Στην ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας παράλληλα την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.
Οι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα», γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ότι η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.
«Βαρύ πλήγμα για την Αριστερά του Τσίπρα. Υποχωρεί ακόμη περισσότερο – Η ΝΔ προηγείται», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Muenchner Merkur, ενώ στη Welt το αντίστοιχο ρεπορτάζ έχει τίτλο «Το κυβερνών κόμμα με ευρύ προβάδισμα». «Οι συντηρητικοί προηγούνται, η Αριστερά πολύ πίσω», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ στο περιοδικό Focus.
«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης διέλυσε τους κύριους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αυξάνοντας απροσδόκητα το μερίδιο ψήφων του κεντροδεξιού κόμματός του, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας» τόνισαν οι Financial Times.
«Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το μερίδιο των ψήφων του σε εκλογές για περισσότερα από 40 χρόνια» σημείωσε η εφημερίδα.
«Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η καλύτερη εκλογική επίδοση μιας υφιστάμενης κυβέρνησης από τη μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία», δήλωσε στην εφημερίδα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Πλήγμα για την καριέρα του Τσίπρα
«Οι εκλογές ήταν δυνητικά ένα απειλητικό πλήγμα για την καριέρα του κ. Τσίπρα (…) Αντί να επωφεληθεί από τη συζήτηση για το κόστος ζωής που κυριάρχησε στην εκστρατεία, το ποσοστό ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε σημαντικά από 31,53% σε λίγο περισσότερο από 20%» ανέφεραν οι FT.
«Ο Μητσοτάκης προφανώς βγήκε αλώβητος από τα τελευταία τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, τον αυξημένο πληθωρισμό και τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου» γράφει το Politico. Προσθέτει επίσης ότι το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας προηγήθηκε στις εκλογές της Κυριακής αλλά ο δεύτερος γύρος εθνικών ψηφοφοριών είναι το πιο πιθανό σενάριο.
«Αν και μια κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν δυνατή, ο Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι θα προτιμούσε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές» αναφέρει, προσθέτοντας ότι τότε θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία χάρη σε ένα σύστημα που χορηγεί στο νικητήριο κόμμα μπόνους έως και 50 έδρες στο κοινοβούλιο.
H ανάλυση του Guardian
Στον Guardian η Ελενα Σμιθ σημείωσε: «Θεωρήθηκε ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος είχε πληγεί σοβαρά από ένα σκάνδαλο υποκλοπών και το καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα (…) Αλλά η απροσδόκητα κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να ενισχύει την άποψη ότι οι Ελληνες ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας».
«Σε μια εκλογική αναμέτρηση που κυριαρχείται από το άγχος για την κρίση του κόστους ζωής, οι Ελληνες ξεχώρισαν την οικονομία» προσθέτει ο Guardian. «Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η πρώτη αφότου η ΕΕ και το ΔΝΤ, που ενορχήστρωσαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία για να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία, έπαψαν να εποπτεύουν τα οικονομικά της χώρας» τόνισε η εφημερίδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News