289
Καρέ από τη δημοσιογραφική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη. Αριστερά, η Αννα Γουίντουρ και τα γραφεία του εκδοτικού ομίλου Condè Nast | CreativeProtagon/Facebook/Shutterstock/Τwitter

«Τα αφεντικά με Prada, οι εργαζόμενοι με ψίχουλα»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 16:35
Καρέ από τη δημοσιογραφική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη. Αριστερά, η Αννα Γουίντουρ και τα γραφεία του εκδοτικού ομίλου Condè Nast
|CreativeProtagon/Facebook/Shutterstock/Τwitter

«Τα αφεντικά με Prada, οι εργαζόμενοι με ψίχουλα»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 16:35

Οι κινηματικές και διεκδικητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο της προεδρίας Τραμπ (οι BLM, η «Αριστερά» των Δημοκρατικών, κ.λπ.) καλλιέργησαν αγωνιστικό πνεύμα ακόμη και στο συντακτικό προσωπικό ορισμένων προϊόντων του εκδοτικού ομίλου Condè Nast. Ετσι την περασμένη Τρίτη βγήκαν στον δρόμο και διαδήλωσαν περί τα εκατό άτομα που δουλεύουν στο New Yorker και σε άλλα δύο έντυπα.

Συντάκτριες και συντάκτες, μπουχτισμένοι από το άκαρπο των διαβουλεύσεων με την εργοδοσία επί δύο ολόκληρα έτη, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη, στο «Καρτιέ Λατέν» της συγκεκριμένα, το οποίο εκεί λέγεται Γκρίνουιτς Βίλατζ. Βασικό τους σύνθημα είχαν το εξής: «Τα αφεντικά με Prada, οι εργαζόμενοι με ψίχουλα». (Για να ριμάρουν το αγωνιστικό επίγραμμα χρησιμοποίησαν την ισπανική αντωνυμία nada, που σημαίνει τίποτα.)

Οι παραπάνω εργαζόμενοι απειλούν τον όμιλο με απεργία έτσι και δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματά τους. Ζητούν καλύτερους μισθούς (όχι απαραιτήτως για να αγοράσουν και αυτοί… Prada), υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη, σταθερότητα στην εργασία τους. Είναι αυτά πολλά; Για την Αμερική, ενδεχομένως.

Η πομπή των διαμαρτυρομένων πέρασε και έξω από την πολυτελή κατοικία της Αν Γουίντουρ, η οποία τυγχάνει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Condé Nast και παλαιότερα είχε διατελέσει διευθύντρια και της Vogue. Εκεί ειδικά, στην οδό Σάλιβαν, το σύνθημα με το Prada και το nada δόνησε τη γειτονιά πολυτελείας.

Οσοι περίοικοι το άκουσαν μπορεί και να μην κατάλαβαν τι ακριβώς ήθελε να πει ο συνδικαλιζόμενος ποιητής, τι εστί διαδήλωση, εργαζόμενος, εργασιακά δικαιώματα και τα τοιαύτα, όμως ασφαλώς θα θυμήθηκαν την ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada» με την Αν Χάθαγουεϊ  και την Μέριλ Στριπ.

Ε, κάτι είναι και αυτό. Εξάλλου η επιλογή του συνθήματος δεν έγινε τυχαία από τους διαδηλωτές συντάκτες. Το σωματείο τους διεκδικεί ετήσιο μισθό 60.000 δολαρίων, αλλά η Condé Nast πάτησε φρένο στα 54.500 δολάρια. Δείτε και ένα σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...