Τα δύο στελέχη εμφανίζονται να οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποχώρησή τους | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ τέλος: Αντίστροφη μέτρηση για δημιουργία νέας ΚΟ από την Αχτσιόγλου με επικεφαλής τον Χαρίτση

Τα στελέχη των «6+6» κερδίζουν χρόνο ώστε ταυτόχρονα με την επικείμενη αποχώρησή τους να είναι σε θέση να ανακοινώσουν και το επόμενο πολιτικό τους βήμα. Η ρήξη, ωστόσο, είναι θέμα ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες. Πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση, σε συνεργασία με την «Ομπρέλα», μετρά, μάλιστα, (τουλάχιστον) δέκα βουλευτές
Protagon Team

Το αργότερα τη Δευτέρα, κατ’άλλες πληροφορίες ακόμη και την Τετάρτη, αναμενόταν η επισημοποίηση του «διαζυγίου» της ομάδας των «6+6», των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Το συνοτνιστικό της «ομάδας Αχτσιόγλου» συνεδρίασε νωρίτερα την Τρίτη προκειμένου, ακριβώς, να συζητήσει τις λεπτομέρειες της αποχώρησης της κίνησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη σχετική απόφαση να έχει διαρεύσει εδώ και ημέρες. Είχε προηγηθεί το δημόσιο προσκλητήριο Τσακαλώτου για συνεργασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη της ΕΡΤ Γιάννη Φασουλά, «είναι θέμα ημερών οι “6+6” να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στον χώρο της Αριστεράς»

Το πιθανότερο είναι με την αποχώρησή τους, να δοθεί ένα κείμενο στη δημοσιότητα, όπως έκανε και η «Ομπρέλα», ωστόσο μένει να φανεί αν οι ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών θα συνοδεύουν το κείμενο ή θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, προσέθεσε ο δημοσιογράφος.

Επισημαίνεται πως στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και οι επτά βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο των «6+6» για τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Μάλιστα, «οι “επτά” πρόκειται να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα και πιθανώς να ενταχθούν σε αυτή και η κυρία Πέρκα αλλά και ο κ. Τσακαλώτος», οι δύο βουλευτές που αποχώρισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την «εκρηκτική» ΚΕ και τα κελεύσματα Κασσελάκη για τη διαγραφή των εσωκομματικών αντιπάλων, κατά την ίδια πηγή.

Επικεφαλής της υπό σύσταση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυτής αναμενόταν να είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο νέος φοράς φέρεται να φιλοδοξεί να ενσωματώσει δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου.

Στο δικό της ρεπορτάζ για τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου, υπό τον τίτλο «Μετράνε ώρες στον… ΣΥΡΙΖΑ», η efsyn.gr αποσαφήνισε τον λόγο που η Τετάρτη θεωρήθηκε πιθανό ορόσημο για τη νέα διάσπαση.

Οπως ανέφερε η ιστοσελίδα της εφημερίδας, την Τετάρτη «έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών “Ομπρέλας” και “6+6” με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εν αναμονή καταιγιστικές εξελίξεις».

Τέσσερις παράμετροι

Εντός της εβδομάδας, ή στις αρχές της επόμενης, τοποθέτησε τις εξελίξεις και το ρεπορτάζ του Αντώνη Αντζολέτου για τον ΣΚΑΪ, με το δημοσιογράφο να μην αποκλείει την επιτάχυνση των διαδικαιών λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τη βάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου» καθυστερεί γιατί εξετάζονται τα παρακάτω:

  1. Τα κείμενα που θα συνοδεύουν την αποχώρηση: Πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση, και να περιγράφεται το νέο πλαίσιο.
  2. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα φύγουν –μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει με την «Ομπρέλα» περί τα 50 μέλη.
  3. Η συμπόρευση με την «Ομπρέλα»: πώς θα γίνει αυτή, σε ποιο πλαίσιο.
  4. Η σύνθεση της νέας ΚΟ, δηλαδή οι 10 βουλευτές οι οποίοι πρέπει να «βρεθούν» προκειμένου να σχηματιστεί.

Αναφορικά με το τελευταίο σημείο, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε πως οι «δέκα» έχουν ήδη βρεθεί.

«Μέρος της ομάδας μας» οι «6+6», έλεγε νωρίτερα ο Κασσελάκης

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να αγνοεί τις εξελίξεις.

Ισχυρίστηκε ότι δεν αποχώρησε η «Ομπρέλα» αλλά μερικά στελέχη της, ενώ για την επικείμενη αποχώρηση των «6+6» περιορίστηκε να σχολιάσει ότι δεν έχει υπόψιν του κάποια επίσημη ανακοίνωση.

«Από τη στιγμή που παραμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, είναι μέρος της ομάδας μας και για μένα αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κασσελάκης (περισσότερα εδώ).

Ο πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει μία περισσότερο αυστηρή δήλωση τη Δευτέρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», από όπου έστειλε το μήνυμα ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα».