Τις παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης που εκτός των χρόνιων δομικών προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει και ανεπαρκείς ως κακούς δικαστικούς λειτουργούς, ανέδειξε προ ημερών το protothema.gr, αποκαλύπτοντας πως άλλοι πέντε δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν οριστικά από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών ενεργειών, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων, μέσα σε διάστημα δέκα μηνών, στους 20!
Οι περιπτώσεις των απολυθέντων δικαστών και εισαγγελέων είναι τόσο κραυγαλέες που σε κάνουν να απορείς: α) για το πώς εντάχθηκαν στο δικαστικό σώμα αρχικά και β) πόσοι άνθρωποι που αναζήτησαν το δίκιο τους στην ελληνική Δικαιοσύνη αρχικά καταταλαιπωρήθηκαν και πιθανότατα, σε μια ματαίωση της βασικής αποστολής κάθε Πολιτείας, δεν το βρήκαν ποτέ.
Δύο περιπτώσεις από τους πέντε απολυθέντες, είναι στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τσιμπούκη για το protothema.gr, χαρακτηριστικές του προβλήματος:
Η πρώτη αφορά πρωτοδίκη Αθηνών, η οποία είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Η εν λόγω δικαστικός υπέβαλε αίτημα αναβολής, καθώς μία ημέρα πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο λόγω ρινορραγίας, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλα προβλήματα υγείας, όπως επικαλέστηκε ο εκπρόσωπός της στο δικαστήριο. Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (40 έναντι 9).
Σύμφωνα με τον εισηγητή αρεοπαγίτη, η εν λόγω πρωτοδίκης όταν υπηρετούσε στη Σάμο έχασε μια δικογραφία, ενώ στο σκεπτικό εργατικής απόφασης είχε εντάξει νομικές σκέψεις από άλλη, άσχετη απόφαση. Ακόμη, είχε κυλιόμενες, ανά έτος, εκκρεμείς υποθέσεις που έφταναν από 40 μέχρι 250, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ξεπερνούσαν τους 30 μήνες. Μάλιστα, λόγω των καθυστερήσεων αυτών σε μία υπόθεση που χειριζόταν επήλθε παραγραφή των αδικημάτων. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από υποθέσεις που είχε δικάσει στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας έφταναν μέχρι τα 4 χρόνια. Κατά το παρελθόν είχε αρκετές πειθαρχικές ποινές, χρηματικές, αλλά και προσωρινές παύσεις. Ο εισηγητής της υπόθεσης επεσήμανε ότι η πρωτοδίκης είχε φυγόπονη διάθεση και έλλειψη επιμέλειας. Τελικά, ομόφωνα απολύθηκε και της δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί στο Δημόσιο.
Μια δεύτερη περίπτωση αφορά εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος ομόφωνα παύθηκε οριστικά και του δόθηκε δικαίωμα να εργαστεί στο Δημόσιο, καθώς είχε υπερβολικές καθυστερήσεις. Από το έτος 2007 και μετά είχε σε βάρος του 22 πειθαρχικές αγωγές, του είχαν επιβληθεί επτά χρηματικά πρόστιμα, όπως και επιπλήξεις!
Ενώπιον των αρεοπαγιτών υποστήριξε ότι έχει καλύψει τις εκκρεμότητές του και του απομένουν μόνο οκτώ, ενώ επικαλέστηκε οικογενειακά προβλήματα καθώς είναι διαζευγμένος και έχει να δει το παιδί του 13 χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News