Εκανε την εμφάνισή του στις θάλασσες πριν από περίπου 23 εκατ. έτη και αποτέλεσε ένα από τα πιο μεγάλα και μοχθηρά σαρκοφάγα όντα που υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη. Ο Μεγαλόδοντας, όπως ονομάστηκε, είναι μακρινός πρόγονος του μεγάλου λευκού καρχαρία και προκαλούσε τρόμο στο πέρασμά του. Τα ευρήματα που είχαν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους δεν βοηθούσαν μέχρι πρόσφατα στο να έχουμε μια σχετικά ακριβή εικόνα γύρω από τον Μεγαλόδοντα που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 2 εκατ. έτη. Αυτό όμως αλλάζει το τελευταίο διάστημα, με τις ανακοινώσεις ερευνητικών ομάδων να διαδέχονται η μια την άλλη, αποκαλύπτοντας άγνωστα όσο και εντυπωσιακά δεδομένα για αυτό το τρομερό πλάσμα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Σουόνσι στη Βρετανία πραγματοποίησαν την πιο εμπεριστατωμένη και μεγαλύτερης ακρίβειας μελέτη, όσον αφορά τα μεγέθη του Μεγαλόδοντα, που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Μεγαλόδοντας είχε μήκος 16 μ. Το κεφάλι του ήταν 4,65 μέτρα, το ραχιαίο του πτερύγιο είχε ύψος 1,62 μ. και η ουρά του είχε μήκος 3,85 μ. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Μεγαλοδόντας είχε καταφέρει να προσαρμόζεται σε κάθε είδους θαλάσσιο περιβάλλον και έτσι να κινείται τόσο στην ανοικτή θάλασσα σε βαθιά νερά όσο και σε παράκτιες περιοχές χαμηλού βάθους. Πιστεύεται ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθος του στόματος και τα τρομερά σαγόνια που διέθετε, τον μετέτρεπε σε μια φονική μηχανή απέναντι σε οτιδήποτε αποτελούσε στόχο του, που μόνο με θαύμα θα μπορούσε να γλιτώσει.
Εμβρυα… κανίβαλοι!
Σειρά πήρε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Κενσού Σιμάντα, καθηγητή Παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ακτινογραφίες Χ σε ένα απολίθωμα Μεγαλόδοντα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν γεννήθηκε, ήταν ένα μωρό γίγας, μήκους δύο μέτρων! Η ανακάλυψη, εκτός από εντυπωσιακή, λόγω του μεγέθους, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, αφού μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε για τη βρεφική ηλικία του Μεγαλόδοντα.
«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που αποκαλύπτει στοιχεία για την αναπαραγωγική διαδικασία του Μεγαλόδοντα, το μέγεθος των βρεφών και τα μοτίβα της ανάπτυξής τους» δηλώνει ο Σιμάντα. Το τεράστιο μέγεθος των νεογέννητων υποδεικνύει τη διαδικασία του ενδομήτριου κανιβαλισμού, της ωοφαγίας, κατά την οποία κάποια από τα έμβρυα τρέφονται με τα ωάρια που δεν έχουν ακόμη επωαστεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεννιούνται λιγότεροι απόγονοι από όσοι κανονικά θα μπορούσαν να γεννηθούν, αλλά αυτοί που θα γεννιόνταν τελικά, θα ήταν πολύ μεγάλοι σε μέγεθος, αλλά και καλοθρεμμένοι, γεγονός που αύξανε τις πιθανότητες επιβίωσής τους στα αρχικά στάδια της ζωής τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News