365
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, δεξιά, σε παλαιότερη μεταγωγή του σε δικαστήριο | Intime/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 16:56
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, δεξιά, σε παλαιότερη μεταγωγή του σε δικαστήριο
|Intime/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 16:56

To Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζήτησε την Τρίτη την αναίρεση που άσκησε πέρυσι ο εισαγγελέας του ΑΠ κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Η εισαγγελέας του Στ’ Τμήματος πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση και ο Κορκονέας να ξαναδικαστεί ως προς το σκέλος της απόφασης που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Στην αίτηση αναίρεσης τονίζεται ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν από τη δολοφονία τον Δεκέμβριο του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και έτσι «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. Επειτα από αυτή την απόφαση ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει κάθειρξη 13 ετών.

Ο συνήγορος του ειδικού φρουρού, όπως ανέφερε το ert.gr, υπέβαλε ένσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι των συγγενών του Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν δικονομικό δικαίωμα να παρασταθούν και να αγορεύσουν, καθώς η αναίρεση αφορά μόνο το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης για το ελαφρυντικό. Οι δύο συνήγοροι αντέκρουσαν την ένσταση, αλλά το Τμήμα αποφάνθηκε ότι οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου δεν δικαιούνται να παρασταθούν.

Παρούσες στη διαδικασία στον Αρειο Πάγο ήταν η μητέρα και η αδελφή του Γρηγορόπουλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος της οικογένειας του Γρηγορόπουλου, προσέρχεται στον Αρειο Πάγο με τη μητέρα του Αλέξη | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι με «έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ηρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις. Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί, γιατί περιφέρεται θρασύτατα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...