307
Στο Βρετανικό Μουσείο, μερικά μόνο από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Ελγιν από την Ακρόπολη | REUTERS/Dylan Martinez

«Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα» απαντά η ΕΕ στον Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2021, 12:30
Στο Βρετανικό Μουσείο, μερικά μόνο από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Ελγιν από την Ακρόπολη
|REUTERS/Dylan Martinez

«Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα» απαντά η ΕΕ στον Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2021, 12:30

Σαν να μην ήταν ήδη αρκετά τα σημεία τριβής ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έπειτα από το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε και άλλο: η Ευρωπαϊκή Ενωση παρεμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οσο η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν μέλη της ΕΕ, οι Βρυξέλλες είχαν υιοθετήσει μια θέση προσεκτικής ουδετερότητας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι τα Γλυπτά που βίαια απέσπασε ο Ελγιν από τον Παρθενώνα δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα, ο έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς με ανακοίνωσή του στήριξε τον ισχυρισμό της Ελλάδας. «Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να ανυψώσει την ανθρωπότητα και όχι να την διαιρέσει», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Η παρέμβαση Σχοινά υποστηρίχθηκε και από τον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Ζητημάτων (επί κυβέρνησης Μπλερ) Ντένις ΜακΣέιν , ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε: «Είναι Ελληνας (ο Σχοινάς). Σαν να ρωτάς έναν βρετανό αξιωματούχο αν τα Φόκλαντς ανήκουν στην Αργεντινή. Ομως γιατί είμαστε τόσο περήφανοι που υπερασπιζόμαστε έναν κλέφτη; Αναγκάσαμε τους Ναζί να επιστρέψουν τα έργα τέχνης και τα γλυπτά, το 1945».

Το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται, επιμένει ότι τα Γλυπτά αγοράστηκαν νόμιμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κατείχε τον ελλαδικό χώρο εκείνη την εποχή.

Η εμπορική συμφωνία του Brexit περιελάμβανε μια ρήτρα που σχετίζεται με την επιστροφή παράνομα αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων, αλλά τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες είχαν δηλώσει ότι αυτό αναφέρεται γενικότερα σε κλεμμένα αντικείμενα και όχι συγκεκριμένα στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Από την πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η απάντηση επί των θέσεων του Μαργαρίτη Σχοινά ήταν «ουδέν σχόλιον». Παρέπεμπαν σε όσα υποστήριξε ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...