Στην απίθανη εποχή μας, η οικογένεια μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές και το κλασικό μοντέλο μαμά-μπαμπάς-παιδιά δεν αρκεί για να την περιγράψει. Θυμόσαστε μήπως την υπόθεση του «Mama Mia»; Στο τρελά επιτυχημένο μιούζικαλ του 2008, η Ντόνα – Μέριλ Στριπ παντρεύει την κόρη της, και με την ευκαιρία του γάμου καταπλέουν στο (υπέροχο) νησί οι τρεις πιθανοί μπαμπάδες της. Ωραία και απλά μέχρις εδώ. Τώρα όμως έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό.
Στο βιβλίο του «Three Dads and a Baby: Adventures in Modern Parenting» (που παίζει με τον τίτλο μιας ακόμα παλιότερης ταινίας, «Three Men and a Baby», του1987), ο Ιαν Τζένκινς, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, περιγράφει το μοντέλο μιας πραγματικής οικογένειας με δύο παιδάκια και τρεις μπαμπάδες, την γονεϊκή εμπειρία του «τρίο» αλλά και την προσωπική του εμπειρία, καθώς είναι ο ένας από τους τρεις γονείς.
Τα δύο παιδιά, που γεννήθηκαν στην Καλιφόρνια, πιστεύεται ότι είναι τα πρώτα που έχουν τρεις μπαμπάδες στα πιστοποιητικά γέννησής τους, σημείο κομβικό για τα πολυερωτικά ζευγάρια, που αναζητούν μεγαλύτερη αναγνώριση από τον νόμο.
Η Πάιπερ, τριών ετών και ο Πάρκερ ενάμισι είναι τα παιδιά των Αλαν Μέιφιλντ, Τζέρεμι Χότζες και Ιαν Τζένκινς, που ζούσαν μαζί για πέντε χρόνια, όταν άρχισαν να αναζητούν έναν τρόπο να δημιουργήσουν οικογένεια.
Δύο φίλες τους, η Ντιλάιλα και η Λατίσα, προσφέρθηκαν να γίνουν παρένθετες μητέρες, και μια άλλη γυναίκα, η Μέγκαν, τους έδωσε τα ωάριά της και αργότερα παντρεύτηκε τον Ιαν. Κάθε έμβρυο έπρεπε να υιοθετηθεί από τους τρεις άντρες. Στο παρελθόν γονείς είχαν προστεθεί σε πιστοποιητικά γέννησης αργότερα, αλλά οι Μέιφιλντ, Χότζες και Τζένκινς εξασφάλισαν «τριπλή καταγωγή στο πιστοποιητικό γέννησης» πριν γεννηθεί η Πάιπερ, έγραψε ο Τζένκινς στο Psychology Today, παρουσιάζοντας το βιβλίο του.
Ο Χότζες είναι ο βιολογικός πατέρας της Πάιπερ και ο Μέιφιλντ βιολογικός πατέρας του Πάρκερ. Όπως γράφουν οι βρετανικοί The Times, ο Τζένκινς δήλωσε πρόσφατα πως «Δεν γνωρίζαμε ότι ήταν ποτέ δυνατό να λάβουμε τη νομική προστασία που έχουμε» και πρόσθεσε: «Θέλω όλες οι άλλες οικογένειες, που είναι μοναδικές ή άτυπες να γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν επίσης νομική προστασία για τις οικογένειές τους».
Ο Τζένκινς γράφει στο βιβλίο του: «Το γεγονός ότι η Πάιπερ έχει τρεις γονείς δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Κι εγώ έχω τρεις γονείς, τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τη μητριά μου και κανείς δεν του δίνει σημασία».
Οι τρεις άνδρες ρωτήθηκαν για το νομικό καθεστώς τους σε σχέση με το πρώτο τους παιδί σε ένα ταξίδι τους στο Μεξικό, και μπόρεσαν να δείξουν στον έλεγχο του αεροδρομίου το πιστοποιητικό γέννησης. Ο Τζένκινς προσθέτει: «Αν δεν ήμουν νόμιμος γονέας των παιδιών μου και κάτι μου συνέβαινε, τότε όλη μου η σύνταξη από τη δουλειά μου θα χανόταν».
Η περίπτωσή τους δεν είναι μοναδική. Στον Καναδά, δύο γυναίκες και ένας άντρας σε πολυερωτική σχέση αναγνωρίστηκαν ως νόμιμοι γονείς ενός παιδιού το 2018. «Η κοινωνία αλλάζει συνεχώς και οι οικογενειακές δομές αλλάζουν μαζί της», αποφάσισε ο δικαστής Ρόμπερτ Φάουλερ, στο ανώτατο δικαστήριο του Νιουφάντλαντ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News