347
Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει την παγκόσμια σειρά εκθέσεων της Κουσάμα, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. | REUTERS/Phil Noble

Τα γιγάντια πουά κορίτσια και οι κολοκύθες της Γιαγιόι Κουσάμα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2023, 18:45
Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει την παγκόσμια σειρά εκθέσεων της Κουσάμα, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία.
|REUTERS/Phil Noble

Τα γιγάντια πουά κορίτσια και οι κολοκύθες της Γιαγιόι Κουσάμα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2023, 18:45

Ο χώρος των παλιών τηλεοπτικών στούντιο της Granada TV, στα Aviva Studios του Μάντσεστερ, φιλοξενεί τα γιγάντια πουά κορίτσια, σκυλιά και κολοκύθες που σχεδιάζει η πολυαγαπημένη γιαπωνέζα εικαστικός Γιαγιόι Κουσάμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο χώρος των 211 εκατ. λιρών, που μοιάζει με αποθήκη και μπορεί να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις τέχνης ή παραστάσεις για έως και 5.000 θεατές, έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά 100 εκατ. λίρες και έχει καθυστερήσει τέσσερα χρόνια σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Και δεν έχει καν ολοκληρωθεί ακόμα.

Η Γιαγιόι Κουσάμα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνης (REUTERS/Phil Noble)

Η έκθεση της Κουσάμα και άλλες εκδηλώσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, που ξεκίνησε την Πέμπτη, περιγράφονται ως «προεπισκόπηση», με τα επίσημα εγκαίνια να γίνονται τον Οκτώβριο.

Οι ιδιοκτήτες ελπίζουν ότι οι πανύψηλες, καρτουνίστικες δημιουργίες της Κουσάμα, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλείς παγκοσμίως, θα έχουν μεγάλη επιτυχία. Είναι μια βάσιμη εικασία, καθώς περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τη σειρά εκθέσεων της 94χρονης, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Το έργο της συγκεντρώνει τις υψηλότερες τιμές από κάθε άλλη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνη.

«Είναι υπέροχο να έχουμε κόσμο εδώ μέσα» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος Τζον ΜακΓκραθ. «Είναι εκπληκτικό το σημείο που έχουν φτάσει [οι κατασκευαστές], και το να μπορούμε να έχουμε την αποθήκη γεμάτη με μια τεράστια και εξαιρετική έκθεση τέχνης μας δίνει πραγματική χαρά».

Οι δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις της εικαστικού γίνονται πόλος έλξης φίλων της τέχνης αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (REUTERS/Phil Noble)

Ο χώρος διαθέτει επίσης ένα πιο παραδοσιακό θέατρο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 1.600 θεατές (2.000 όρθιους). Η αίθουσα αυτή επρόκειτο να βαφτιστεί από την αμερικανίδα ποπ σταρ και ηθοποιό Τζανέλ Μονά κατά την τριήμερη παραμονή της στο Μάντσεστερ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο τελικά το ακύρωσε εξαιτίας «προβλημάτων στον προγραμματισμό», καταφέρνοντας ένα πλήγμα στον εορταστικό χαρακτήρα των εγκαινίων.

Η βραβευμένη με Γκράμι τραγουδίστρια Ανζελίκ Κιτζό θα είναι, λοιπόν, η πρώτη σταρ που θα ανεβεί στη σκηνή των Aviva Studios, την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...