484
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τα πεθερικά του, το ζεύγος Ερντογάν, το καλοκαίρι του 2019 | REUTERS/Murad Sezer

Τα επιτόκια ήταν το πρόσχημα – ο Ερντογάν έδιωξε τον τραπεζίτη για να σώσει τον γαμπρό του

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 14:18
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τα πεθερικά του, το ζεύγος Ερντογάν, το καλοκαίρι του 2019
|REUTERS/Murad Sezer

Τα επιτόκια ήταν το πρόσχημα – ο Ερντογάν έδιωξε τον τραπεζίτη για να σώσει τον γαμπρό του

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 14:18

Ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, όχι επειδή δεν του άρεσε η πολιτική μείωσης επιτοκίων που ακολουθούσε, αλλά για να προστατέψει τον γαμπρό του, πρώην υπουργό Οικονομικών.

Αυτό αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο έξι πηγές που παραθέτουν το χρονικό και τα αίτια της απομάκρυνσης του Νατζί Αγκμπάλ, ο οποίος ήταν ο τέταρτος κεντρικός τραπεζίτης που αποπέμφθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Μέχρι τώρα θεωρείτο ότι ο Αγκμπάλ, ο κεντρικός τραπεζίτης που είχε αναλάβει να διασώσει την λίρα, εκδιώχθηκε διότι επέμενε στις αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που ήθελε να αποφύγει πάση θυσία ο τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters όμως, ο Αγκμπάλ κρίθηκε επικίνδυνος για την… αγία τουρκική οικογένεια. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί θυγατέρα Ερντογάν, ήταν υπουργός Οικονομικών έως τα τέλη Νοεμβρίου, όταν παραιτήθηκε «για λόγους υγείας», καθόλου τυχαία, λένε οι κακές γλώσσες, μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις αμερικανικές εκλογές.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, που εμπλέκεται και στο σκάνδαλο Halkbank με την παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, είχε κακές σχέσεις με τον Αγκμπάλ. Μάλιστα, λέγεται ότι όταν παραιτήθηκε κόντεψε να πιαστεί στα χέρια με τον τραπεζίτη, στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου.

Οπως αναφέρει το Economico, τον Φεβρουάριο, ο τούρκος πρόεδρος έμαθε ότι ο Αγκμπάλ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνα για την πολιτική που είχε ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα επί θητείας του Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία είχε κοστίσει στην Τουρκία, 130 δισ. δολάρια.

«Ηταν η πολιτική με βάση την οποία δαπανήθηκαν σχεδόν μέσα σε έναν χρόνο 130 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να στηριχθεί η λίρα εν μέσω αλλεπάλληλων μειώσεων των επιτοκίων».

Η πολιτική αυτή οδήγησε στη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας κατά 75%.

Ο Νατζί Αγκμπάλ, στο γραφείο του, τον Φεβρουάριο – REUTERS/Umit Bektas

Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια στο προεδρικό παλάτι, για την πρόθεση Αγκμπάλ, ήταν μεγάλη.

Αλλες πηγές θεωρούν ότι αν ο Αγκμπάλ είχε παραμείνει στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, η ανεξάρτητη έρευνα θα προχωρούσε, καθώς ο τραπεζίτης ήθελε να ρίξει φως στα πεπραγμένα του γαμπρού του προέδρου.

Σύμφωνα με το Economico, στο μεταξύ, οι Anonymous είχαν δημοσιοποιήσει έγγραφα, στα οποία, όπως υποστήριζε ο Αγκμπάλ, φαίνονται καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλμπαϊράκ, όταν ήταν υπουργός, ποσού 14 δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών Ziraat Bank και Deutsche Bank.

Την ίδια περίοδο, ο Ερντογάν, προετοίμαζε το έδαφος για την επιστροφή του γαμπρού του στην κυβέρνηση και υπερασπιζόταν δημόσια την πολιτική του στο υπουργείο Οικονομικών, δλώνοντας πως οι πωλήσεις του συναλλάγματος έγιναν για «πατριωτικούς λόγους» – για να υπερασπιστεί την λίρα.

Ετσι, η γενναία αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα επί Αγκμπάλ, ήταν το βολικό πρόσχημα και φαίνεται πως έπαιξε τον μικρότερο ρόλο στην απόφαση του Ερντογάν για την αποπομπή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...