757
Κίνα, ΗΠΑ, και στη μέση τα μικροτσίπ της Ταϊβάν | Shutterstock

Τα μικροτσίπ της Ταϊβάν φρενάρουν την κινεζική εισβολή;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 17:01
Κίνα, ΗΠΑ, και στη μέση τα μικροτσίπ της Ταϊβάν
|Shutterstock

Τα μικροτσίπ της Ταϊβάν φρενάρουν την κινεζική εισβολή;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 17:01

Η πρώτη αντίδραση των Κινέζων στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν πολύ στοχευμένη: ανέστειλαν την εξαγωγή φυσικής άμμου στο νησί. Γιατί είναι σημαντικό το συγκεκριμένο εμπάργκο; Επειδή η άμμος η οποία περιέχει πυρίτιο, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών και μικροτσίπ. Και οι ημιαγωγοί είναι ο χρυσός της Ταϊβάν. Ο Τζανλούκα Μερκούρι της Corriere della Sera έγραψε ότι λόγω της παραγωγής ημιαγωγών η Ταϊβάν είναι το μήλον της έριδος των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας, παραγνωρίζοντας ότι για τους Κινέζους το ζήτημα είναι οπωσδήποτε και εθνικό-πολιτικό, ενδοκινεζικό αν θέλετε, ό,τι και αν παράγει ή δεν παράγει το νησί. Σύμβουλος του Μερκούρι για τα οικονομικά στοιχεία ήταν δημοσίευμα του Wired.

Στρέφοντας τον προβολέα στην οικονομία ο Ιταλός, σαν παράδειγμα του ότι οι Κινέζοι εξετάζουν με προσοχή και την οικονομική σημασία της Ταϊβάν και όχι μόνο την εθνική έφερε «τη μη διακοπή της ροής των ταϊβανέζικων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου εργοστασίου ημιαγωγών αξίας 800 εκατ. δολαρίων». Η Ταϊβάν μπορεί να είναι μικρή σε σχέση με την Κίνα, όμως κατέχει τη 21η θέση παγκοσμίως σε οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, οι οικονομίες Κίνας και Ταϊβάν συνδέονται στενά. Η «μητέρα πατρίδα» είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος του νησιού με μερίδιο περί το 27%, δηλαδή με ποσοστό διπλάσιο από το αυτό των ΗΠΑ (13%) και από εκείνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%).

Η πολιτική είναι πολιτική, ωστόσο οι μπίζνες είναι μπίζνες για τους Κινέζους. Οι εξαγωγές της Ταϊπέι στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 24,8% το 2021 και έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Το 42% των εξαχθέντων προϊόντων της Ταϊβάν κατέληξαν στην Κίνα. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί παίζουν σημαντικό ρόλο στις ενδοκινεζικές σχέσεις λοιπόν. Και όχι μόνο εμπορικό, φυσικά. Το τεχνολογικό καλώδιο συνδέει πάντα το Πεκίνο με την Ταϊπέι, παρά την πίεση των ΗΠΑ.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) κατέχει το 52,9% της αγοράς στον τομέα κατασκευής και συναρμολόγησης τσιπ. Είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό, δεδομένου ότι οι δύο βασικοί ανταγωνιστές της έπονται σε μεγάλη απόσταση, η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics με ποσοστό 17,3% και μία άλλη ταϊβανέζικη εταιρεία, η UMC, με ποσοστό 7,2%. Η αμερικανική Globalfoundries ακολουθεί με ποσοστό 6,1% και η κινεζική SMIC απέχει παρασάγγας από την TSMC, έχοντας κατακτήσει ποσοστό αγοράς μόλις 5,3%. Ολα τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής: 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινώς χρησιμοποιούν προϊόντα ημιαγωγών της TSMC.

Η οικονομική αίγλη της Ταϊβάν εξαρτάται και από τα αποτελέσματα στη ναυτιλία (κατέχει το 10% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου), αφού στον τομέα αυτόν πρωταγωνιστούν παγκοσμίως οι εταιρείες Evergreen (γνωστή και από το φρακάρισμα του τάνκερ «Ever Given» στη Διώρυγα του Σουέζ), Yang Ming Marine και Wan Hai. Η Ταϊβάν διαθέτει και δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο, τα Κάο-χσιούνγκ και Ταϊπέι. Από γεωπολιτικής απόψεως, η θέση της Ταϊβάν στον χάρτη κρίνεται σημαντική όσον αφορά τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Σε εκείνα τα νερά, εξάλλου, διακινείται με φορτηγά και τάνκερ το ¼ του παγκοσμίου εμπορίου σε όγκο.

Ωστόσο o No1 σημαντικός παράγων είναι οι ημιαγωγοί. Το Wired, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης τοποθετώντας την «κρίση Πελόζι», ανέλυσε τις επιπτώσεις από την παρόξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας: «Αν ο Σι Τζιπίνγικ αποφασίσει να παγώσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, η οικονομία της Ταϊβάν θα υποστεί σοβαρή ζημία. Αλλά αναλόγως θα πληγεί και η κινεζική. Η Ταϊβάν χρειάζεται την Κίνα από ποσοτικής απόψεως, όμως η Κίνα χρειάζεται την Ταϊπέι από ποιοτικής απόψεως».

«Πρεσβευτής» ο βιομήχανος 

Ο πρόεδρος της TSMC πάντως, Μαρκ Λιού ονόματι, έστειλε μέσω Αμερικής (με συνέντευξη στο CNN) μήνυμα στο Πεκίνο. Είπε ότι τυχόν εισβολή του Λαϊκού Στρατού στην Ταϊβάν σημαίνει αυτομάτως ότι «οι εγκαταστάσεις της TSMC θα κλείσουν». Ο Μερκούρι και το Wired έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο Λιού προειδοποίησε για το εύθραυστον των οικονομικών αποτελεσμάτων στο δεδομένο πλαίσιο, τονίζοντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλους. «Ξαφνικά θα υπάρξει έλλειψη των πλέον προηγμένων εξαρτημάτων, οπότε οι Κινέζοι πρέπει να σκεφτούν πολύ προτού εισβάλουν».

Ο ταϊβανέζος καπιταλιστής έκλεισε το μήνυμά του στον Σι και στο ΚΚ Κίνας με μία κορώνα: «Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC διά της βίας…» Ο Σι, πάντως, όποτε επιθυμεί εξευτελίζει τους Κροίσους της πατρίδας του μειώνοντας «ταξικά» την περιουσία τους, και τα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων δεν είναι και λίγα (Τζακ Μα, Γουάνγκ Ξινγκ, Ζανγκ Γιμίνγκ, Ρίτσαρντ Λιού, Γιουάν Ρεγκούο, κ.ά.).

Αν κάποιος απορεί με το θράσος του ταϊβανέζου παραγωγού τσιπ να αντικαθιστά εν ψυχρώ το πολιτικό προσωπικό του καπιταλιστικού κράτους (του μη αναγνωρισμένου διεθνώς, έστω), η απάντηση είναι απλή κατά το Wired: «Ελλείψει διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων [της Κίνας και της Ταϊβάν], οι τεχνολογικοί κολοσσοί του νησιού ενεργούν ως πρεσβευτές». Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει πόσο ο Σι φοβήθηκε από τις «προειδοποιήσεις» του Λιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...