Σε πρώτη ανάγνωση είναι μια κίνηση συμβολική: καθώς στην ατζέντα θα κυριαρχήσει η κρίση της οικονομίας που έφερε ο κορονοϊός και αφού η κυβέρνηση έχει αναδείξει σε τοτέμ της πολιτικής της τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, από τον ΣΥΡΙΖΑ προωθούν τη Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό και τραπεζικό, ως το πρόσωπο που θα σχεδιάσει και θα παρουσιάσει το δικό τους αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.
Τα «Νέα», σε ρεπορτάζ της Μυρτώς Λιαλιούτη, περιέγραψαν την κυρία Κατσέλη ως έναν «αντι-Πισσαρίδη». Το θέμα όμως είναι ότι καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τον «ανασχηματισμό» του –καθώς το 3ο Συνέδριο και το τελικό ξεκαθάρισμα αργεί λόγω πανδημίας– αυτή η αναβάθμιση της πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως ταυτόχρονη υποβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Γράφουν «Τα Νέα»: Η κίνηση, που αποτελεί επιλογή Τσίπρα, μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια προειδοποίηση προς τους 53+, καθώς οι αρμοδιότητες που δίνονται στην Κατσέλη αφαιρούνται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο τελευταίος έχει πυκνώσει τελευταία την κριτική του για τις στρατηγικές και όχι μόνο επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ –από την κεντροαριστερή στροφή (εδώ) ως τη στείρα αντιπολίτευση για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ (εδώ).
Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο πόλεμος φραξιών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται. Ο Νίκος Καρανίκας, ως εκφραστής των σκέψεων του κ. Τσίπρα, απαιτεί την εκπαραθύρωση όσων στελεχών δεν συμφωνούν με τον αρχηγό (εδώ), ενώ την ίδια ώρα οι 53+ στρέφονται δημοσίως κατά των κεντρικών αποφάσεων της Κουμουνδούρου.
Χαρακτηριστικά τα όσα σημειώθηκαν για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Γράφουν πάλι «Τα Νέα»:
Επισήμως, η στάση της Κουμουνδούρου στα εθνικά θέματα και κυρίως η αντίδρασή της στη συμφωνία με την Αίγυπτο θύμισε περισσότερο αυτήν του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, παρά τη θέση που εκφράστηκε από τους 53+ – παρότι, σε τεχνικά ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας έβγαζε από το κάδρο την επήρεια του Καστελλόριζου. Η απάντηση Κοτζιά στους 53+, η οποία βρήκε σύμφωνους αρκετούς εκ των προεδρικών, όπως τον Παύλο Πολάκη και τη Θεοδώρα Τζάκρη, τους τοποθετούσε στο ίδιο κάδρο με τους «γεφυροποιούς» που θεωρούνται «σημιτικοί». Επ’ αυτού, όντως, η στάση των δύο πλευρών ταυτίζεται, παρότι τονίζουν πως διαφωνούν σε όλα τα ζητήματα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορούμε να συζητούμε επί της ουσίας, συντροφικά, χωρίς δαιμονοποιήσεις, απρέπειες και χαρακτηρισμούς. Χωρίς τα “σηκωθείτε , αδειάστε μας τη γωνιά” που όλο και πιο συχνά διαβάζω» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Νίκος Μπίστης, που επίσης απέφυγε σαφώς να σχολιάσει επί της ουσίας τις θέσεις Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News