738
Η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου με συνδυασμό καλπών και διαδικτυακής ψήφου θεωρείται παραπειστική από την άλλη πλευρά | ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS/CreativeProtagon

Μεταξύ μπλόφας και αναβολής η εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2024, 10:56
Η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου με συνδυασμό καλπών και διαδικτυακής ψήφου θεωρείται παραπειστική από την άλλη πλευρά
|ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS/CreativeProtagon

Μεταξύ μπλόφας και αναβολής η εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2024, 10:56

Στις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο γερμανός δραματουργός επινοεί μια περσόνα, τον «κ. Κ.», ο οποίος σε κάθε πρόταση που του τίθεται αναζητά και βρίσκει ένα σχόλιο από τη σκοπιά της διαλεκτικής – κάτι σαν μικρά μαθήματα μαρξιστικού τρόπου σκέψης. Σε μια από αυτές τις ιστορίες κάποιοι λένε στον «κ. Κ.» για την περίπτωση ενός υπαλλήλου που είναι τόσο καλός ώστε η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτόν. «Τι σόι καλός υπάλληλος είναι τότε;», αγανακτεί ο κύριος Κόινερ. «Είχε όλον τον χρόνο να οργανώσει την υπηρεσία ώστε να μην της είναι απαραίτητος. Στ’ αλήθεια, με τι ασχολείται; Θα σας πω εγώ: κάνει εκβιασμό».

Είναι ένα ερώτημα, βέβαια, πόσοι άνθρωποι έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ που να θεωρούν τον Μπρεχτ ως αναγκαίο ανάγνωσμα, αλλά όσοι κι αν είναι, ίσως αυτό το απόσπασμα να ήταν το πρώτο πράγμα που θυμήθηκαν όταν διάβασαν την ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία απαξίωσε πλήρως το 4ο Συνέδριο του κόμματος και κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει σε νέες εκλογές στη βάση.

Γιατί, επιτιθέμενος σε όλους όσοι έφυγαν και σε όλους όσοι έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όσους συντάσσονται με την ηγεσία Κασσελάκη και σε όσους διαφοροποιούνται, μοιάζει να στέλνει πρωτίστως το μήνυμα εκείνου που «η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτόν».

Μερικές μέρες μετά, βέβαια, η αμηχανία που προκάλεσε η επιστολή και οι πολλαπλές αναγνώσεις που προκάλεσε αρχικά έχουν υποχωρήσει και τα πράγματα έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επόμενη εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια μετωπική ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα – και αυτό κάνει ήδη πιο περίπλοκα τα πράγματα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από όσο ο ίδιος θέλει να δείχνει. Το ερώτημα αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι αν θα γίνει τελικά αυτή η εκλογή και πότε.

Το κείμενο υπογραφών που μαζεύεται προκειμένου να ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί εκλογή έχει κάποιες πιθανότητες να υπερψηφιστεί από το συνέδριο. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπαίνει ζήτημα εκλογής πριν τις ευρωεκλογές. Παραμένει ζωντανό όμως το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών, που θα διαφοροποιήσει τον τρόπο της εκλογής όποτε τεθεί –για αυτό και είναι μια πρόταση που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις στελεχών όπως ο Χρ. Σπίρτζης (που στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την Ολγα Γεροβασίλη), ο οποίος είπε ουσιαστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «βάζεις τους δικούς του να υπογράφουν για αναβολή των εκλογών).

Οι υποστηρικτές της πρότασης για αναβολή των εκλογών δεν είναι αναγκαστικά σύμμαχοι μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί τα κίνητρα του ενός να σκοντάφτουν πάνω στα κίνητρα του άλλου. Για παράδειγμα, μέσα στο Συνέδριο αρκετοί θεωρούν ότι η θέση του Σ. Φάμελλου για αναβολή των εκλογών σχετίζεται με την επιθυμία του να παραμείνει πρόεδρος της Κ.Ο. Την ίδια ώρα, όμως, ο Ν. Παππάς προτείνει αναβολή και δημιουργία ενός διευθυντηρίου, στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικεί ο ίδιος αυτόν τον ρόλο.

Η πρόταση Κασσελάκη, από την άλλη, για εκλογές στις 10 Μαρτίου με συνδυασμό καλπών και διαδικτυακής ψήφου, σχολιάζουν ορισμένοι, είναι παραπειστική. Τίποτε από τα δύο δεν επιτρέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει προεκλογική περίοδο μίνιμουμ 30 ημερών και αυτοπρόσωπη παρουσία. Παρά τις προκλήσεις του Κασσελάκη, λοιπόν, και τα «φέρτε μου αντίπαλο», η διάθεσή του να πάει σε κανονική διαδικασία απέναντι στον Τσίπρα είναι μάλλον μικρή. Μια μπλόφα.

Ολα αυτά συντείνουν στο ότι η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη δεν έγινε με σκοπό την καταγραφή, όπως μπορεί να θεώρησαν κάποιοι αρχικά. Οι μηχανισμοί που μετακινήθηκαν προς αυτήν δεν κάνουν ίσως τόση φασαρία όσο οι οπαδοί του Κασσελάκη που αποδοκιμάζουν στο Συνέδριο όποιον ασκεί κριτική στον πρόεδρο –μαζί και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ–, αλλά είναι υπαρκτοί. Και αναμένεται να στηριχτούν και από μια δημόσια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, που πλέον είναι δύσκολο να επιστρέψει σε σιωπηλή ουδετερότητα.

Το στοίχημά τους, σε περίπτωση που θα στηθούν κάλπες, δεν θα είναι όμως μόνο η μετατόπιση κάποιων ψηφοφόρων του Κασσελάκη (αυτό κάπως θα συμβεί), αλλά και το να πειστεί να πάει ξανά να ψηφίσει κόσμος, ο οποίος μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό θα είναι και το βασικό κρας τεστ για το κύρος που διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Αλλωστε, η επιλογή της υποψηφιότητας της Ολγας Γεροβασίλη δείχνει ότι επιθυμεί να είναι ενεργός και την επόμενη ημέρα. Για την ώρα παρακολουθεί στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ή ακόμα και ο Νίκος Καρανίκας, να διαφοροποιούνται για πρώτη φορά από αυτόν. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί άνθρωποι για να του δώσουν ξανά τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...