Κάθε εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μοιάζει να έχει κάτι διαφορετικό. Αυτή που θα διεξαχθεί στις 23 Μαρτίου, η τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια, έχει ομοιότητες με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Είναι μία αναμέτρηση στην οποία οι υποψήφιοι καταφεύγουν σε εικονικές συγκεντρώσεις λόγω του κορονοϊού. Ορισμένοι από αυτούς έχουν στο πλευρό τους αμερικανούς συμβούλους, οι οποίοι πολύ πρόσφατα είχαν ριχτεί στη μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.
Οπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες την επανεκλογή του διεκδικεί για άλλη μία φορά ένα πρόσωπο το οποίο διχάζει τους πολίτες: στις ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ, στο Ισραήλ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, για το πρόσωπο και την αποδοχή του οποίου οι εκλογές συνιστούν ένα είδος δημοψηφίσματος.
Και οι δύο πολιτικοί έχουν σε βάρος τους καταγγελίες για ηθικά και άλλα παραπτώματα. Και οι δύο θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα μιας σκευωρίας, ενός «κυνηγιού μαγισσών», ανέφερε το Associated Press.
Παρά ταύτα ο Νετανιάχου παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα του και έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές παρατείνοντας ακόμη περισσότερο τα 12 χρόνια της κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό ως πρωθυπουργός.
Oι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου στην πρώτη θέση, αλλά η απλή αναλογική που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ δεν μπορεί να εξασφαλίσει παρά μόνο τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή των 120 εδρών.
Αναγκαστικά ο Νετανιάχου θα αναζητήσει συμμαχίες, ωστόσο τα κόμματα που δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί του (λόγω των νομικών περιπετειών σε βάρος του) γίνονται όλο και περισσότερα περιπλέκοντας τον σχηματισμό ενός βιώσιμου σχήματος. Εξάλλου, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από μόλις επτά μήνες. Η συνεργασία ήταν εξαρχής δύσκολη ανάμεσα στον Νετανιάχου και στον μεγάλο του αντίπαλο, τον κεντροαριστερό πρώην αρχηγό του Στρατού Μπένι Γκαντζ.
Αυτή τη φορά ο Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει όχι απόστρατους αλλά τρεις δημοσιογράφους που έκαναν το άλμα στην πολιτική. Και οι τρεις υιοθέτησαν καινούργιες τακτικές στην πολιτική αντιπαράθεση. Εριξαν το βάρος τους στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα και έσπευσαν να συνεργαστούν και με ανθρώπους που ήταν στον πολιτικό και ιδεολογικό περίγυρο του Τραμπ.
Ανεξάρτητα από τις συμμαχίες, ο Νετανιάχου έχει θέσει την μεγάλη επιτυχία της χώρας του στον εμβολιασμό στο επίκεντρο της προεκλογικής του τακτικής. Μέχρι σήμερα πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας των 9 εκατομμυρίων έχει λάβει μία δόση ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – σε πολλές χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μονοψήφια. Τα στατιστικά, από την πλευρά τους, δείχνουν καθαρά ότι το επίπεδο των σοβαρών λοιμώξεων και των θανάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποια σημεία που θέτουν την τακτική του για την πανδημία εν αμφιβόλω. Μεταξύ άλλων, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που είναι από τους βασικούς υποστηρικτές και συμμάχους του Νετανιάχου, συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες προκαλώντας όχι μόνο οργή στην κοινή γνώμη αλλά και μεγάλο αριθμό λοιμώξεων και θανάτων στα μέλη των κοινοτήτων τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News