Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία αναστέλλονται για έναν μήνα οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί ξανά (μετά το «σωστά έκλεισαν τα σύνορα» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας) να κάνει αντιπολίτευση πάνω στο θέμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για μέτρο επικοινωνιακής κατανάλωσης, που, όπως εκτίμησε, εκθέτει τη χώρα διεθνώς, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει επιτέλους καθαρή θέση για το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των αιτήσεων ασύλου για την «αντιμετώπιση της οργανωμένης διοχέτευσης χιλιάδων ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα».
«Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα και εξέδωσε ΠΝΠ. Τι σημαίνει κλείνω τα σύνορα; Αν υποθέσουμε ότι έχουμε στα σύνορα μια ουρά 20.000 ανθρώπων, η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αιτήματα ασύλου;» διερωτήθηκε ο υπουργός (στη φωτογραφία κάτω).
«Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα εξέδωσε την ΠΝΠ ώστε νομίμως να αρνείται να παραλάβει το αίτημα» και τώρα «τι μας λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Μας λέει ότι καλά κάναμε που κλείσαμε τα σύνορα, αλλά μας λέει ταυτοχρόνως ότι κακώς εκδώσαμε την ΠΝΠ», συνέχισε ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για ευτελείς ψευδο-ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο κ. Τσίπρας, από τη μία επικαλείται τον ρεαλισμό για το κλείσιμο των συνόρων και από την άλλη κλείνει το μάτι στους δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, ουσιαστικά μας λέτε ότι μπορούν όλοι αυτοί να διέρχονται από τα σύνορα. Αυτό που σταματάει και κλείνει τα σύνορα είναι η ΠΝΠ», ξεκαθάρισε ο υπουργός και κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:
«Εξαναγκαστήκατε εκ των πραγμάτων να μεταβάλετε θεαματικά την άποψή σας με μία νέα κωλοτούμπα, ευτυχώς που την κάνατε, μπράβο σας, γιατί προσχωρείτε στη σωστή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά όχι να μας βγαίνετε κι από πάνω. Ελάτε στην ορθή θέση. Ολα τα υπόλοιπα που λέτε για Σύνοδο Κορυφής, Συμβούλιο Αρχηγών και λοιπά είναι δρομολογημένα και θα γίνουν, αλλά θα προσέρχεστε σε αυτή τη συζήτηση με πλήρη την αίσθηση του τι έχετε κάνει εσείς, δηλαδή ανοιχτά και διάτρητα σύνορα.
»Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ήταν η εξής: είναι πρόσφυγες, έχουν δικαιώματα είτε είναι 10.000 είτε 30.000, είτε τους εργαλειοποιεί είτε όχι ο Ερτογάν, εμείς πρέπει να τους δεχτούμε να τους διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί. Αυτή ήταν η λογική του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 που πέρασαν οι 800.000 και απομονωθήκαμε από την Ευρώπη. Αυτή ήταν και η δική σας λογική στα 4,5 χρόνια».
«Εμείς, όμως, κλείνουμε τα σύνορα υπό την έννοια ότι δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου, έτσι κλείνουμε τα σύνορα και δεν καταγράφουμε, γιατί τους γυρνάμε χωρίς καταγραφή. Οχι όπως εσείς. Αυτή είναι μια άλλη λογική, αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι φυλάμε τα σύνορα, προστατεύουμε τα σύνορα και αποκτάμε γεωπολιτικό ρόλο που είναι ο ρόλος του φύλακα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως (στη φωτογραφία πάνω), επέμεινε ότι το κόμμα του δεν μετανιώνει ούτε για μια στιγμή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το πρόβλημα του Μεταναστευτικού, επαναλαμβάνοντας εξάλλου τα περί επικοινωνιακού χαρακτήρα για την επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Εβρο.
«Η χθεσινή επίσκεψη είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα. Διαχειρίζεστε την υπόθεση επικοινωνιακά και μόνο. Η χθεσινή επίσκεψη είχε μόνο επικοινωνιακό στόχο. Πρέπει να πιέσετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις δηλώσεις και να κάνει πράξεις. Εμείς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε μετανιώσει για αυτά που κάναμε, εμείς διαχειριστήκαμε πρόσφυγες την περίοδο που αναφέρετε. Η ροή των προσφύγων τότε ήταν κάτι το ιδιαίτερο, το αντιμετωπίσαμε με τέτοιο τρόπο, που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ως σημείο αναφοράς τη δική μας συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που τους κυνηγούσαν και κινδύνευε η ζωή τους. Τώρα έχουμε γεωπολιτικό πρόβλημα εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, άλλο το ένα θέμα, άλλο το άλλο. Θα πρέπει όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα να τις χρησιμοποιήσει και όχι να αρέσκεται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου.
Ειδικά για την ΠΝΠ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στη διάρκεια ισχύος της (σ.σ. για έναν μήνα), λέγοντας:
«Το κάνετε για ένα μήνα διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα. Με τον μήνα αυτό που αναστέλλετε το άσυλο, να ξέρετε ότι θα διογκώσετε το πρόβλημα. Θα αυξηθεί η παραμονή εκείνων που θα υποβάλουν τα αιτήματα»
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Μας αντιγράφετε. Αλλά κάνετε λάθη οικτρά. Αυτό που σας λέγαμε από τον Ιούλιο, τώρα πάτε να το κάνετε, αλλά το κάνετε λανθασμένα», παρατήρησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, διπλασίασε τις ροές, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και την κυρία Σία που έλεγε να έρθουν οι κακομοίρηδες».
«Γιατί δεν κλείνετε τους Κήπους; Που περνάνε τα τουρκικά φορτηγά με τα εμπορεύματα στην Ευρώπη και έτσι μπορεί να πονέσει ο Ερντογάν» ρώτησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης που χαρακτήρισε «για τα κοτέτσια» τον φράχτη στον Εβρο, ζητώντας να κατασκευαστεί καινούργιος τσιμεντένιος.
Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί «πραγματικού pushback στο Αιγαίο» και μεταφοράς των παράνομα εισερχομένων στη χώρα σε ακατοίκητα νησιά».
Αναφερόμενος στην αναστολή αιτήσεων ασύλου, ο κ. Βελόπουλος επισήμανε ότι το μέτρο είναι «σαν το γάλα που έχει ημερομηνία λήξεως», αφού η διάρκεια του θα είναι για ένα μήνα. «Δεν υπάρχουν μέτρα με ημερομηνία λήξεως. Η λήξη θα είναι όταν θα λήξει και το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν ξέρω αν σας χαροποιεί στην κυβέρνηση που σας επικροτεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη. Γιατί, όπως είπε, «πέρα από την επίδειξη πυγμής, εσωτερικής κατανάλωσης, που επιχειρείτε επί δύο μέρες στην αίθουσα της Βουλής, είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε τι ζητήσατε από τους ευρωπαίους εταίρους. Δηλαδή, αν ζητήσατε αναστολή ή κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο, αν ζητήσατε να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ή απλώς δηλώνετε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, χθες στον Εβρο, που είπαν ότι θα ενισχύσουν τη Frontex και με κάποια εκατομμύρια ευρώ, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη διαχείριση των χιλιάδων ροών;».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News