807
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έκανε μια αντιπροσφορά που για τον Τραμπ δεν ήταν αρκετή | REUTERS/ Shutterstock / CreativeProtagon

Τα κρυφά όπλα της Δανίας κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2025, 12:45
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έκανε μια αντιπροσφορά που για τον Τραμπ δεν ήταν αρκετή
|REUTERS/ Shutterstock / CreativeProtagon

Τα κρυφά όπλα της Δανίας κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2025, 12:45

Σίγουρα δεν είναι φαιδρές οι «προτάσεις» του Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης της Γροιλανδίας, αυτόνομης επικράτειας της Δανίας, στις ΗΠΑ. Πρώτοι οι Financial Times έγραψαν για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν. 

Σύμφωνα με πέντε ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στη λονδρέζικη εφημερίδα, ο τόνος του Τραμπ ήταν υψηλός, έως και απειλητικός, «α λα Πούτιν», όπως γράφει ο Μάσιμο Νάβα της Corriere della Sera σε ανάλυσή του. Ωστόσο η Δανία έχει κάποια κρυφά όπλα για να (αποπειραθεί να) αντισταθεί στα όποια σχέδια του Λευκού Οίκου. 

Η δανή πρωθυπουργός απάντησε αμέσως ότι το νησί δεν πωλείται, αλλά ήταν ανοιχτή στην πιθανότητα στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και την αξιοποίηση των πολύτιμων ανεκμετάλλευτων πόρων που διαθέτει η Γροιλανδία. 

Ωστόσο η προσφορά δεν ήταν αρκετή για τον Τραμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την οικονομική ή/και τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ ώστε να πείσει, ή μάλλον να αναγκάσει, τη Δανία να πουλήσει τη Γροιλανδία στην Αμερική. Επί τούτου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» για την «εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλον τον κόσμο». 

Προς το παρόν η Κοπεγχάγη αξιολογεί τα δεδομένα, με στόχο να αντισταθεί στα όποια σχέδια του Τραμπ. Η στρατιωτική της ισχύς είναι σίγουρα περιορισμένη, ειδικά απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά διαθέτει σημαντική οικονομική δύναμη, την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει ρότα προς το διαλλακτικότερο.  

Οπως γράφει ο ιταλός σχολιαστής, επικαλούμενος δημοσίευμα του Foreign Policy, υπάρχουν πολλές δανικές πολυεθνικές εταιρείες χωρίς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των οποίων οι Αμερικανοί θα πλήττονταν άμεσα. Μεταξύ αυτών των υπηρεσιών και των προϊόντων συγκαταλέγονται και δύο φάρμακα παγκοσμίως διάσημα για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά και για τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους.

Στη ραγδαία αύξηση της ζήτησής τους σε όλον τον κόσμο συνέβαλαν, φυσικά, και οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι ένας παχύσαρκος λαός. Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θα στερούνταν αυτά τα σκευάσματα εάν η κυβέρνηση της Δανίας απαγόρευε στη Novo Nordisk να τα εξάγει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο δανικός φαρμακευτικός κολοσσός είναι ο παρασκευαστής της σεμαγλουτίδης, του δραστικού συστατικού των φαρμακευτικών σκευασμάτων Ozempic και Wegovy, τα οποία έφεραν επανάσταση στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Μεταξύ 2021 και 2023, ο αριθμός των συνταγών Ozempic στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά σχεδόν 400%, γράφει ο Νάβα. Ο συνολικός αριθμός συνταγών για σκευάσματα σεμαγλουτίδης είχε ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ τον Μάιο του 2023 υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Αμερικανοί έπαιρναν τακτικά το Wegovy.

Η εταιρεία παράγει τη σεμαγλουτίδη στη Δανία και παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες αντιγραφής δεν είναι ακόμη δυνατό να παρασκευαστεί από το μηδέν ένα αντίστοιχο σκεύασμα στις ΗΠΑ. Δεδομένου, όμως, ότι η ζήτηση για Ozempic είναι τεράστια, η Novo Nordisk αποφάσισε να επενδύσει 4,1 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στη Βόρεια Καρολίνα, όπου πρόκειται να παρασκευάζεται το δραστικό συστατικό των δύο «θαυματουργών» σκευασμάτων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια μορφή friendshoring, του τύπου που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ: «Ελάτε να φτιάχνετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα σας δώσουμε τους χαμηλότερους φόρους από οποιοδήποτε κράτος στη Γη» είπε απευθυνόμενος σε όλον τον κόσμο κατά την παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ενδέχεται να μην μπορεί να υπολογίζει σε δανικές επενδύσεις εάν συνεχίσει να αντιμετωπίζει μια σύμμαχη χώρα ως εχθρό.

Επιπλέον, στη Δανία εδρεύει η Maersk, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, με όρους χωρητικότητας φορτίου. Το μεγαλύτερο μέρος των μη υγρών φορτιών μεταφέρεται με εμπορευματοκιβώτια και το 2023 η δανική ναυτιλιακή εταιρεία μετέφερε περίπου 24 εκατομμύρια κοντέινερ με τα 672 πλοία της. Η Maersk είναι τόσο μεγάλη που τα πλοία της εταιρείας αντιπροσωπεύουν περίπου το 14,3% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. 

Σήμερα στις ΗΠΑ η Maersk μεταφέρει αγαθά προς και από πολλές πόλεις, όπως η Βαλτιμόρη, το Τσάρλεστον, το Χιούστον, το Τζάκσονβιλ, το Λονγκ Μπιτς, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη, το Νιούαρκ και το Νόρφολκ. 

Αυτή τη στιγμή, οι ναυτιλιακές γραμμές είναι σχεδόν πλήρεις σε χωρητικότητα: εάν κάποια ναυτιλιακή γραμμή σταματούσε ξαφνικά τη ναυσιπλοΐα από και προς τις ΗΠΑ, άλλες εταιρείες θα κατάφερναν να καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του κενού. Εάν η κυβέρνηση της Δανίας απαγόρευε στη Maersk να ταξιδεύει προς τα λιμάνια των ΗΠΑ, τότε οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα ζημιώνονταν άμεσα.

Μια διακοπή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Δανίας και των ΗΠΑ θα ήταν αναμφίβολα ένα δραστικό βήμα το οποίο η Μέτε Φρεντέρικσεν σίγουρα δεν θα ήθελε να κάνει. Ομως η δανή πρωθυπουργός ενδέχεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος αρέσκεται να εκτοξεύει απειλές, έως ότου ο όποιος συνομιλητής του αρχίζει να μιλάει την ίδια γλώσσα με εκείνον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...