιατί ο κύριος Απόστολος ζει τον μύθο του (και) ως καθοδηγητής ενός τενίστα του top-10. Οχι μόνον ως γονιός του.
Οσο άγρια κι αν τσακώνονται, ύστερα τα ξαναβρίσκουν. Αλλά οι καβγάδες τους παύουν να είναι οικογενειακή υπόθεση, όταν διαδραματίζονται μπροστά στο παγκόσμιο κοινό του τένις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News