684
| Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση παρακολουθήσεων: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2022, 13:40
|Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση παρακολουθήσεων: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2022, 13:40

«Αν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, που έγινε στη σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών και μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή και δεσμεύεται παράλληλα και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής «από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΓ σημειώνεται ότι «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης». Όπως τονίζεται, «είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία», «είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα», «είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator».

«Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης». Στο ίδιο πλαίσιο, η ΠΓ προσθέτει ότι «σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης».

Επιπλέο, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων». Ειδικότερα, σημειώνει ότι «είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας, Γεραπετρίτης και Πιερακάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» και «προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες». Προσθέτει ότι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους», ενώ σχολιάζει πως «έχουν δε και το θράσος να μιλούν για δήθεν “κλίμα τοξικότητας” αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η ΠΓ τονίζει, στην ανακοίνωσή της, ότι «ματαιοπονούν» και πως «όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων».

Επισημαίνει ότι «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;» και υπογραμμίζει πως «για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πώς διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων». «Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή. Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», αναφέρει.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, «με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», καταλήγει η ανακοίνωση της της ΠΓ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...