Σε κλίμα «συντροφικότητας» συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, όπως ισχυρίστηκαν πηγές της Κουμουνδούρου.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, άνοιξε τις εργασίες της ΠΓ χαρακτηρίζοντας την συνεδρίαση «περισσότερο ως ανοιχτή συζήτηση ενός άτυπου πολιτικού κέντρου» και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του».
Εισηγήθηκε, επίσης, «να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια».
Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει την εικόνα ενός λειτουργικού, «αξιόμαχου» πολιτικού φορέα δεν περιορίστηκε στα παραπάνω.
Οι ίδιες κομματικές πηγές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ενημέρωση που έγινε στα μέλη της ΠΓ για τις αποχωρήσεις στο κόμμα, οι οποίες «δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη».
Αυτή ήταν τουλάχιστον η εκτίμηση του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βασιλειάδη.
«Από την ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν (κατά μέσο όρο) πάνω από 5 αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ αρχής αναμενόμενες», υπογράμμισε ο ίδιος.
Είχε προηγηθεί η κριτική Κασσελάκη στα ΜΜΕ, τη Δευτέρα, λόγω των ρεπορτάζ για τις μαζικές αποχωρήσεις. Σε σχετική ανάρτησή του, είχε προσθέσει: «Το τελευταίο 10ήμερο αποχώρησε από τις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 1,03% των μελών του κόμματος. Στον isyriza, είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές» (περισσότερα εδώ).
Φυσικά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε η μαζικότητα των αποχωρήσεων –ενδεικτική η διάλυση, ουσιαστικά, του Τμήματος Δικαιωμάτων μετά την αποχώρηση 90 μελών του– ούτε η κρισιμότητά τους, δεδομένης και της απώλειας 11 βουλευτών για την Κουμουνδούρου.
Τη «στατιστική» Κασσελάκη –η οποία αφορά, όπως έγραψε ο ίδιος δέκα ημέρες, παρότι το κύμα εξόδου εξελίσσεται εδώ και εβδομνάδες– αμφισβήτησε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της νέας ΚΟ των «11», Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θύμισε ότι οι αποχωρήσεις αφορούν «όλα τα επίπεδα»: οργανώσεις, νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή, κ.ο.κ..
Η ίδια η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε δίχως πολολά πρώην μέλη της, αφού αυτά ανήκαν στους αποχωρήσαντες της «Ομπρέλας» (π.χ. Φίλης, Τσακαλώτος) ή των «6+6» («ομάδα Αχτσιόγλου»).
«Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο αυτές οι κινήσεις και αυτές οι αποχωρήσεις θα επηρεάσουν ή όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική σε αυτό το νέο εγχείρημα το οποίο εμείς σχεδιάζουμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε», προσέθεσε με νόημα ο κ. Χαρίτσης (περισσότερα εδώ).
Φάμελλος: «Ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη» η συγκρότηση ΚΟ από τους «11»
Το γεγονός ότι η διάσπαση «πονάει» τον ΣΥΡΙΖΑ φανέρωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, στην ΕΡΤ, νωρίτερα την ίδια ημέρα.
«Η αποχώρηση και ακόμη περισσότερο η συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από πρώην συντρόφους και συντρόφισσές μου είναι μία ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη που με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Δείχνει μία πολύ μεγάλη βιασύνη που δημιουργεί ερωτηματικά και για τα κίνητρα αποχώρησης και συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», δήλωσε.
Συνέχισε την επίθεση στους «11», λέγοντας ότι «οι αποχωρήσαντες δεν έδωσαν τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις διαφωνίες τους μέσα στα όργανα του κόμματος».
Ωστόσο, «εκλέχτηκαν με ψήφους των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι να είναι σε κοινοβουλευτική ομάδα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
«Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει την πιο ισχυρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση και να καταθέτει προτάσεις. Οταν αποχωρούν έντεκα βουλευτές της αυτό την αδυνατίζει», εκτίμησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News