753
| CreativeProtagon

Τα δάκρυα (και το φιλότιμο) της Μαρίας Σάκκαρη

Sportscaster Sportscaster 29 Αυγούστου 2023, 17:00
|CreativeProtagon

Τα δάκρυα (και το φιλότιμο) της Μαρίας Σάκκαρη

Sportscaster Sportscaster 29 Αυγούστου 2023, 17:00

Η ήττα (6-4, 6-4) της Μαρίας Σάκκαρη από τη Ρεμπέκα Μασάροβα στο Αμερικανικό Οπεν ήταν απρόσμενη. Η 24χρονη ισπανίδα τενίστρια, που βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη (Νο.71), μέχρι χθες (28/8) δεν είχε νικήσει αντίπαλό της από το top-10 ούτε μια φορά. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια προηγήθηκε στο πρώτο σετ με 4-1, και όλα φαίνονταν απλά για εκείνη. Ωσπου έπαθε ένα από τα γνωστά της «μπλακ-άουτ», που τόσο πολύ έχουν αδικήσει τους κόπους και το ταλέντο της. Εχασε πέντε γκέιμ στη σειρά, μαζί και το σετ. Στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, τα απανωτά της λάθη πρόδιδαν την κακή ψυχολογική της κατάσταση. Αυτή που αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, την έκανε να ξεσπάσει σε κλάματα.

Από το Οπεν της Αυστραλίας κι έπειτα, η Σάκκαρη δεν είναι σε φόρμα. Στα τρία επόμενα γκραν-σλαμ τουρνουά (Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον, Αμερικανικό Οπεν) αποκλείστηκε από τον πρώτο, κιόλας, γύρο. Μόνο στις αρχές Αυγούστου, στο Ουάσινγκτον Οπεν, έπαιξε καλό τένις και έφτασε στον τελικό. Εκεί, αν και έχασε το τρόπαιο από τη 19χρονη Κόκο Γκοφ, έκλαψε από χαρά. Το θεώρησε οιωνό επιστροφής της στην κανονικότητα. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν παρά μια παρένθεση στη δύσκολη περίοδο που περνάει.

Συμβαίνουν αυτά στα σπορ, ιδίως σε αθλητές και αθλήτριες που υπεραναλύουν τις επιδόσεις τους και είναι υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό τους, όπως η Μαρία. Που πιστεύουν ότι η δουλειά τους αξίζει κάτι περισσότερο, όπως η Μαρία. Που βλέπουν τα χρόνια να περνούν, και οι χαμένες ευκαιρίες να είναι πολύ περισσότερες από τους θριάμβους τους. Οπως η 28χρονη Μαρία, που έχει αγωνιστεί σε οκτώ τελικούς, αλλά έχει κατακτήσει μόνο ένα τρόπαιο (το 2019 στο Ραμπάτ). Η απογοήτευσή της δεν είναι ανεξήγητη. Ούτε η συναισθηματική της φόρτιση. Και η αυτοκριτική είναι θεμέλιο του πρωταθλητισμού. Το κακό για τη Μαρία είναι ότι… έχει φιλότιμο.

«Ημουν πολύ αγχωμένη. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Πραγματικά δεν ξέρω. Πάντα τα ίδια. Ισως να χρειάζομαι ένα διάλειμμα (στη συνέχεια της σεζόν). Η άλλη μου επιλογή είναι, απλώς, να συνεχίσω. Να προσπαθήσω για το καλύτερο. Να παίξω δύο τρία τουρνουά ακόμη, και ό,τι γίνει. Υποφέρω στο κορτ. Δεν μπορώ να πάρω απόφαση αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο. Δεν έχω καθαρό μυαλό», είπε με δάκρυα στα μάτια, στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με τη Μασάροβα, απαντώντας σε ερώτηση ελληνίδας δημοσιογράφου. Υστερα, όμως, αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό της.

«Είναι πολύ οδυνηρό, νιώθω ότι έχω ντροπιάσει τον εαυτό μου, τους ανθρώπους μου και όλους τους Ελληνες», δήλωσε μπροστά στον φακό του Εurosport Greece. Οχι δα, Μαρία. Είσαι, μακράν, η πιο επιτυχημένη ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών. Πριν από μερικές μέρες συμπλήρωσες 100 εβδομάδες αδιάκοπης παρουσίας στο top-10 του ranking. Καμία άλλη από τη χώρα μας δεν έχει βρεθεί εκεί. Και από τις παίκτριες που το απαρτίζουν σήμερα, μόνο η Αρίνα Σαμπαλένκα έχει να επιδείξει μεγαλύτερο σερί (145 εβδομάδες). Εχεις σκαρφαλώσει μέχρι το Νο.3 (τον Μάρτιο του 2022), αφήνοντας πολύ πίσω το προηγούμενο ρεκόρ, της Λένας Δανιηλίδου (Νο.14). Είσαι η μόνη αθλήτρια από την Ελλάδα που έχει φτάσει σε ημιτελικά γκραν-σλαμ (Ρολάν Γκαρός και Αμερικανικό Οπεν). Πάνω απ’ όλα, έχεις εργαστεί πολύ σκληρά για να γίνεις αυτό που είσαι – το μαρτυρά, άλλωστε, το κορμί σου. Κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για… τη Μαρία Σάκκαρη.

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, που λυγίζει από το βάρος των μεγάλων προσδοκιών. Τον Μάρτιο του 2022 η Ασλεϊ Μπάρτι, Νο.1 στον κόσμο, αποσύρθηκε από τα κορτ σε ηλικία μόλις 25 ετών. Πριν αποχωρήσει οριστικά, είχε κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα (από το 2014 έως το 2016). Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ράφα Ναδάλ έφτασαν, κάποτε, στο σημείο να μη θέλουν να βλέπουν ρακέτα.

Το τένις είναι ένα πολύ απαιτητικό -πνευματικά- σπορ, με καθαρό χρόνο αγώνα που δεν ξεπερνά το 30% της συνολικής του διάρκειας. Αφήνει στον παίκτη πολύ χώρο για σκέψη, άγχος και αμφιβολίες για τον εαυτό του. Είναι και πολύ μοναχικό. Σε κάθε ματς ο αθλητής καλείται να λάβει, περίπου, χίλιες αποφάσεις, χωρίς να επιτρέπεται να δεχθεί οδηγίες από τον προπονητή του την ώρα της δράσης. Ο θρυλικός Τζίμι Κόνορς έχει πει -και έχει γράψει σε βιβλίο- ότι στο τένις οι επιδόσεις επηρεάζονται από τον ψυχολογικό παράγοντα κατά 90%. Για τη Σάκκαρη που γνωρίζουμε τόσα χρόνια, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ισως, να την έχουν επηρεάσει και τα πικρόχολα σχόλια που εδώ και μήνες διαβάζει στα social media. Η Μαρία θα κάνει ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό της, αν αγνοήσει όλους αυτούς που δεν κατανοούν τι σημαίνει για την Ελλάδα να διαθέτει σταθερά στη λίστα των κορυφαίων του αθλήματος μια τενίστρια και έναν τενίστα. Αν ακούσει τη συμβουλή της μητέρας της, Αγγελικής Κανελλοπούλου: «Είναι αυτό που σου αρέσει να κάνεις. Απόλαυσέ το!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...