472
H Space X ανάρτησε στο Twitter μια εικόνα του Δείμου, του πρώτου διαστημοδρόμιου που κατασκευάζει o Ελον Μασκ | Space X/Twitter/Reuters/CreativeProtagon

Τα… «ελληνικά» θαλάσσια διαστημοδρόμια του Μασκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 14:13
H Space X ανάρτησε στο Twitter μια εικόνα του Δείμου, του πρώτου διαστημοδρόμιου που κατασκευάζει o Ελον Μασκ
|Space X/Twitter/Reuters/CreativeProtagon

Τα… «ελληνικά» θαλάσσια διαστημοδρόμια του Μασκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 14:13

Η Space X, η μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή δύο θαλάσσιων διαστημοδρoμίων, στα οποία έδωσε ελληνικά ονόματα.

Δεν είναι βέβαια μια ακόμη εκκεντρικότητα του Ελον Μασκ που ξαφνικά λάτρεψε την ελληνική μυθολογία· ο χάρτης του Διαστήματος φέρει ονόματα από το σύμπαν του ελληνικού Δωδεκάθεου και η ονοματοδοσία των διαστημοδρομίων υπακούει σε αυτό το μοτίβο.

Τα διαστημοδρόμια θα ονομάζονται Φόβος και  Δείμος, από τους δύο γιους του θεού Αρη, αλλά και τους δύο δορυφόρους του πλανήτη Αρη. 

Στην ελληνική μυθολογία, ο Δείμος ήταν η προσωποποίηση του τρόμου. Οι αρχαίοι Ελληνες τον θεωρούσαν γιο του Αρη και της Αφροδίτης ή της Κυθέρειας. Μαζί με τον αδελφό του Φόβο, συνόδευαν τον πατέρα τους, τον θεό του πολέμου, στα πεδία των μαχών. Οι μορφές τους στόλιζαν τις περίφημες ασπίδες του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το PC Magazine, η Space X αγόρασε δύο πετρελαϊκές πλατφόρμες από την εταιρεία Valaris, δίνοντας συνολικά 7 εκατ. δολάρια, και θα τις μετατρέψει σε διαστημοδρόμια.

Από εκεί θα εκτοξεύονται οι τεράστιοι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι της Space X, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις έξω από τη Γη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη, αλλά και κάθε είδους μεγάλα φορτία. Στη συνέχεια, οι πύραυλοι θα επιστρέφουν στη θαλάσσια βάση τους. 

Ψηφιακή απεικόνιση της πλατφόρμας «Δείμος»

Τα θαλάσσια διαστημοδρόμια θα χρησιμοποιούνται από τη Space X επίσης για τις πτήσεις που σκοπεύει να πραγματοποιεί με τα σκάφη της για δρομολόγια ανά τη Γη, με τα οποία υπόσχεται μεταφορά επιβατών οπουδήποτε στον πλανήτη, σε χρονικό διάστημα μάξιμουμ μιας ώρας, και μάλιστα σε τιμές ίδιες με αυτές της οικονομικής θέσης ενός συμβατικού αεροσκάφους. 

Αν και η εταιρεία ή ο Μασκ δεν έχουν κάνει ακόμη κάποια αναφορά στο γιατί επέλεξαν αυτά τα ονόματα για τα δύο διαστημοδρόμια, εκτιμάται ότι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να σηματοδοτήσουν την πίστη τους στην επιτυχία της επανδρωμένης αποστολής που οργανώνει η Space X για τον Αρη, αφού τα ονόματα του Φόβου και του Δείμου έχουν δοθεί από την επιστημονική κοινότητα στους δύο μικρούς δορυφόρους του πλανήτη. 

Ο Ελον Μασκ υποστήριξε πρόσφατα ότι η οργάνωση της αποστολής προχωρά τόσο γρήγορα, ώστε είναι πολύ πιθανό το σκάφος που θα μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη να εκτοξευθεί εντός της προσεχούς πενταετίας. H NASA, που επίσης σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, έχει θέσει ως ορίζοντα τη δεκαετία του 2030 για την υλοποίησή της. Είναι πολύ πιθανό η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής της Space X στον Αρη να πραγματοποιηθεί για συμβολικούς λόγους από ένα από τα δύο θαλάσσια διαστημοδρόμια της. 

Ο Ελον Μασκ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι η κατασκευή του Δείμου έχει ήδη ξεκινήσει και η εγκατάσταση θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον πρώτο της πύραυλο εντός του 2022. Για το πότε θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Φόβος, δεν δόθηκαν ακόμη κάποια στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...