649
O καθηγητής Δασκαλάκης του ΜΙΤ: ανησυχεί και προειδοποιεί | Nikos Libertas / SOOC

Τα κινητά θα «αναγνωρίζουν» τους ασθενείς

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 17:25
O καθηγητής Δασκαλάκης του ΜΙΤ: ανησυχεί και προειδοποιεί
|Nikos Libertas / SOOC

Τα κινητά θα «αναγνωρίζουν» τους ασθενείς

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 17:25

Έρχονται νέες εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορωνοϊού.

Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στο podcast «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Ο καθηγητής του ΜΙΤ τονίζει μάλιστα ότι συνάδελφοι του κρυπτογράφοι δουλεύουν στο σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και να μην μπορεί κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων που θα δημιουργηθούν. «Κάποιοι συνάδελφοι μου κρυπτογράφοι δουλεύουν στο σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα το να μην γίνεται κάποιος τρίτος όπως CIA, NSA, να έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία» σημειώνει.

Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που, στα μέσα Μαρτίου, υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική όπου βρίσκεται την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά – σιγά θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. «Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι μπορεί ο ιός να έχει εξαπλωθεί παρά πολύ στον πληθυσμό, να έχει δημιουργηθεί ήδη η ανοσία της αγέλης. Υπάρχει αυτή η θεωρία. Δεν την πιστεύω. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί σε βαθμό που να έχουμε ανοσία της αγέλης, τότε θα αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι, είτε να έχουμε κάποια καλή θεραπεία, είτε να έχουμε εμβόλιο. Οπότε,  στην καλύτερη περίπτωση, θα ανοιγοκλείνουμε μέχρι να εμφανιστεί εμβόλιο, θεωρώ».

Ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει ότι ο κορονοϊός χώρισε σε στρατόπεδα την επιστημονική κοινότητα και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένα πάρτι συνωμοσιολόγων και τρολ στο οποίο συμμετείχαν ανά στιγμές και ηγέτες όπως ο Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον. «Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της επιδημίας με τους πολλαπλούς θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Τραμπ λέγοντας «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Μια σημαντική επίπτωση για τον σπουδαίο έλληνα καθηγητή είναι ότι η επιδημία θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους και κάνει την επισήμανση: «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορωνοϊός. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε «τώρα που είμαστε όλοι on line και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε. Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».

Απαντώντας σε μία προσωπική ερώτηση, για το αν ο ίδιος θα ερχόταν να ζήσει στην Ελλάδα, βάζει τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση: «Υπάρχει δουλειά για μένα στην Ελλάδα απλά θα είναι πολλές οι θυσίες που θα πρέπει να κάνω. Δηλαδή, ναι, θα πρέπει να φτιάξει αρκετά η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια για να ‘μαι ευχαριστημένος στην Ελλάδα… Προφανώς μου λείπει η Ελλάδα, βέβαια και οι γονείς μου και το, ξέρεις, ο τόπος που μεγάλωσα μου λείπει».

Απαντώντας στα ερωτήματα του Σταύρου Θεοδωράκη για την χειραγώγηση των πολιτών μέσω των social media από μυστικές υπηρεσίες και άλλα κέντρα, παραδέχεται ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθότι «στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, να κρύψεις μέσα στο προϊόν άλφα και το προϊόν βήτα και το γάμα και το δέλτα και ούτω καθεξής». Και προσθέτει ότι πλέον στο ΜΙΤ προσπαθούν όλοι οι φοιτητές, της πληροφορικής, της επιστήμης των υπολογιστών, να παίρνουν και μαθήματα ηθικής και να γνωρίζουν τις πιθανές κακές χρήσεις της τεχνολογίας.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλάει για τους Έλληνες του ΜΙΤ, για την τέχνη και τη μουσική που αγαπάει, τους φόβους και τις ελπίδες του για το μέλλον.

Ακούστε το podcast των «Πρωταγωνιστών»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...