Πρωτοφανείς καταστάσεις «σημάδεψαν» την τέταρτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απέρριψε, τελικά, τις προτάσεις διενέργειας νέων εκλογών για την ηγεσία του κόμματος. Πρόκειται για πρόταση την οποία, στιγμές νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης είχε περιγράψει περίπου ως αναπόφευκτη, επικαλούμενος και τη σχετική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της «βαθιάς κρίσης» στην Κουμουνδούρου.
Η πρόταση που τέθηκε προς ψηφοφορία δι’ ανατάσεως καρτών των συνέδρων, και εν τέλει υιοθετήθηκε, ήταν η λεγόμενη συμβιβαστική πρόταση, την οποία προωθούσαν στελέχη όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, ζητώντας να μην προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές, αλλά να επιβεβαιώσει το συνέδριο την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο (βλ. παρακάτω).
Οι άλλες προτάσεις ήταν εκείνες της Ολγας Γεροβασίλη, για εκλογές σε έναν μήνα, και του Στέφανου Κασσελάκη, για στήσιμο κάλπης με «υβριδικό τρόπο», στις 10 Μαρτίου.
Ο τελευταίος φέρεται να απέσυρε τη δική του πρόταση, υπερψηφίζοντας την πρόταση της μη προσφυγής στην κάλπη, τη μοναδική που τέθηκε σε ψηφοφορία, κατά το ρεπορτάζ.
Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη σχολίασαν το αποτέλεσμα ως «πανηγυρική» επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βάσης στο πρόσωπο του προέδρου –γεγονός που μαρτυρά ότι η πρόταση των «τριών» ήταν σύμφωνη, τουλάχιστον, με την ηγεσία–, ωστόσο η όλη διαδικασία εντάσσεται στα επεισοδιακά σκηνικά του τετραημέρου, καθώς φαίνεται να μην ολοκληρώθηκε!
Ο ίδιος ο προεδρεύων του συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, παραδέχθηκε πως δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά) επί της πρότασης Φάμελλου-Παππά-Τσίπρα, καθώς η πλευρά του προέδρου είχε ερμηνεύσει αποστροφή του λόγου της Ολγας Γεροβασίλη ως ανάκληση της υποψηφιότητάς της.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε «οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», τη στιγμή που οι σύνεδροι ακόμη ψήφιζαν!
Το live streaming των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο είχε διακοπεί λίγο νωρίτερα, τη στιγμή που το προεδρείο ζητούσε τυχόν παρευρισκόμενοι στο κλειστό του Tae Kwon Dο που δεν έχουν την ιδιότητα του συνέδρου (!) να παραμερίσουν για να γίνει ορατή η επιλογή του εκλογικού σώματος (δηλαδή όσων παρευρισκομένων είχαν νομιμοποιηθεί ως σύνεδροι).
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεν επηρεάζουν το «δια ταύτα» του συνεδρίου, καθώς αναγνωρίστηκε από όλους ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων των μελών του κόμματος «έδειξε» ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά επιθυμητές είναι.
Τι είχε προηγηθεί
Η «συμβιβαστική πρόταση» είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο αμέσως μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία ο δεύτερος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι… οι εκλογές πρέπει να γίνουν.
«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπησή τους, που είναι εδώ» είπε ο κ. Φάμελλος.
Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση, αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο, στη συνέχεια, το εξής:
»Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου, ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους».
Η παραπάνω πρόταση (γκρι πλαίσιο) είναι αυτή που υιοθετήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, από το Συνέδριο.
Μετά τον κ. Φάμελλο τον λόγο πήρε η Ολγα Γεροβασίλη προκειμένου να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου (σ.σ.: την Πέμπτη) είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην Αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν, όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα, αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε, καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα» δήλωσε.
Ακολούθησε ένα πινγκ πονγκ μεταξύ της αντιπροέδρου της Βουλής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέρει από το βήμα του συνεδρίου, γεγονός που επίσης συγκαταλέγεται στις κακές στιγμές της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας.
Κάποια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από την κυρία Γεροβασίλη να πάρει πίσω την υποψηφιότητά της: «Εάν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω κανέναν λόγο να πάω σε εκλογές».
Η ίδια, παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές. «Σε δέκα μέρες, προφανώς είναι αστείο να μιλάμε για εκλογές. Επομένως, εάν θες εκλογές κάνε τις μόνος σου πρόεδρε» σχολίασε ακόμη.
Σε κάποια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε στους συνέδρους (;) καλώντας «επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είστε σκάκι».
Τα γιουχαΐσματα κατά της κυρίας Γεροβασίλη σε αυτό το σημείο ήρθαν να προστεθούν σε όσα προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις. Ανάλογη εικόνα είχε καταγραφεί και το Σάββατο, όταν η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» στο «βρείτε μου αντίπαλο» του προέδρου, οδηγώντας σε ποικίλα σχόλια και απορίες για τους οπαδούς και τους «κλακαδόρους» στο κλειστό του Tae Kwon Dο. Οι οπαδικές συμπεριφορές ορισμένων επικρίθηκαν και κατά τις ομιλίες συνέδρων.
Δείτε σχετικά αποσπάσματα στα παρακάτω βίντεο:
«Παιδιά, αρκετά. Επεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» ήταν η επόμενη φράση του Στέφανου Κασσελάκη στο μικρόφωνο.
Η Αυγέρη για την «κωλοτούμπα» της Γεροβασίλη
«Το συνέδριο ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο» ανέφερε σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη, και πρόσθεσε: «Το συνέδριο είπε “πρόεδρο έχουμε, επομένως δεν χρειάζονται εκλογές, πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή να τα αλλάξουμε όλα”.
»Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, αφού ανέλυσε την παρέμβαση Τσίπρα και την υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη, είπε “δεν μπορώ θα πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου” για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Ολγα και λέει “αν θες να πας σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, πήγαινε μόνος σου”. Αρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές, ή μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για εκλογές».
Αιχμές Σπίρτζη επί της διαδικασίας
Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι όλα τα στελέχη συμμερίζονται την άποψη περί συνεδρίου που αποφάσισε «ομόθυμα», δεδομένων και όσων αναφέρθηκαν για την ψηφοφορία (που δεν έγινε).
Μετά την ανακοίνωση Κασσελάκη πως δεν θα γίνουν εκλογές, ο Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτηριστικά, έκανε την εξής δήλωση στο documentonews.gr: «Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαζε χθες τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για να μη γίνουν εκλογές. Σήμερα, μετά την ψηφοφορία της πρώτης πρότασης, απέσυρε τη δική του. Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε;»
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε, ουσιαστικά, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμούσε να γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Προσέθεσε, δε, πως εκείνοι που ψήφισαν την πρόταση για ακύρωση των εκλογών «δεν ήταν η πλειοψηφία», θεωρώντας ότι «η διαδικασία έπρεπε να συνεχιστεί».
Παραπειστική εξαρχής η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές;
Οι εξελίξεις φαίνεται πως δικαιώνουν τις αναλύσεις, οι οποίες ήθελαν το γάντι που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης για εκλογές να ήταν «μπλόφα».
Οπως έγραψε νωρίτερα το Protagon: Το κείμενο υπογραφών που μαζεύεται προκειμένου να ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί εκλογή έχει κάποιες πιθανότητες να υπερψηφιστεί από το συνέδριο. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπαίνει ζήτημα εκλογής πριν τις ευρωεκλογές. Παραμένει ζωντανό όμως το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών, που θα διαφοροποιήσει τον τρόπο της εκλογής όποτε τεθεί –για αυτό και είναι μια πρόταση που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις στελεχών όπως ο Χρ. Σπίρτζης (που στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την Ολγα Γεροβασίλη), ο οποίος είπε ουσιαστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «βάζεις τους δικούς του να υπογράφουν για αναβολή των εκλογών).
Οι υποστηρικτές της πρότασης για αναβολή των εκλογών δεν είναι αναγκαστικά σύμμαχοι μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί τα κίνητρα του ενός να σκοντάφτουν πάνω στα κίνητρα του άλλου. Για παράδειγμα, μέσα στο συνέδριο αρκετοί θεωρούν ότι η θέση του Σ. Φάμελλου για αναβολή των εκλογών σχετίζεται με την επιθυμία του να παραμείνει πρόεδρος της Κ.Ο. Την ίδια ώρα, όμως, ο Ν. Παππάς προτείνει αναβολή και δημιουργία ενός διευθυντηρίου, στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικεί ο ίδιος αυτόν τον ρόλο.
Η πρόταση Κασσελάκη, από την άλλη, για εκλογές στις 10 Μαρτίου με συνδυασμό καλπών και διαδικτυακής ψήφου, σχολιάζουν ορισμένοι, είναι παραπειστική. Τίποτε από τα δύο δεν επιτρέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει προεκλογική περίοδο μίνιμουμ 30 ημερών και αυτοπρόσωπη παρουσία. Παρά τις προκλήσεις του Κασσελάκη, λοιπόν, και τα «φέρτε μου αντίπαλο», η διάθεσή του να πάει σε κανονική διαδικασία απέναντι στον Τσίπρα είναι μάλλον μικρή. Μια μπλόφα.
Ολα αυτά συντείνουν στο ότι η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη δεν έγινε με σκοπό την καταγραφή, όπως μπορεί να θεώρησαν κάποιοι αρχικά. Οι μηχανισμοί που μετακινήθηκαν προς αυτήν δεν κάνουν ίσως τόση φασαρία όσο οι οπαδοί του Κασσελάκη που αποδοκιμάζουν στο Συνέδριο όποιον ασκεί κριτική στον πρόεδρο –μαζί και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ–, αλλά είναι υπαρκτοί. Και αναμένεται να στηριχτούν και από μια δημόσια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, που πλέον είναι δύσκολο να επιστρέψει σε σιωπηλή ουδετερότητα.
Το στοίχημά τους, σε περίπτωση που θα στηθούν κάλπες, δεν θα είναι όμως μόνο η μετατόπιση κάποιων ψηφοφόρων του Κασσελάκη (αυτό κάπως θα συμβεί), αλλά και το να πειστεί να πάει ξανά να ψηφίσει κόσμος, ο οποίος μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό θα είναι και το βασικό κρας τεστ για το κύρος που διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Αλλωστε, η επιλογή της υποψηφιότητας της Ολγας Γεροβασίλη δείχνει ότι επιθυμεί να είναι ενεργός και την επόμενη ημέρα. Για την ώρα παρακολουθεί στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ή ακόμα και ο Νίκος Καρανίκας, να διαφοροποιούνται για πρώτη φορά από αυτόν. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί άνθρωποι για να του δώσουν ξανά τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεροβασίλη για Κασσελάκη: Να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά
«Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι το πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή.
»Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουν όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δεν θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Αλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκλησή του “βρείτε μου αντίπαλο”», έγραψε η Ολγα Γεροβασίλη στα social media, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του συνεδρίου.
Εξάλλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε πως η υποψηφιότητά της δεν είχε αποσυρθεί (αναλυτικά εδώ).