573
Το τρόπαιο του Μουντιάλ πάντα θα αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για όλους τους ποδοσφαιριστές. Και η FIFA θέλει να εκμεταλλευτεί ΄όσο περισσότερο μπορεί την δημοφιλία του | FIFA/FIFA via Getty Images

Τα Μουντιάλ του μέλλοντος

Sportscaster Sportscaster 22 Δεκεμβρίου 2022, 16:38
Το τρόπαιο του Μουντιάλ πάντα θα αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για όλους τους ποδοσφαιριστές. Και η FIFA θέλει να εκμεταλλευτεί ΄όσο περισσότερο μπορεί την δημοφιλία του
|FIFA/FIFA via Getty Images

Τα Μουντιάλ του μέλλοντος

Sportscaster Sportscaster 22 Δεκεμβρίου 2022, 16:38

Το Μουντιάλ του 2022 πέρασε στην Ιστορία. Το επόμενο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ραντεβού έχει δοθεί, το 2026, σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Με 48 φιναλίστ, αντί για 32. Το μεθεπόμενο τουρνουά, του 2030, θα το διεκδικήσει και η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Το Κατάρ θα το θυμόμαστε, πιθανότατα, ως την τελευταία οικοδέσποινα που διοργάνωσε μόνη της ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο εξής, μόνο μια σύμπραξη χωρών (δυο, τριών, ή περισσότερων) θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις τεράστιες απαιτήσεις της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής.

Δεν είναι μόνο τα 20 στάδια, που θα χρειαστούν, αλλά και τα 48 διαφορετικά προπονητικά κέντρα, τα αντίστοιχα ξενοδοχεία, και οι υποδομές -αεροδρόμια, κυρίως- που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο όγκο των φιλάθλων που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τις ομάδες τους. Μαζί με τις φιναλίστ θα αυξηθεί, φυσικά, και αριθμός των αγώνων. Οι 64 αγώνες που περιελάμβανε το πρόγραμμα στο Κατάρ, θα γίνουν 80, εφόσον οι 48 ομάδες χωριστούν σε 16 ομίλους των τριών. Ή 104, αν προκριθεί το φορμάτ των 12 ομίλων (των τεσσάρων ομάδων), που είναι και το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τους Times. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 13 Μαρτίου του νέου έτους (2023) από το Κογκρέσο της FIFA, στο οποίο θα επανεκλεγεί ο πρόεδρος, Τζιάνι Ινφαντίνο (είναι ο μόνος υποψήφιος).

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα διαρκέσει 29 μέρες, όπως αυτό του Κατάρ, αλλά (τουλάχιστον) πέντε εβδομάδες. Εκτός από την τελική φάση της διοργάνωσης, περισσότερα ματς θα έχει και η προκριματική. Δεν θα αρέσει καθόλου στα μεγάλα club και τις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Ούτε στους παίκτες και τους προπονητές που, ήδη, διαμαρτύρονται για το υπερφορτωμένο καλεντάρι. Αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν και από την UEFA, η οποία θα πρέπει να στριμώξει κι άλλο τα δικά της τουρνουά. Η FIFA, όμως, φαίνεται αποφασισμένη να πουλήσει όσο περισσότερο ποδόσφαιρο μπορεί. Τα υπερκέρδη από το αραβικό Μουντιάλ, της άνοιξαν την όρεξη.

Από την «επιχείρηση Κατάρ» έβαλε στα ταμεία της 7,5 δισ. δολάρια (7 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα ισοτιμία). Ενα δισεκατομμύριο επιπλέον, σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Από την επόμενη διοργάνωση, του 2026, περιμένει έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 11 δισ. δολάρια, όπως μετέδωσε το Reuters. Περισσότερα ματς σημαίνουν μεγαλύτερες εισπράξεις: από τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και από την πώληση εισιτηρίων. Οι τρεις οικοδέσποινες χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) έχουν συνολικό πληθυσμό 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αλλά το «μεγάλο κόλπο» της FIFA έχει να κάνει, κυρίως, με τους χορηγούς. Η αύξηση των φιναλίστ σε 48 ανοίγει την πόρτα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο 1/4, περίπου, των 211 μελών της. Μεγαλώνει κατά πολύ το πλήθος των ανθρώπων που θα έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, αφού σε αυτή θα αγωνίζεται η εθνική ομάδα της χώρας τους. Μεγαλώνει, επομένως, και το κοινό, στο οποίο θα απευθύνονται τα μηνύματα των διαφημιζόμενων εταιρειών. Ιδίως στις εξαιρετικής εμπορικής αξίας «νέες αγορές» -Ασία, Αφρική, Κεντρική Αμερική-, που θα διπλασιάσουν, σχεδόν, τις εκπροσώπους τους στην τελική φάση.

Οι φιλοδοξίες του Ινφαντίνο δεν εξαντλούνται στην ακόμη καλύτερη αξιοποίηση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του Κόσμου. Ο πρόεδρος της FIFA έχει και άλλες καινοτομίες κατά νου, πάντοτε με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών της από ένα προϊόν, του οποίου η ζήτηση ανεβαίνει διαρκώς. Οπως αποκάλυψε η Daily Mail, σχεδιάζει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες από το 2025, ενώ η τεράστια οικονομική επιτυχία του τουρνουά στο Κατάρ τον έχει κάνει να πιστεύει ότι το Μουντιάλ θα μπορούσε να διεξάγεται ανά τριετία μετά το 2030.

Το πόσο καλά πάνε οι μπίζνες των γηπέδων, φαίνεται και από τα χρηματικά έπαθλα που εισπράττουν οι ομάδες για τις επιτυχίες τους. Ο τίτλος που κατέκτησε την περασμένη Κυριακή η Αργεντινή, συνοδεύτηκε από ένα μπόνους 40.600.000 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2002 (Βραζιλία) ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...