Ο Αντώνης Σαμαράς είναι βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ· αλλά αν άκουγε κανείς την ομιλία του στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης, στη συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που θεσπίζει την ισότητα στον γάμο, θα νόμιζε πως πρόκειται για έναν ακραίο βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μόνο να πέσει η κυβέρνηση δεν απείλησε (κάτι που ο ίδιος βέβαια το έχει κάνει ξανά με τη ΝΔ, το 1993)· απείλησε όμως τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι αν ψηφίσουν «ναι» δεν θα επανεκλεγούν, θυμίζοντάς τους τι έπαθαν οι του ΣΥΡΙΖΑ με τις Πρέσπες.
Ήταν μια ομιλία 37 λεπτών από τον πρώην Πρωθυπουργό, γεμάτη φόβο, προειδοποιήσεις και κινδύνους: η «woke culture», ο «Γονέας 1», ο «Γονέας 2», η «μητρότητα ως επάγγελμα» και βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όλα σε μια ομιλία, όλα όσα μπορούν να τρομάξουν κάποιους βουλευτές της ΝΔ που ήδη τον είχαν ακούσει και είχαν προεξοφλήσει ότι θα καταψηφίσουν, όπως και ο ίδιος, το νομοσχέδιο της ΝΔ και να τον αναδείξουν ως έναν πυλώνα της λαϊκής, συντηρητικής Δεξιάς. Εβαλε και το χέρι στην καρδιά για να πει ότι πιστεύει στην Ορθοδοξία.
Δεν είναι συνηθισμένες τέτοιες ομιλίες κατά της κυβέρνησης από κυβερνητικό βουλευτή, έστω και έναν 73χρονο βουλευτή της περιφέρειας. Εκτός όμως από βουλευτής Μεσσηνίας είναι και πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Και επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση —της ΝΔ, υπενθυμίζουμε, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο πάντως δεν κατονόμασε— ότι κινδυνεύει να χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα (!) και ότι άσκησε πιέσεις σε βουλευτές (της ΝΔ) για να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο κατά την άποψή του είναι επικίνδυνο, προσχηματικό και δεν αφορά παρά ελάχιστους. Στα επιχειρήματά του επικαλέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο μέχρι τον μουσικό Δημήτρη Σταρόβα, γνωστό από το σουξέ www.απιστη.com…
Πολύ λογικά, η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στα όσα είπε ο κ. Σαμαράς ήταν δύο λέξεις: «Ουδέν σχόλιον». Τι να σχολιάσεις;
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου», υποστηρίζοντας μάλιστα κατ’ επανάληψη ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός –που ξεκαθάρισε πολύ γρήγορα στην ομιλία του ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο– έκανε λόγο για το «δικαίωμα του παιδιού», που σύμφωνα με τον ίδιο παραβιάζεται από το νομοσχέδιο.
«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα. Όλη η επιχειρηματολογία υπέρ της ψήφισης του έχει ξεκινήσει από ένα ψέμα», είπε και αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα ότι αποτελεί δέσμευση της παράταξης. «Ε, λοιπόν, δεν είναι δέσμευση! Ποια ακριβώς δέσμευση έχουμε αναλάβει;», διερωτήθηκε και υποστήριξε ότι «ποτέ δεν δεσμευθήκαμε ότι θα αποδεχθούμε όλα όσα οι ΛΟΑΤΚΙ διεκδικούν ως “δικαιώματα”».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη –χωρίς πάντως να αναφέρει το όνομά του– και χαρακτήρισε το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «επικίνδυνο», για να προσθέσει ότι με αυτό «διαφωνούν εκατομμύρια Ελληνες, πέρα και πάνω από κόμματα».
Υποστήριξε επίσης ότι κάποιοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας να απαλειφθούν οι έννοιες «πατέρας» και «μητέρα» και να αντικατασταθούν από τις ουδέτερες λέξεις «Γονέας 1« και «Γονέας 2», επικαλούμενοι την έννοια της συμπεριληπτικότητας. «Γίνεται ήδη στη Γαλλία, αλλά και σε κάποια έντυπα σχολείων της Ελλάδας, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο».
Ως προς τα παιδιά που ζουν ήδη σε περιβάλλον ομόφυλων ζευγαριών, σημείωσε ότι «αυτό μπορεί να καλυφθεί με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη ή με μια προσθήκη στο σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».
Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι ανοίγει κερκόπορτες, ενώ ως προς την παρένθετη μητρότητα σημείωσε ότι μπορεί να μην την προβλέπει, αλλά σίγουρα «θα επέλθει». «Μετατρέπουμε τη μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο, σε μια αγοραία υπηρεσία» είπε μάλιστα.
Κάνοντας ευθέως κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι «η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε: «Ο Στέλιος Ράμφος βγήκε και τοποθετήθηκε εναντίον του νομοσχεδίου. Ομοφοβικός και ο Ράμφος; Υπήρξαν και αντίστοιχα πρόσωπα από την Αριστερά. Ακραίος σεξιστής και ο Πανούσης; Ή μήπως έχει δίκιο ο δημοφιλής Δημήτρης Σταρόβας, που είπε ότι ζούμε το μπούλινγκ της αντίθετης άποψης; Ακραίος και εγώ που δεν θα το ψηφίσω, που έστειλα σιδηροδέσμια τη Χρυσή Αυγή και μετά κάποιοι πέντε χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να διεξαχθεί η δίκη; Ακραίος κι εγώ…».
Διαμαρτυρήθηκε, ακόμη, γιατί οι διαφωνούντες χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί, σεξιστές και ομοφοβικοί. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι και το ΚΚΕ διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. «Είναι “ακροδεξιό” και το ΚΚΕ; Τρελαθήκαμε τελείως;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Σε ότι αφορά τη θέση της Εκκλησίας υποστήριξε ότι «δεν είναι “σκοταδισμός” και “παπαδαριό” η Ελληνική Εκκλησία”». Οπως είπε, «πιστεύεις δεν πιστεύεις – εγώ πιστεύω – δεν έχεις δικαίωμα να ασχημονείς σε βάρος της Εκκλησίας. Η Πολιτεία είναι διακριτή από την Εκκλησία, ναι, είναι! Αλλά η Εκκλησία έχει αναφαίρετο δικαίωμα να λέει τη γνώμη της. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει τη γνώμη του εκτός από την Εκκλησία! Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε μίαν Εκκλησία που κράτησε όρθιο το Έθνος μας και σήμερα κρατά όρθιο τον Ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Αν υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο θα απομακρυνθείτε κι άλλο από την κοινωνία» προειδοποίησε επίσης ο κ. Σαμαράς τους βουλευτές της ΝΔ —μια ακόμη παραδοξότητα, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό που ως αρχηγός της ΝΔ την έφτασε να παίρνει 18,8%.
«Από το 1977 σε αυτή τη Βουλή έχω δει πολλές ιδεοληψίες που εμφανίστηκαν ως τομές και μετά ξεχάστηκαν ή απέτυχαν. Ποτέ δεν είδα τόσο ζοφερό τοπίο για τη Δύση, όπως ζούμε σήμερα. Τόσο ζοφερό για την ίδια την Ευρώπη και τόσο τραυματικό για τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Σε αυτές τις θεωρίες αποδόμησης των πάντων οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό. Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι κέντρο η κατάργηση της μάνας και του πατέρα. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω», ανέφερε.
«Ποτέ δεν είδα ένα τόσο ζοφερό τοπίο για τη Δύση και τόσο τραυματικό για τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για αποδόμηση των πάντων μέσω της κουλτούρας της ακύρωσης (woke culture). «Το “ανήκω στη Δύση” δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό, κάθε μόδα που μας έρχεται», τόνισε επίσης χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι η ψήφος των βουλευτών σήμερα ακουμπάει τη συνείδηση, την ψυχή και τις αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού. Και υπενθύμισε ότι από όσους ψήφισαν τις Πρέσπες, που και πάλι ήταν απέναντι η κοινωνία, σήμερα στο κοινοβούλιο δεν είναι παρά ελάχιστοι: από την τότε πλειοψηφία, μόλις 17 βουλευτές είναι σήμερα στη Βουλή, παρατήρησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News