Τα ονόματα που ακούγονται ως τώρα για τις θέσεις εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία Τραμπ, δίνουν την εικόνα της ολοκληρωτικής επιστροφής στην περίοδο της προεδρίας Μπους, το 2000-2008, όπου κυριάρχησε, λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου, η επιθετική πολιτική.
Με δεδομένη μάλιστα την επιρροή που εκ των πραγμάτων έχουν αυτά τα πρόσωπα στην άσκηση πολιτικής, οι τοποθετήσεις, αν υλοποιηθούν, προοιωνίζονται πιέσεις ή και οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τελευταίο δείγμα, η θέση του υπουργού Αμυνας, με τον απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις να είναι από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να την αναλάβει.
Ο Μάτις αποχώρησε από το στράτευμα το 2013 μετά από σταδιοδρομία 44 ετών. Λόγω της σκληρής του στάσης στο θέμα του Ιράν και αντίθετα από την περισσότερο διαλλακτική γραμμή της προεδρίας, δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Ο αποκαλούμενος και «τρελός σκύλος» Μάτις είχε κάνει εντύπωση για τα σχόλια και την παρουσία του στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Το μήνυμά του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους είναι (με μια πιο ήπια διατύπωση από τη δική του) ότι «έρχομαι ειρηνικά, αλλά, αν μου τη φέρετε, θα σας σκοτώσω».
Το 2005, είχε πει εν μέσω χειροκροτημάτων από στρατιώτες, ότι «πας στο Αφγανιστάν και βρίσκεις κάτι τύπους που χτυπάνε πέντε χρόνια τις γυναίκες γιατί δεν καλύπτονται». Και συνέχισε λέγοντας ότι «σε κάτι τέτοιους τύπους δεν έχει απομείνει καθόλου ανδρισμός, για αυτό και έχει τρομερή πλάκα να τους πυροβολείς. Εχει πλάκα να τους πολεμάς, έχει πλάκα να σκοτώνεις τέτοιους ανθρώπους».
Την αποστροφή του για το πώς «έχει πλάκα να σκοτώνεις» φαίνεται ότι είχε προσπαθήσει να την κάνει πράξη. Το 2004 ένας διοικητής διμοιρίας πεζοναυτών προς μεγάλη του έκπληξη είχε βρει τον τότε ταξίαρχο Μάτις με άλλους δύο αξιωματικούς μέσα σε χαράκωμα κατά τη μάχη της Φαλούτζα, στο Ιράκ.
Εάν τελικά επιλεγεί ο Μάτις (να θυμίσουμε ότι αυτοί οι διορισμοί τελούν υπό την έγκριση της Γερουσίας, αν και σε αυτόν τον τομέα ο Τραμπ ενδέχεται να μην έχει μεγάλο πρόβλημα), ο νέος πρόεδρος θα έχει στο πλευρό του άλλον ένα συνεργάτη με στενές σχέσεις με το στράτευμα και ανάλογη γραμμή. Σε κάθε περίπτωση στέλνει ένα μήνυμα σαφώς περισσότερο επιθετικό από αυτό του αντίστοιχου επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα.
Πέρα από τον Μάτις, η αρκετά πιθανή τοποθέτηση του επίσης απόστρατου Μάικλ Φλιν στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας (η οποία δεν χρειάζεται έγκριση) έχει από τώρα γίνει δεκτή με σχόλια για το ισλαμοφοβικό αλλά και φιλορωσικό προφίλ του υποψήφιου.
Σκληρές θέσεις έχει πάρει και ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα γίνει ο νέος επικεφαλής της CIA. Μεταξύ άλλων, είχε αποκαλέσει προδότη που πρέπει να εκτελεστεί τον Εντουαρντ Σνόουντεν, από τον οποίο διέρρευσε μεγάλο όγκος απόρρητου υλικού από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).
Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι φωνές που ζητούν –και θα προσπαθούσαν να επιβάλουν- μια πιο ήπια στάση.
Ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον ΜακΚέιν, μία από τις μετριοπαθείς φωνές του κόμματος που πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ μέσα στην προεκλογική εκστρατεία, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναφέρουν τα βασανιστήρια, όπως το μαρτύριο του εικονικού πνιγμού.
Ο ΜακΚέιν, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του μιλώντας για το θέμα σε διεθνές φόρουμ ασφάλειας: «Δεν δίνω δεκάρα για το τι θέλει να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος. Δεν θα επαναφέρουμε τον εικονικό πνιγμό».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ δεν είχε αποκλείσει την αλλαγή των κανόνων που θα επέτρεπαν ακραίες μεθόδους ανακρίσεων κατά υπόπτων για τρομοκρατία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News