585
Δυο άγρια άλογα σε περίβολο εγκλιματισμού της Πράγας, λίγο πριν μεταφερθούν στο Καζακστάν | REUTERS/David W Cerny

Τα άγρια ​​άλογα επιστρέφουν στις στέπες του Καζακστάν μετά από δύο αιώνες

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 21:35
Δυο άγρια άλογα σε περίβολο εγκλιματισμού της Πράγας, λίγο πριν μεταφερθούν στο Καζακστάν
|REUTERS/David W Cerny

Τα άγρια ​​άλογα επιστρέφουν στις στέπες του Καζακστάν μετά από δύο αιώνες

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 21:35

Μια ομάδα από τα τελευταία άγρια ​​άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, στο Καζακστάν, μετά από απουσία περίπου 200 ετών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Τα επτά άλογα, τέσσερις φοράδες από το Βερολίνο συν ένας επιβήτορας και δύο φοράδες από την Πράγα, μεταφέρθηκαν στη χώρα της Κεντρικής Ασίας με μεταγωγικό αεροπλάνο της τσεχικής αεροπορίας.

Τα άγρια ​​άλογα, γνωστά ως «άλογα του Πρζεβάλσκι», περιφέρονταν κάποτε στα αχανή λιβάδια της στέπας της κεντρικής Ασίας, όπου πιστεύεται ότι άλογα εξημερώθηκαν για πρώτη φορά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

Λίγο πριν τη μεταφορά τους με αεροπλάνο, τα άλογα Πρζεβάλσκι έτρεξαν σε λιβάδι έξω από την Πράγα (Prague Zoo)

Οι άνθρωποι ίππευαν και άρμεγαν άλογα στο βόρειο Καζακστάν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν από τις πρώτες καταγεγραμμένες εξημερώσεις στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, όμως, όπως το κυνήγι των ζώων για το κρέας τους, καθώς και η κατασκευή δρόμων –που μείωσαν δραματικά τον πληθυσμό τους– οδήγησαν τα άλογα κοντά στον αφανισμό τη δεκαετία του 1960.

Ο Φίλιπ Μάσεκ, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας, δήλωσε στον Guardian: «Αυτά είναι τα μόνα εναπομείναντα άγρια ​​άλογα στον κόσμο. Τα μάστανγκ είναι εξημερωμένα άλογα που μετατράπηκαν σε άγρια». Τα ζώα που εισήχθησαν ξανά στο Καζακστάν προέρχονται από δύο γκρουπ που επέζησαν στους ζωολογικούς κήπους του Μονάχου και της Πράγας.

Αρχικά, οκτώ άλογα είχαν προγραμματιστεί να ταξιδέψουν, σύμφωνα με τον Μάσεκ, αλλά ένα από αυτά κάθισε κάτω λίγο πριν απογειωθεί η πτήση από την Πράγα, και χρειάστηκε ξεφόρτωμα ώστε να επιστρέψει στον ζωολογικό κήπο της Πράγας.

Η στιγμή της εξόδου από τα κοντέινερ (REUTERS/David W Cerny)

«Ηταν λίγο ζαλισμένος όταν επέστρεφε, αλλά τώρα είναι καλά. Αυτά τα άλογα πρέπει να στέκονται όρθια σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού – δεν μπορούν να καθίσουν, κυρίως επειδή το αίμα τους πρέπει να κυκλοφορεί σωστά. Πρόκειται για ταξίδι 30 συνολικά ωρών, και τα άλογα θα επιβιώσουν μόνο αν είναι όρθια καθ’ όλη τη διαδρομή» εξηγεί ο Μάσεκ στον Guardian.

Η επιστροφή των αλόγων από τον ζωολογικό κήπο της Πράγας θα βοηθήσει και στην αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Τα άλογα απλώνουν σπόρους στην κοπριά τους και όταν σκάβουν τα φυτά με τις οπλές τους βοηθούν το νερό να κατεβεί στο χώμα. Δηλαδή με την κοπριά τους γονιμοποιούν και τη στέπα.

«Για μένα», λέει ο Μάσεκ, «ο στόχος ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου δεν είναι μόνο η προστασία και η αναπαραγωγή των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και η επιστροφή τους στην άγρια ​​φύση, όπου ανήκουν».

Παιχνίδια σε τσέχικο λιβάδι λίγο πριν την αερομεταφορά (REUTERS/David W Cerny)

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Πράγας, Μίροσλαβ Μπόμπεκ, λέει στον Guardian ότι η άφιξη των αλόγων ήταν «ένα μικρό θαύμα» δεδομένης της σχετικά σύντομης προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση, αλλά και των απροσδόκητων πλημμυρών στο κεντρικό Καζακστάν τον περασμένο μήνα.

Το 2011 ο ζωολογικός κήπος της Πράγας συμμετείχε σε μια επιχείρηση επανεισαγωγής των αλόγων του Πρζεβάλσκι στη Μογγολία. Το project, που περιλάμβανε εννέα πτήσεις αλόγων, συνεχίστηκε μέχρι το 2019, όταν ο πληθυσμός τους σταθεροποιήθηκε. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.500 τέτοια άγρια ​​άλογα στη Μογγολία.

Ο Μάσεκ λέει ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν συνολικά 40 άλογα στο κεντρικό Καζακστάν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό το πρώτο στάδιο της επανεισαγωγής τους περιλάμβανε συνεργασία ανάμεσα στην επιτροπή δασοκομίας και άγριας ζωής της κυβέρνησης του Καζακστάν, τον ζωολογικό κήπο της Πράγας, τον ζωολογικό κήπο Τίερπαρκ του Βερολίνου, τη Ζωολογική Εταιρεία της Φρανκφούρτης και την Ενωση για τη Συντήρηση της Βιοποικιλότητας του Καζακστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...