Για «όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον κλάδο της εστίασης», έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι μια αυτονόητη ενίσχυση που δεν διασφαλίζει όμως την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown».
Για να προσθέσει: «Δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας. Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής του».
Κλείνοντας ανέφερε: «Η οικονομία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα ημίμετρα και η εμμονική άρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στη δημόσια υγεία και την οικονομία».
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί θετικά τα μέτρα για την εστίαση
Θετική είναι η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κλάδο της εστίασης. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος βουλευτής, Μιχάλης Κατρίνης, «η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης αναμφίβολα συμβάλλει στην ανακούφιση από το αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά το πολύμηνο lockdown. Είναι ένα πρώτο βήμα ανταπόκρισης στο αγωνιώδες αίτημα της αγοράς για ρευστότητα».
Ο κ. Κατρίνης υπενθύμισε ότι από την ανακοίνωση του 2ου lockdown, το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει ειδικό πακέτο στήριξης για την εστίαση, το οποίο προέβλεπε άμεση ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, μέσα από πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής 1 δισ. με 70% ενίσχυση, επιδότηση ενοικίου, καταβολή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων για 6 μήνες μετά το άνοιγμα, ρύθμιση 120 δόσεων και αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά την επανεκκίνηση της αγοράς και απαλλαγή από πάγιες δαπάνες για ΔΕΚΟ.
Αυτές οι λύσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, είναι απαραίτητες για να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος είναι άγνωστο το πότε θα καταφέρει να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. «Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και για τα υπόλοιπα θέματα, μέσα από δημιουργική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις. Για να υπάρξουν ολοκληρωμένες λύσεις στα ζοφερά προβλήματα που παραμένουν, ιδιαίτερα όσο ο κλάδος της εστίασης είναι κλειστός. Γιατί, 100.000 επιχειρήσεις και 350.000 εργαζόμενοι στην εστίαση, αγωνιούν για το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αγορά την επόμενη μέρα του ανοίγματος. Και αυτό αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News