865
| Brook Mitchell/Getty Images

Τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 12:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2024 12:40
|Brook Mitchell/Getty Images

Τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 12:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2024 12:40

Μετά την ανεύρεση της σορού του στη Σύμη, οι Βρετανοί αποδίδουν τιμές και πλέκουν το εγκώμιο του Δρ. Μάικλ Μόσλεϊ, αλλά τα ερωτήματά τους παραμένουν: Γιατί χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες ώστε να βρεθεί το πτώμα και γιατί ο δημοφιλής παρουσιαστής του BBC ξέφυγε τόσο πολύ από την προκαθορισμένη πορεία του από την παραλία προς το κατάλυμα του;

Ο Μόσλεϊ ξεκίνησε να επιστρέφει προς την εξοχική βίλα του χωρίς συνοδεία, μέσα σε έντονη ζέστη, χωρίς το κινητό του τηλέφωνο, ή άλλο μέσο επικοινωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η βρετανική Telegraph, είχε αφήσει το κινητό στο δωμάτιο όπου διέμενε.

Ερωτηματικά προκύπτουν από το γεγονός ότι ξεκίνησε την ημέρα του με μια σχετικά δύσκολη βόλτα, χωρίς να έχει τη συσκευή μαζί του. Αν είχε πάρει το τηλέφωνό του, ίσως θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό. Ακόμα κι αν δεν τα κατάφερνε, οι ομάδες διάσωσης θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν μέσω του σήματος της κινητής τηλεφωνίας.

Η σύζυγος του θανόντος, Δρ. Κλερ Μπέιλι Μόσλεϊ ανέφερε ότι ο γιατρός έπελεξε μια διαδρομή που δεν του προσέφερε καλή ορατότητα στη διάρκεια της επιστροφής του από την παραλία. Ωστόσο η σορός του εντοπίστηκε περίπου 300 μέτρα από την ακτή, από τηλεοπτικό συνεργείο που βρισκόταν σε σκάφος.

Ο Ηλίας Τσάβαρης, διαχειριστής του τοπικού μπαρ, είπε ότι οι διασώστες έψαχναν την περιοχή κάθε μέρα με ελικόπτερα και ότι οι πυροσβέστες είχαν επίσης περπατήσει στη βραχώδη πλαγιά λίγα μέτρα πιο πάνω από το σημείο όπου τελικά ανακαλύφθηκε το πτώμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελικόπτερο της Πυροσβεστικής αιωρείτο πάνω από το σημείο το Σάββατο – μία ημέρα πριν την ανακάλυψη της σορού.

Πλάνα από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στην Αγία Μαρίνα δείχνουν τον Μόσλεϊ να περπατά κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σώμα του, δύο ώρες και 15 λεπτά αφότου έφυγε από το εστιατόριο της παραλίας του Αγίου Νικολάου. Γεγονός που υποδηλώνει ότι η σορός του βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από το παραλιακό θέρετρο και εστιατόριο για πέντε ημέρες πριν ανακαλυφθεί.

Πλάνο από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης που δείχνει τον Δρ. Μόσλεϊ να καταφθάνει στο Πέδι της Σύμης, λίγο πριν εξαφανιστεί (Reuters)

Το 2019, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής αποκάλυψε ότι είχε χάσει για λίγο τη μνήμη του μετά από ένα κολύμπι στην παγωμένη θάλασσα της Κορνουάλης, στην Ουαλία. Είπε ότι δεν είχε εμφανή σημάδια σωματικής, ή εγκεφαλικής αδυναμίας, ούτε μπερδεμένη ομιλία (ενδεικτικά σημάδια παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου). «Ημουν διαυγής και το μόνο πρόβλημά μου ήταν ότι δεν θυμόμουν πώς είχα φτάσει εκεί, ή τι μου είχε συμβεί», είχε πει πριν από πέντε χρόνια.

Ο Μόσλεϊ πήγε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι πιθανότατα είχε βιώσει κάτι που ονομάζεται «παροδική παγκόσμια αμνησία», η οποία προκλήθηκε από το κολύμπι στην κρύα θάλασσα. Αποφάσισε να μην πάει ξανά μόνος του για κολύμπι σε κρύα νερά.

Στη Σύμη υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν ο Δρ. Μόσλεϊ είχε μαζί του ένα μπουκάλι με νερό κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Σε κάθε περίπτωση, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης τον δείχνει να περπατά μπροστά από μια καφετέρια στο χωριό Πέδι, όπου θα μπορούσε να σταματήσει για ξεκούραση, νερό ή φαγητό – αν και δεν είναι γνωστό αν είχε μαζί του χρήματα, ή τραπεζικές κάρτες.

Μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστό πώς ο παρουσιαστής κατέληξε να παρεκκλίνει από την πορεία του, στην προσπάθειά του να επιστρέψει από την παραλία του Αγίου Νικολάου στην εξοχική βίλα του στην πόλη της Σύμης. Η τοποθεσία όπου βρέθηκε η σορός του είναι πάνω από τρία χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό του.

Παρ’ ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έφτασε ασφαλής στο Πέδι, είναι αδιευκρίνιστο αν πήρε το παραλιακό μονοπάτι μέχρι την Αγία Μαρίνα, ή αν εγκατέλειψε κάπου το μονοπάτι και κατευθύνθηκε προς την ενδοχώρα, πριν φτάσει στη μαρίνα από τα βορειοδυτικά. Η σύζυγός του λέει ότι την παρηγορεί το γεγονός πως «παραλίγο να τα καταφέρει».

Αλλά δεν είναι γνωστό αν ο Μόσλεϊ γνώριζε ότι βρισκόταν τόσο κοντά στο δημοφιλές μπαρ, ώστε να ζητήσει βοήθεια. Το πτώμα του βρέθηκε δίπλα σε φράκτη προστατευμένο με αλυσίδα, που περιβάλλει την περίμετρο του μπαρ. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν περπάτησε όλη την περίμετρο πριν καταρρεύσει, ή αν έκανε προσπάθεια να φθάσει στο χώρο του εστιατορίου, ο οποίος είναι γεμάτος τουρίστες από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα τις περισσότερες μέρες.

Απροσδιόριστη αιτία θανάτου

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου από το απόγευμα της Κυριακής είχε  μεταφερθεί η σορός του βρετανού παρουσιαστή του BBC.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν σκελετικές κακώσεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια. Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλείσει και ο ιατροδικαστής που μετέβη την Κυριακή στη Σύμη και εξέτασε μακροσκοπικά την σορό του Μάικλ Μόσλεϊ.

Αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκτιμήσεις ο θάνατος επήλθε γύρω στις 4 το απόγευμα της ημέρας εξαφάνισης του Μόσλεϊ -δηλαδή την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, επειδή η σορός βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, η αιτία θανάτου κρίθηκε απροσδιόριστη από την νεκροψία – νεκροτομή. Το σώμα του Μόσλεϊ παρέμεινε από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και το πρωί της Κυριακής στο ύπαιθρο κάτω από τον ήλιο και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

Λήψη από drone που δείχνει το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Δρ Μάιλ Μόσλεϊ. REUTERS/Panormitis Chatzigiannakis

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...