276
Μια ειδυλλιακή -και παλαιότερη- εικόνα του Ηρακλείου | Alexandros Michailidis / SOOC

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη – σύσταση στους δημάρχους για αύξηση των εμβολιασμών

Μια ειδυλλιακή -και παλαιότερη- εικόνα του Ηρακλείου
| Alexandros Michailidis / SOOC

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη – σύσταση στους δημάρχους για αύξηση των εμβολιασμών

Οταν ακούς έκτακτη σύσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα με τον Νίκο Χαρδαλιά, δεν το λες και ενθαρρυντικό. Μια τέτοια έγινε την Πέμπτη. Κράτησε ώρες και σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και δήμαρχοι του νησιού. Τούτο διότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα (της λεγόμενης «ινδικής» και υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορονοϊού) στην Κρήτη.

Η σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Εγινε όμως γνωστό ότι διαπιστώθηκε τόσο η πύκνωση κρουσμάτων του νέου στελέχους του ιού της Covid-19 στην Κρήτη, ιδίως στο Ηράκλειο, όσο και μια τοπική κάμψη των ρυθμών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών αφορά ειδικά το σκεύασμα της AstraZeneca και παρατηρήθηκε μετά τον θάνατο μιας 44χρονης γυναίκας στις 31 Μαΐου.

Ετσι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι του νησιού κλήθηκαν από τους κυβερνητικούς παράγοντες (στη σύσκεψη παρών ήταν και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος) να βρουν τρόπους να πείσουν τους πολίτες να κάνουν το συντομότερο δυνατό το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Κατέστη σαφές ότι ο κίνδυνος τόσο για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και για αύξηση συνολικά των κρουσμάτων στο νησί εν μέσω καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου είναι ιδιαίτερα ορατός.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και ένα στην Κορινθία. Συνολικά 28 άτομα έχουν διαγνωστεί με την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ακόμη ένα κρούσμα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός σύντομα θα αυξηθεί με τις νέες διαγνώσεις, καθώς έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...