404
Γερανοί της κινεζικής εταιρείας ZPMC: εγκαταστάθηκαν πριν από 20 χρόνια στις ΗΠΑ, όμως πλέον θεωρούνται ικανοί ακόμη και για στρατιωτική κατασκοπεία | Shen Chunchen/VCG via Getty Images

Τα λιμάνια των ΗΠΑ διαθέτουν κινεζικούς γερανούς Big Brother

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 20:42
Γερανοί της κινεζικής εταιρείας ZPMC: εγκαταστάθηκαν πριν από 20 χρόνια στις ΗΠΑ, όμως πλέον θεωρούνται ικανοί ακόμη και για στρατιωτική κατασκοπεία
|Shen Chunchen/VCG via Getty Images

Τα λιμάνια των ΗΠΑ διαθέτουν κινεζικούς γερανούς Big Brother

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 20:42

Επειτα από τα κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας στον αμερικανικό ουρανό, το Πεντάγωνο ανακάλυψε ότι υπάρχει και ένα άλλο εργαλείο που κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι μυστικές υπηρεσίες του Σι Τζινπίνγκ για να κλέψουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Ποιο είναι αυτό; Οι μεγάλοι γερανοί φορτώσεως και εκφορτώσεως κοντέινερ, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα αμερικανικά λιμάνια λέει η Corriere della Sera. Και τούτο διότι, απλούστατα, αυτά τα τεράστια μηχανήματα είναι κινεζικής κατασκευής, της βιομηχανίας ZPMC (Zhenhua Heavy Industries Company) που εδρεύει στη Σαγκάη.

Το Πεντάγωνο είναι πεπεισμένο ότι οι συγκεκριμένοι γερανοί είναι «δούρειοι ίπποι κατασκοπείας», καθώς φέρουν εξελιγμένους αισθητήρες. Και αυτοί οι τούρμπο αισθητήρες είναι ικανοί να καταγράφουν και να εντοπίζουν την προέλευση και τον προορισμό κάθε εμποροκιβωτίου. Πρόκειται για κινεζική τεχνολογική καινοτομία η οποία έχει θορυβήσει την αμερικανική αντικατασκοπεία, ιδίως επειδή στους ντόκους ή στις ράδες των αμερικανικών λιμένων ναυλοχούν και πολεμικά σκάφη – και αυτά, εξάλλου, χρησιμοποιούν επί τόπου τα προϊόντα της ZPMC.

Το σκεπτικό των αμερικανών στρατιωτικών εγκεφάλων είναι ότι οι κινεζικοί γερανοί μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές προμήθειες που αποστέλλουν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους, από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν. Οι αισθητήρες των Κινέζων δύνανται να ανιχνεύσουν τη μεταφορά του πολεμικού υλικού το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού, λένε.

Ενα άλλο σενάριο –που κρίνεται λογικό– αφορά την πιθανότητα οι γερανοί να προγραμματιστούν ώστε να εμποδίζουν τη μεταφορά υλικού από τα λιμάνια των ΗΠΑ την κατάλληλη στιγμή, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της αντικατασκοπείας Μπιλ Εβανίνα στη Wall Street Journal: «Αυτοί οι γερανοί στα λιμάνια μας μπορεί να γίνουν η νέα Huawei» είπε ο Εβανίνα, υπενθυμίζοντας τη μάχη που δόυηκε για τον διωγμό της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών από την επιχείρηση του 5G.

Οι γερανοί της ZPMC έφθασαν στις ΗΠΑ δύο χρόνια μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή το 2003. Επελέγησαν επειδή προσέφεραν «καλής ποιότητας λύσεις με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τα προϊόντα των μεταλλουργικών βιομηχανιών της Δύσης». Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal, το 80% των γερανών που βρίσκονται στα αμερικανικά λιμάνια έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, αφού στις ΗΠΑ έρχονται συναρμολογημένοι και με κινεζικό λογισμικό.

Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει πολύ τη βιομηχανία κατασκευής γερανών, καθιστώντας τους γιγάντια ρομπότ εφοδιασμένα με «νοημοσύνη». Αυτό το επίτευγμα το πέτυχαν χάρις στη συνεργασία τους με τη Microsoft, η οποία παρείχε την τεχνολογική υποστήριξη όσον αφορά την ανάλυση των data (των εμπορευμάτων). Πάντως ο «δούρειος ίππος» του Πενταγώνου αντιμετωπίστηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σκωπτικά: «Είναι εντελώς παρανοϊκή εικασία»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...