434
Ενα MQ-9 Reaper, σαν αυτό που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα, σε υπόστεγο βάσης στην Εσθονία | REUTERS/Janis Laizans

Τα επικίνδυνα παιχνίδια Αμερικανών και Ρώσων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 19:24
Ενα MQ-9 Reaper, σαν αυτό που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα, σε υπόστεγο βάσης στην Εσθονία
|REUTERS/Janis Laizans

Τα επικίνδυνα παιχνίδια Αμερικανών και Ρώσων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 19:24

Το επεισόδιο ανάμεσα σε ρωσικά μαχητικά και αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που οδήγησε στην πτώση του drone στη Μαύρη Θάλασσα, την Τετάρτη, εγείρει πολλά ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ, είπε ότι υπήρξαν και άλλες «παρενοχλήσεις» από ρωσικά αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτή ήταν «διαφορετική».

«Οι ενέργειες των ρώσων πιλότων ήταν μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικές», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πατ Ράιντερ.

Το περιστατικό διήρκεσε περίπου 30-40 λεπτά, κατά τα οποία δεν υπήρχε επαφή μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής πλευράς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 που ενεπλάκησαν, «πιθανότατα» υπέστησαν κάποιες ζημιές, απόδειξη του ότι η σύγκρουση με το MQ-9 Reaper «δεν ήταν σκόπιμη».

Φυσικά, σημειώνει το BBC, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αμερικανικά drones πετάνε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σε διεθνή εναέριο χώρο. Είναι γνωστό ότι προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία στους Ουκρανούς. Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα με αυτές τις πτήσεις;

«Αν ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα και να μας αποτρέψουν από το να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τότε απέτυχαν, γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Κίρμπι.

Οι Ρώσοι θα ήθελαν να δυσκολέψουν όσο γίνεται τους συμμάχους των Ουκρανών που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους αποστολές, επεσήμανε το BBC.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Μετά τη σύγκρουση, οι αμερικανοί χειριστές του αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ράιντερ δεν είπε σε ποιο σημείο έπεσε ή αν το ρωσικό ναυτικό έκανε προσπάθειες να το ανακτήσει.

Ηχητικά που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται ότι προέρχονταν από ρωσική επιχείρηση ανάκτησης.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δικά της πολεμικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα και δεν μπορεί να ανακτήσει το υπερσύγχρονο Reaper, το οποίο βέβαια δεν θα ήθελε να δει να πέφτει στα χέρια των Ρώσων.

Για τον Τζο Μπάιντεν, αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή, ανέφερε το BBC. Οι ΗΠΑ δεν βοηθούν την Ουκρανία μόνο με όπλα, αλλά και με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που παρέχει πολύτιμα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο στο Κίεβο σχετικά με κάθε τομέα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τις κινήσεις τους, τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και την εκτόξευση πυραύλων εναντίον ουκρανικών στόχων.

Από την υπεράσπιση των κρίσιμων εθνικών υποδομών της Ουκρανίας έως τον σχεδιασμό των δικών του επιθετικών επιχειρήσεων, το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη σταθερή ροή πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο θέλουν να συνεχίσουν τη συλλογή πληροφοριών, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν μία απευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα, καθώς αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...