565
|

Τα γκάτζετ της KGB βγαίνουν στο σφυρί στο Μπέβερλι Χιλς…

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 10:45

Τα γκάτζετ της KGB βγαίνουν στο σφυρί στο Μπέβερλι Χιλς…

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 10:45

Aξεσουάρ των κατασκόπων που χρησιμοποιούνταν από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες θα πωληθούν σε δημοπρασία στο Μπέβερλι Χιλς.

Η πώληση οργανώνεται από τον αμερικανικό οίκο Julien’s Auctions, που είναι εξειδικευμένος στην «ποπ κουλτούρα» και ιδιαίτερα σε αντικείμενα που ανήκαν σε διασημότητες ή συνδέονται με τον κόσμο του θεάματος και των σπορ. Κατά κάποιο τρόπο και αυτά της KGB είναι αντικείμενα μιας «ποπ κουλτούρας».

Τα γκάτζετ δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν σε εφευρετικότητα από τις δημιουργίες του Κιου στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Μεταξύ τους οι μικροσκοπικές φωτογραφικές μηχανές, που ήταν ευρύτατα διαδεδομένες μεταξύ των κατασκόπων στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κρύβονταν στα ρούχα και σε κάθε αντικείμενο που μπορεί κανείς να φανταστεί: από τις κομψές γυναικείες τσάντες και τις πόρπες, μέχρι και τις βούρτσες παπουτσιών, τα σπιτάκια για πουλιά, τα δαχτυλίδια και τις γραβάτες.

Περιλαμβάνεται ακόμη ένα αντίγραφο της ομπρέλας με τη δηλητηριασμένη μύτη που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο διαφωνών βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Μαρκόφ, το 1978 στο Λονδίνο. Αυτή η περιβόητη «βουλγαρική ομπρέλα» εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 3.000 έως 5.000 δολάρια.

Αντίγραφο ομπρέλας της KGB με δηλητήριο στη μύτη

Ενα άλλο κλασικό «όπλο» του μυστικού πράκτορα ήταν το μικρόφωνο, που μπορούσε να κρυφτεί μέσα σε σταχτοδοχεία, στιλό ή πορσελάνινα πιάτα.

Εξίσου εμβληματικό στις ταινίες κατασκοπείας – αλλά και πραγματικό γκάτζετ- είναι το ψεύτικο δόντι που περιέχει υδροκυάνιο. Το δόντι είχε κατασκευαστεί για να σπάει όταν το δάγκωνε κανείς με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε οι πράκτορες που συλλαμβάνονταν να μπορούν, αν είναι απαραίτητο, να βάλουν στα γρήγορα τέλος στη ζωή τους για να αποφύγουν τα βασανιστήρια και τις αποκαλύψεις υπηρεσιακών μυστικών, εξηγεί ο οίκος δημοπρασιών. Ενα δείγμα τέτοιου δοντιού υπολογίζεται ότι θα πιάσει από 800 έως 1.200 δολάρια.

Το δόντι με υδροκυάνιο που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της KGB σαν έσχατο μέσο

Μεγάλο μέρος των αντικειμένων που θα βγουν σε πλειστηριασμό στις 13 Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα στο Μπέβερλι Χιλς και μέσω Διαδικτύου, βρίσκονταν στα χέρια αληθινών μυστικών πρακτόρων και έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Είχαν συγκεντρωθεί στο εφήμερο «Μουσείο της KGB» που άνοιξε τον Ιανουάριο 2019 στη Νέα Υόρκη, αλλά έχει έκτοτε κλείσει εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Ενώ είχαν αρχικά ανακοινωθεί, άλλα εν δυνάμει θανατηφόρα γκάτζετ – όπως ένα κραγιόν και ένα στιλό κατασκευασμένα για να ρίχνουν σφαίρες – δεν θα βγουν δημοπρασία λόγω της νομοθεσίας της Καλιφόρνια για τα πυροβόλα όπλα.

Μίνι πιστόλι της KGB και μια συλλογή από διαρρηκτικά εργαλεία

Για να συμπληρώσει αυτή τη δημοπρασία, ο οίκος Julien’s Auctions θα βγάλει επίσης στο σφυρί άλλα «απομεινάρια» του Ψυχρού Πολέμου, όπως έναν μαθητικό έλεγχο του Τσε Γκεβάρα από το 1942, επιστολές του ιδίου με ιδιόχειρη υπογραφή ή με την υπογραφή του Φιντέλ Κάστρο, σε μία από τις οποίες εκθέτει μάλιστα τα σχέδιά του για να διεισδύσει κρυφά στην Αβάνα (υπολογίζεται πως θα πωληθούν στην τιμή των 1.000 έως 1.500 δολαρίων) ή ορισμένα αντικείμενα που συνδέονται με την περίοδο της αμερικανοσοβιετικής κούρσας για την κατάκτηση του Διαστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...