361
Γιατρός εξετάζει δείγμα για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων | REUTERS/Dado Ruvic

Τα 209 έφτασαν παγκοσμίως τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 14:33
Γιατρός εξετάζει δείγμα για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων
| REUTERS/Dado Ruvic

Τα 209 έφτασαν παγκοσμίως τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 14:33

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασε τα 219 (εκτός των χωρών της Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική), σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC).

Συνολικά, 19 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

Εκτός από τις 11 χώρες της Αφρικής , τρεις χώρες συγκεντρώνουν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για τη Βρετανία (71), που είναι και η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου, η Ισπανία (51) και η Πορτογαλία (37), σύμφωνα με το ECDC.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Monkeypox Tracker, που έχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, τα κρούσματα είναι περισσότερα.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στην Ευρώπη αλυσίδες μετάδοσης, χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δύση ή την Κεντρική Αφρική, όπου η νόσος αυτή είναι ενδημική», αναφέρει το ECDC.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι νεαροί άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως «άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες» και μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι, διευκρινίζει το ECDC.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC η Ευρώπη συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα, συνολικά 191, και τα 118 από αυτά εντοπίζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Καναδάς έχει 15, οι ΗΠΑ εννέα, η Αυστραλία δύο, το Ισραήλ ένα και ένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή τους στις 20 Μαΐου, καθώς τότε υπήρχαν μόνο 38 περιστατικά. Κάτι που σημαίνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης δεν είναι ικανός για να προκαλέσει επιδημία.

Τη Δευτέρα, στην πρώτη αξιολόγηση κινδύνου, το ECDC είχε εκτιμήσει ότι η πιθανότητα μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό ήταν «πολύ χαμηλή», αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς. Θεωρείται ήπια ασθένεια και συνήθως περνάει μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και από τα σταγονίδια της αναπνοής, αλλά δεν μεταδίδεται όσο εύκολα ο κορονοϊός και η γρίπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...